Цитирай Първоначално написано от vladislavcheto Виж мнението
С риск да бъда линчуван,ще си изкажа мнението.Да заплатите са ниски,да живота е мизерен,да образованието смърди.Имам желание да емигрирам,но съм малък и не желая да си правя собствени прогнози.Ще ви кажа обаче нещо друго - и високо платена работа да имат хората - децата им не желаят да останат тук.И извинявайте,но кой нормален човек би искал да остане на място,където образите на Азис и производните му са на всеки сантиметър ? Кой ще иска да остане на място,където политиката е един омагьосан кръг - всички политици са боклуци ? Кой иска да остане на място,където ще си на легло и ще имаш нужда от спешна операция и лекарите ще те разкарват от болница в болница ? Кой иска да остане тук след като през центъра на столицата минават каруци ? Кой човек ще иска да остане тук,след като парите му отиват за направата на магистрали,чиито състояние е под всякаква критика ? Не отричам,че и в чужбина може да има НЯКОИ от изброените неща.И в чужбина може да има лекарски грешки,но надали ще му се позволи на този лекар да припари до болница отново .. И в чужбина има психично болни хора,ама те са под медицинско наблюдение,за разлика от родните "светли" примери в музиката .. Каруци ме съмнява да има /поне аз не съм виждал/.Пътищата им...Университети им надали щяха да са пропаднали,след като цял свят отива да учи там..Все едно .. Не ме разбирайте погрешно,не мисля,че в чужбина е лесно.Именно най-близките ми хора ми казват да не уча в чужбина,а тук..Именно от тях знам колко е трудно,как гладуваш,как правиш всичко без ничия помощ,как си в напълно непозната среда съвсем сам,как работиш като вол,за да се изхранваш и тн .. Само че всички гладували и мизерствали до един момент.Не твърдя,че сега са корпоративни магнати на Wall Street,не.Но живеят по-добре,видял съм го с очите си.Всеки сам си решава,не ме съдете.Знам,малък съм,не отричам,че ще науча още неща.Не претендирам за одобрение или нещо такова,просто изказах мнение.Давайте сега,нахранете ме.Не ми пука.Чао.
Имаш много черен поглед. Има ги и Борисовата градина, мостът на влюбените, Рилските езера, ако щеш животинския пазар, българските актьори, невероятната флора, малките улички в крайните квартали, евтините мънички заведения, в които можеш да слушаш българска реч и смях. Кифли и "чалга манталитет" има и в чужбина, къде повече, къде по-малко. България предлага и двете. Това как ще възпиташ децата си и дали ще искат да идат на чалготека, или в библиотеката, зависи от теб.

Образованието само по себе си не е толкова лошо, колкото го изкарвате. Аз много харесвам доста катедри в моя факултет. Има слаби звена, но 70-80% преподават много добре. Правят презентации, демонстрират нагледно нещата, за които говорят, упражненията са наистина интересни, имат приемни часове за всеки възможен страничен въпрос И най-най-най-най-вече различните катедри са напълно съгласни да си взимат кръжочници. Ако някой не знае какво имам в предвид, става дума за по 1-2 човека на учен/лектор/асистент, които работят с него, гледат как върши нещата и участват в неговите проекти, което носи стаж. Стажът е зверски необходим.

Минусите са в невероятното кожодерство (което мисля, че и в другите страни го има), слабата материална база (поради липса на средства за закупуване на нова апаратура), недосмислиците в учебните планове, които понякога включват прекалено много излишни неща, на които е наблегнато прекалено стабилно (пример: трябва ми статистика, лекторът ни се постара да ни набие всякакви интеграли, диференциали, матрици и прочие и напълно я пропусна). Общо взето, ако си човек с желание и ти иде от душа, тези минуси няма да те спрат да бъдеш адски добър и да получиш прекрасно образование. Проблемите са доста повече в реализацията след това.

Сигурно в Чужбина нещата са още по-напред, но специално като ученици не сме чак толкова зле. Иначе нямаше да печелим купища олимпиади и да правим открития.