- Форум
- По малко от всичко
- За България и тези, които я напуснаха
- Защо Българите нямат пари?
Не съм икономист, поправи ме ако греша, но кътането на всяка стотинка в икономика, съсредоточена върху предлагането на услуги, едва ли е в интерес на обществото.Самият ти излизаш с безумното твърдение: "И да ги скъташ тези пари к'во ще ги правиш ?"
Ще ги сложиш в банка, за да имаш "бели пари за черни дни". Ще си направиш "Застраховка живот" за 10 години и когато след 10 години все още си жив и здрав, ще имаш хиляди настрана. Ще ги отделиш, за да не муаш кренвирши, ориз, картофи и макарони по 2 пъти в седмицата.
Ама нееее, то това е непонятно на българина.
И отново си задавам въпроса - ако заделяш по (да речем) 200 лева на месец - след 10 години какво ? Окей, сигурно ще ти е спокойно и така нататък, но тези ~15к евро какво мислиш, че ще направиш с тях. Жълти стотинки са това - нито апартамент можеш да си купиш, нито някакъв полезен за българската икономика бизнес да започнеш.
И така - 15к евро - за какво са ти ? Сериозно ?
Темата поначало е малоумна, нямах изобщо намерение да пиша и не знам къде ми беше акълът, че реших да отговарям на провокативни постове. Но след като така и така съм започнал - разбирате, че без да ги има тези 'неадекватни' консуматори за никъде не сме, нали ? Осъзнавате, че за да можете да си купите нещо на прилична цена, се налага и други хора да се възползват от офертата, нали ? Жестоко се съмнявам някой от вас да е корпоративен магнат, че да си позволявате да заклеймявате сънародниците си задето им се живее. Повечето тук сигурно бачкат в някое кафене или някоя фирма, занимаваща се с пълни простотии. Заплатите ви идват от същите тези хора, които обявявате за глупаци.
И в отговор на последното твърдение, а именно
Давам ти пример. На майка ми родителите за 30 години 5 апартамента са купили в София без да се лишават от нищо. Дядото беше пожарникар, бабата шивачка. Не звучат да са били някакви богаташи, нали ? Въпросът е, че е имало смисъл от това да заделят по някой лев, тъй като има в какво да го вложат. Вследствие на това сега аз мога цял живот да не си мръдна пръста ако искам и да живея само от наемите.Тогава за какво мрънкате за заплатите си след като можете да си позволите толкова много?
Това не ти го пиша обаче, за да ти се похваля какви далновидни роднини имам, а за да ти обясня защо хората очакват хем да могат да си позволят някоя глезотийка, хем да заделят някой лев в банката. Едно време съвсем различно е било - вярно, всички знаем какъв бе резултатът от въпросната икономическа система, но хората очакват да живеят нормално, а не да се чудят какво да правят със стоте-двеста лева, които им остават в края на месеца.
Да направим ли сметката сега теб ако ти се роди дете с жената колко време ще ви се наложи да пестите, че да му купите един апартамент като му дойде времето ? Между 100 и 200к струва един апартамент в приличен квартал в момента. Дели го на 240 (20 години) и излиза, че минимум по 400 лева трябва да оставяте настрана. Е окей, де - 20 години от живота в скотуване са това - сериозно ли нормално ти се вижда ? Да не споменаваме и, че за 20г. инфлацията ще ти е изяла половината спестявания, особено когато иде реч за недвижимо имущество (визирам факта, че цените почти ще се удвоят дотогава - в случай, че не е станало ясно).
Бе както и да е. Просто не схващам защо седите и обяснявате, че трябва да живееш като мишка, но да получаваш огразъм от факта, че имаш 2-3 банкноти в портфейла в повече, които така или иначе за нищо по-смислено не можеш да изхарчиш.
Не ми е в компетенциите да ги говоря тези неща, но може би ако имахме сносно правителство, което да подпомага (ама не само на хартия) усвояването на милиардите от еврофондове => оттам и някакво реално производство и износ на продукция ... и дай боже работеща съдебна система, че някоя азиатска фирма да не предпочете в пъти по-скъпата западна Европа за инвестиции ... сигурно българинът щеше да взима малко повече. Или в Естония, Словакия и Словения ядат доматите с колците.
Мен лично не ми е много гот като вляза в магазина за дезодорант да се чувствам като някакъв олигофрен, задето давам 5 лева за глупости ( и това сигурно са глупости, а ? ), а до мен някоя бабка брои жълти стотинки да си плати хляба и млякото с изтичащ срок на годност. Тия хора от нашите данъци си получават пенсиите и мисля достатъчно лайна са преживели, че да си заслужат малко спокойствие на стари години. Ама със средна заплата в България 500 лева, от които колко ... общо сто лева отиват за данъци печалба и ДДС ... нещо не го виждам да става.
Та преди да сочите с пръст и да принизявате недоволството на българина до обикновено хленчене и мързел се замислете какво може да направи един бачкатор, че да промени тази кочина ? Това е работа на онези, които избираме, но факт е, че са или неспособни, или просто не желаят нещата тръгнат в нормална посока.