Самият ти излизаш с безумното твърдение: "И да ги скъташ тези пари к'во ще ги правиш ?"
Ще ги сложиш в банка, за да имаш "бели пари за черни дни". Ще си направиш "Застраховка живот" за 10 години и когато след 10 години все още си жив и здрав, ще имаш хиляди настрана. Ще ги отделиш, за да не муаш кренвирши, ориз, картофи и макарони по 2 пъти в седмицата.
Ама нееее, то това е непонятно на българина.
Не съм икономист, поправи ме ако греша, но кътането на всяка стотинка в икономика, съсредоточена върху предлагането на услуги, едва ли е в интерес на обществото.
И отново си задавам въпроса - ако заделяш по (да речем) 200 лева на месец - след 10 години какво ? Окей, сигурно ще ти е спокойно и така нататък, но тези ~15к евро какво мислиш, че ще направиш с тях. Жълти стотинки са това - нито апартамент можеш да си купиш, нито някакъв полезен за българската икономика бизнес да започнеш.
И така - 15к евро - за какво са ти ? Сериозно ?

Темата поначало е малоумна, нямах изобщо намерение да пиша и не знам къде ми беше акълът, че реших да отговарям на провокативни постове. Но след като така и така съм започнал - разбирате, че без да ги има тези 'неадекватни' консуматори за никъде не сме, нали ? Осъзнавате, че за да можете да си купите нещо на прилична цена, се налага и други хора да се възползват от офертата, нали ? Жестоко се съмнявам някой от вас да е корпоративен магнат, че да си позволявате да заклеймявате сънародниците си задето им се живее. Повечето тук сигурно бачкат в някое кафене или някоя фирма, занимаваща се с пълни простотии. Заплатите ви идват от същите тези хора, които обявявате за глупаци.

И в отговор на последното твърдение, а именно
Тогава за какво мрънкате за заплатите си след като можете да си позволите толкова много?
Давам ти пример. На майка ми родителите за 30 години 5 апартамента са купили в София без да се лишават от нищо. Дядото беше пожарникар, бабата шивачка. Не звучат да са били някакви богаташи, нали ? Въпросът е, че е имало смисъл от това да заделят по някой лев, тъй като има в какво да го вложат. Вследствие на това сега аз мога цял живот да не си мръдна пръста ако искам и да живея само от наемите.
Това не ти го пиша обаче, за да ти се похваля какви далновидни роднини имам, а за да ти обясня защо хората очакват хем да могат да си позволят някоя глезотийка, хем да заделят някой лев в банката. Едно време съвсем различно е било - вярно, всички знаем какъв бе резултатът от въпросната икономическа система, но хората очакват да живеят нормално, а не да се чудят какво да правят със стоте-двеста лева, които им остават в края на месеца.
Да направим ли сметката сега теб ако ти се роди дете с жената колко време ще ви се наложи да пестите, че да му купите един апартамент като му дойде времето ? Между 100 и 200к струва един апартамент в приличен квартал в момента. Дели го на 240 (20 години) и излиза, че минимум по 400 лева трябва да оставяте настрана. Е окей, де - 20 години от живота в скотуване са това - сериозно ли нормално ти се вижда ? Да не споменаваме и, че за 20г. инфлацията ще ти е изяла половината спестявания, особено когато иде реч за недвижимо имущество (визирам факта, че цените почти ще се удвоят дотогава - в случай, че не е станало ясно).

Бе както и да е. Просто не схващам защо седите и обяснявате, че трябва да живееш като мишка, но да получаваш огразъм от факта, че имаш 2-3 банкноти в портфейла в повече, които така или иначе за нищо по-смислено не можеш да изхарчиш.
Не ми е в компетенциите да ги говоря тези неща, но може би ако имахме сносно правителство, което да подпомага (ама не само на хартия) усвояването на милиардите от еврофондове => оттам и някакво реално производство и износ на продукция ... и дай боже работеща съдебна система, че някоя азиатска фирма да не предпочете в пъти по-скъпата западна Европа за инвестиции ... сигурно българинът щеше да взима малко повече. Или в Естония, Словакия и Словения ядат доматите с колците.

Мен лично не ми е много гот като вляза в магазина за дезодорант да се чувствам като някакъв олигофрен, задето давам 5 лева за глупости ( и това сигурно са глупости, а ? ), а до мен някоя бабка брои жълти стотинки да си плати хляба и млякото с изтичащ срок на годност. Тия хора от нашите данъци си получават пенсиите и мисля достатъчно лайна са преживели, че да си заслужат малко спокойствие на стари години. Ама със средна заплата в България 500 лева, от които колко ... общо сто лева отиват за данъци печалба и ДДС ... нещо не го виждам да става.
Та преди да сочите с пръст и да принизявате недоволството на българина до обикновено хленчене и мързел се замислете какво може да направи един бачкатор, че да промени тази кочина ? Това е работа на онези, които избираме, но факт е, че са или неспособни, или просто не желаят нещата тръгнат в нормална посока.