CAE е много сериозен изпит, в пъти по-труден от FCE, IELTS, TOEFL, TestDaF. Ако смяташ да кандидатстваш със сертификат по английски в чужбина, CAE обаче не е най-добрият вариант. При него обикновено изискват оценка "A", равняващa се на IELTS с оценка 8.00 (минимум). Ако кандидатстваш с IELTS обаче, не ти искат 8.00, а доста по-ниско. Точно колко, зависи от унито, но все пак около 6.5 - 7, което е с години по-малко учене отколкото нивото на CAE с "А". Затова според мен този сертификат си заслужава само ако имаш мотивацията да придобиеш много сериозни знания по езика. То затова е и сертификат, а не просто изпит, какъвто сe води IELTS.
Аз лично държах CAE миналата година юни. Имам "А", за която оценка съм се постарал наистина доста. В сесията, в която аз държах изпита обаче, много голям процент бяха скъсани - кажи ги към 30-40%. Отличните оценки бяхме единици и тук-там някое "B", останалите нескъсани - "С". Освен самото подценяване на трудността на изпита от повечето, които се явиха, за ниските оценки беше отговорна и катастрофалната организация на British Council при провеждането на CAE (в Бургас, в английската гимназия). Става въпрос за откровени нарушения на изпитния процес. При Listening-а примерно по правилник всички прозорци трябва да за затворени, за да се чува максимално добре записа и да се постигне максимална концентрация. Още преди да затворят прозорците обаче, в стаята вече беше като в сауна и не се дишаше. След като ги затвориха, дойде истинският ад. На мен лично започнаха буквално да ми падат капки пот върху изпитните листи, други съвсем изключиха и изтърваха целия Listening. Квестроката и тя не издържаше жегата и затова постоянно отваряше и затваряше вратата и прозорците, за да стане поне малко течение, че да не пукнем съвсем от жега. От вятъра после всичко трещи и се блъска, а ние през това време трябва да се съредоточим и да правим Listening на ниво C2, при който всяка секунда невнимание може да ти коства верен отговор. И на всичкото отгоре записа го слушахме от едно малко и пращящо радио, което толкова кънтеше, че на места буквално нищо не се разбираше.
Още по-фрапантно - по време на другите части пък самата квесторка си седеше на бюрото и правеше заедно с нас изпита. Вярно не е давала на никого отговори (или поне не съм видял), но колко е нормално това на изпит, преценете сами. И то не какъв да е изпит, ами на високоуважаваната британска институция Cambridge ESOL.
Въобще провеждането на този изпит от British Council е пълна гавра и погазване на всякакви правила, които се изискват от Cambridge ESOL. Затова на първо време съветвам тези, които смятат да се явят на CAE (в Бургас особено), да се запишат за дата, когато още е по-хладно времето и най-важно да изберат център, в който организацията е на ниво и се спазва стриктно протокола за провеждане на изпита, точно както се изисква от Cambridge ESOL.
Последно редактирано от princo90 : 02-18-2013 на 17:58