- Форум
- По малко от всичко
- Всичко тийн накуп
- шофьорска книжка на 16г
Искам да попитам на 16г. мога ли да изкарам шофьорска книжка? Също и след навършване на 16г. какви "права" получавам и какво мога да правя. ;д Парашути, парапланери и такива неща.
За да караш шофьорските курсове и да се явиш на изпит не е необходимо да си пълнолетен. Но има минимална възрастова граница - 17 год. и 9 месеца. Във всички случаи шофьорска книжка може да получиш след като навършиш 18 год.
На 17 можеш да караш категории В1, М и Ткт. За шофьорска книжка категория В (кола до 3500кг, до 9 места), трябва да имаш навършени 18 години.
"И гълъбът, сбрал топлина от кръвта,
под пазвата трепна полека,
удари с криле и натам полетя,
където не стигна човека."
На 16 можеш да изкараш курс и книжка, но чак на 18 можеш да започнеш да караш![]()
Не можеш на 16 да запишеш курс. Трябва да имаш 17 години и 9 месеца, за да се запишеш изобщо за В категория.
А как тогава братовчед ми изкара на 16 книжка ?!?!? И днеска в класа ми се говореше за това, те даже казаха, че на 15 може...
Братовчед ти бълнува...
На 16 преди мисля,че можеше да се изкарат листовките за М.
В България в никакъв случай не можеш на 16 вече. 17 и 9 месеца започваш и като чукнеш 18 - изкарваш я.
maDamn
Глупости.Първоначално написано от 10691108
Последно редактирано от ivanznikolov : 08-17-2023 на 08:08
Абе, пич? Ти книжка имаш ли, като говориш изобщо?
Момиче съм, умен!
Има известен резон в твоите думи, но много неподготвен се изказваш. Не може да казваш, че говорят глупости, при условие, че не е така.![]()
На 16 години можеш да изкараш курс за B1*, но чак на 18 г. ти дават книжката.![]()
*B1 - Видимо малка кола (до 550 кг. маса без товар), без ограничение в кубиците. Притежателят на категория B1 взима категория B при навършени години само с полагане на изпит.
На 17 години и 9 месеца можеш да изкараш курс за B*.
*B - Автомобили, чиято допустимо максимална маса не надвиша-ва 3500 кг и броят на местата им за сядане, без мястото на водача, не превишава 8; към тях може да се прикачва ремарке с допустима максимална маса не повече от 750 кг; допустимата максимална маса на състава не надвишава 3500 кг; допустимата максимална маса на ремаркето не може да надвишава масата без товар на теглещото превозно средство.
Имам книжка, чел съм закона, даже ти го цитирах. Защо спориш, като не знаеш и ти се казва, че не си права?Първоначално написано от 10692383
Моето момиче, имам книжка и карам. Иди питай когото поискаш книжка Б категория на 16 НЕ МОЖЕШ ДА ИМАШ! Ако щеш си съдери задника , няма да излезеш права.
maDamn
Аз имам един въпрос. Искам да си взема скутер, но нямам 16 години. Трябва ли да чакам да навърша 16 и да си изкарам курса за М кат. или мога да карам скутер 50 кубика?
Шофьорски курс можеш да караш чак на 17 години и 9 месеца. Но във всички случаи, книжката си я получаваш чак, когато навършиш 18 години.
Да. Каруца.Сериозно, изчакайте малко, шофирането не е шега работа. Имаш право да караш дори и тир, само че извън пътната мрежа. На който му е мерак, да хваща някой с кола, който да го заведе някъде на полигон или поляна, да покара малко. Като вземете книжки и покарате малко, ще видите защо го казвам. Не е както в Бързи и яростни. Колата е машина, която ви придвижва от една точка до друга. Бъдете отговорни.
![]()