- Форум
- Тийн интереси и проблеми
- Училище и приятели
- Моден дизайн-Химия
11 клас съм и съм пред дилема кое от двете да избера. Знам, че са коренно различни и имам няколко въпроса.
1.Къде освен НБУ и ВСУ има специалност моден дизайн и какви са съответно приемните изпити? В НБУ освен ТОП какво друго е необходимо за прием? И ако имате мнение за тези университети, за ВСУ четох не особено хубави неща.
2. Ще имам ли реализация в този сфера, защото се притеснявам, че няма да се получат работите..
И за химията малко:
1. Какви са професиите, свързани САМО с химия (без биология), към които бих могла да се насоча
2. Към кандидатствалите с химия, една година достатъчна ли ще ми е да се подготвя за изпита? Знам , че материалът е доста, и повечето ми съученици са започнали подготовка, но те учат за медицина и освен химия им трябва и биология... та общо взето късно ли съм се сетила?
Графичният дизайн също ми представлява интерес, така че, ако някой има какво да сподели относно добри университети, кандидатстване и т.н. ще е добре.
1. За ВСУ нямам мнение, но с НБУ ситуацията е следната - като материална база университета е добър, като професионален опит на голяма част от преподавателите - също. Проблема обаче е, че на учителите (а и на студентите) не им пука особено и трябва ти да ги натискаш за да ти бъдат от полза.
2. Само от теб си зависи. Няма професионална област в която реализацията да е лесна.
3. Под шапката на специалност "химия" има десетки подспециалности, всяка от които ти отваря път към много професии. Някой са чисто лабораторни, други са много по-практични. Даже и някои компютърджии учат химия.
4. Една астрономическа година спокойно може да бъде достатъчно, стига да подходиш отговорно.
Графичният дизайн е една от тези специалности където университета в общи линии ти дава едиинствено дипломата, а пък самата подготовка си я осигуряваш ти вкъщи. Мисля, че в НБУто го учат сравнително качествено, но не мога да го потвърдя от опит.
Моден дизайн... трябва да си много талантлива. Щом не ти е страст номер 1, забрави.
Графичен дизайн е по-перспективен вариант за обикновения човек.
Щом допускаш вариант химия, значи те бива и ти е интересна, нали така?
Според мен избери или химия, или графичен дизайн в зависимост от това, с кое (ще) ти е по-приятно да се занимаваш. И с двете ще се издържаш.
always late but worth the wait!
Аз съм авторката на темата, но нещо си забравих паролата. Та до горния отговор по принцип точно модният дизайн ме влече най-много, но се притеснявам, че може да не успея да се развия. Имам вариант да уча в чужбина, но после така или иначе искам да се върна тук, а не мисля, че дори образованието в чужбина в този случай би ми гарантирало успех с тази специалност.
Като цяло целя и да мога това, което правя, да имам възможност да се развия сама, в самостоятелен бизнес, а не съм сигурна има ли такава възможност в химията? Не обичам да съм зависима от други и е ясно, че това ще стане трудно и неведнага, но да... въпреки че разбира се най-важното е да избера нещо, което харесвам.
С графичен дизайн какви са приемните изпити?
Инженерен дизайн в техническия. Лесно се влиза, има нещата, които ти харесват. И ще ми станеш колежка.![]()
"И гълъбът, сбрал топлина от кръвта,
под пазвата трепна полека,
удари с криле и натам полетя,
където не стигна човека."
Еми те в последните години така го направиха, че и с матура по бел се влиза... Може и с изпит по математика. Задължително се държи изпит по рисуване. Ставаш инженер. Учат разни работи като моделиране, цветознание и прочее, заедно с физика, материалознание, математика и такива работи. Учат се да правят дизайн на разни съоражения, машини, графичен дизайн. Това е факултета, в който има главно момичета. Рядко са се оплакали, не знам като какво точно се реализират, ама щом продължават да влизат, значи има хляб.![]()
Нямам представа, уча друго. Обаче най - вероятно е да е същия, както и на другите места. Моят съвет е да обиколиш, ако можеш, всичките университети, където има това, което искаш, включително художествения, ако ти се рисува, да питаш и да видиш какво ще стане. Те почнаха вече изпитите.
По другия ти въпрос:
И за химията малко:
1. Какви са професиите, свързани САМО с химия (без биология), към които бих могла да се насоча - Химия в ХТМУ. Можеш да станеш лаборантка, примерно.
2. Към кандидатствалите с химия, една година достатъчна ли ще ми е да се подготвя за изпита? Знам , че материалът е доста, и повечето ми съученици са започнали подготовка, но те учат за медицина и освен химия им трябва и биология... та общо взето късно ли съм се сетила? - Една колежка от там влезе с около 3 месеца учене, само че и там е малко като в техническия - по - лесно се влиза, отколкото се излиза.![]()