- Форум
- По малко от всичко
- Политика
- Насилието над животни ... и хора
Добре, а ако теб доброто не те прави щастлив, а злото? Ако садизма те прави щастлив? Ако провокацията те прави щастлив? Ако чрез нея затвърдяваш позицията си? Редно ли е някой, когото доброто го прави щастлив, да те съди от неговата гледна точка (че доброто носи щастие) и да те заклейми за това, че трепеш животни?
Има 10 вида хора. Тези, които могат да четат двоичен код и тези, които не могат.
Принципно ме кефят разсъжденията ти, но тези аналогии с малките деца когато става въпрос за социална психология са нередни. И на Станчо съм го казвал преди.
Трябва да си прегледам записките, за да не те излъжа за точните цифри, но до някаква стабилна възраст (мисля 2-3г.) децата не възприемат околните като одушевени предмети. Осъзнаване на такова нещо като емоциите и припознаването им в другите отнема още доста годинки. При малтретираните от малки още от ранна възраст се развива това умение. Умишлено го болдвам, тъй като наистина съм на мнението (пък и не само аз - има някакъв уж консенсус според това, което съм гледал), че съпричастността към чуждото страдание е еволуционна (нямам йу), а не социална черта.
Не оспорвам иначе примерите ти - вероятно в немалко случаи става въпрос именно за някакво придобито поведение, но когато си говорим за прояви на първична жестокост - действително подбуждат агресивна реакция и определено не бих я квалифицирал като 'подучена' и следствие от социалното възпитание.