- Форум
- По малко от всичко
- Кофата
- Да бъдеш човек
Представи си самотна баба, няма никакво семейство, само една внукчка (ти), за която живее. Последните си години се е лишавала от всичко, за да си добре и да имаш бъдеще. Настъпва пожар в къщата ви, всички вещи ще изгорят, но бабата вместо да избяга, отива да те събуди теб. В крайна сметка става така, че пада горяща греда пред вратата и запречва, че може само един човек да мине и то не много бързо. Бабата те кара ти да минеш първа, щото който от вас да изчака другия, ще умре, няма достатъчно време. Ако спасиш баба си, с какво ще я оставиш в тоя живот?
Има 10 вида хора. Тези, които могат да четат двоичен код и тези, които не могат.
Въпросът е дали трябва да се довериш на съвестта си или да отсъдиш обективно кое е най-добро за всички.
Има 10 вида хора. Тези, които могат да четат двоичен код и тези, които не могат.
Това означава ли, че ако имаш 50 години живот, в които ще те поят, хранят, ще бъдеш лишена от образование, ще бъдеш завързана в една малка стаичка без светлина и всеки ден ще ти забиват по един пирон в крака някви хора, за да задоволяват садизма си, ще кажеш, че животът е най-ценното нещо, което имаш? Нима е неразумно да се самоубиеш, ако знаеш, че само това предстои?
Или иначе казано, можеш ли да наречеш оставащите няколко години от живота на баба ти - живот? Ами ако тая жена трябва да се гледа сама, но не може, ще получи мъчителна смърт, вместо смислена - да я оправдае със своята жертвоготовност.
ПС: Ако аз бях в тая ситуация, щях да спася себе си. Да, сигурно щях да живея цял живот с гузна съвест, но смятам, че ще постъпя правилно спрямо човек, когото обичам.
относно първото: не, няма да се самоубия сигурно, страхлива съм, а и такова 'самоубийство' според мен не е оправдано
оправдано не е точната дума, но все тая
за бабата: какво значение има колко ще живее и как ще живее?
човек може да се откаже от всичко, но последното нещо, от което би се отказал е животът
http://www.teenproblem.net/a/6-lubop...tova-zhena-si/ ива, смяташ ли, че е постъпил правилно?