.
Отговор в тема
Резултати от 1 до 9 от общо 9

Unhappy помощ по френски

имам нужда от помощ, имам тест по френски другата седмица а съм забравила всичко (в швеция съм а тук вече почнахме училище). трябва да знам глаголи в сегашно, минало и бъдеще време в всички форми моля помогнете ми забравила съм почти всичко ;( може ли някой да ми обясни минало време с avoir, бъдеще време с aller и бъдеще и минало време с глаголите finir,regarder и vendre.

Мега фен Аватара на DarkTemplar
    За глаголите си има правила и таблици, с които ще ги научиш много бързо. Важно е да знаеш от коя група са, оттам се определя принципа на спрежение (има и изключения де). Какво точно те интересува за Passé Composé?

Бъдещето време с aller e елементарно - спряга се глаголът aller в сегашно време и после се добавя infinitive на другия глагол (пр. je vais manger - ще ям). Самото време изразява близко бъдещо действие.

Формите на Regarder, Finir и Vendre за съответните времена може да ги намериш навсякъде.

Нещата, които те мъчат са супер елементарни, не знам къде и как си го учила френския, но май ще трябва да се постараеш, за да достигнеш някакво поне прилично ниво. ;]
    Welcome to the Jungle...

аз започнах да уча френски две години след моите съученици и за това ми е малко по трудно но това което ме интересува е как е бъдеще време с aller, мога ли да напиша например. je vais aller... аз ги знам но съм ги позабравила през лятото а и нямам учебник и за това. а за минало време avoir с мога ли да напиша j'ai eu, tu as eu...?
    Последно редактирано от mi6e.to : 09-03-2013 на 14:46

Цитирай Първоначално написано от mi6e.to Виж мнението
    аз започнах да уча френски две години след моите съученици и за това ми е малко по трудно но това което ме интересува е как е бъдеще време с aller, мога ли да напиша например. je vais aller... аз ги знам но съм ги позабравила през лятото а и нямам учебник и за това. а за минало време avoir с мога ли да напиша j'ai eu, tu as eu...?
    В Интернет има информация бол, ама няма значение.
    (Aller)

Futur Simple:
    J'irai
    Tu iras
    Il/Elle ira
    Nous irons
    Vous irez
    Ils/Elles iront

(Avoir)

Passé composé:
    J'ai eu
    Tu as eu
    Il/Elle a eu
    Nous avons eu
    Vous avez eu
    Ils/Elles ont eu

Imparfait:
    J'avais
    Tu avais
    Il/Elle avait
    Nous avions
    Vous aviez
    Ils/Elles avaient

P.S. Извинявам се за глупавия въпрос, но как се наричаше това време "Je vais .... " ?

Мега фен Аватара на DarkTemplar
    ^Futur Proche

Цитирай Първоначално написано от mi6e.to Виж мнението
    може да напишеш je vais aller, граматически правилно е, но по-често се използва формата за futur simple (j'irai). за passé composé нямаш никакви проблеми да си ползваш avoir и е точно така както си го написала - j'ai eu, tu as eu и т.н.
    Последно редактирано от DarkTemplar : 09-08-2013 на 12:17
    Welcome to the Jungle...

Ако имаш смартхон има приложения наречени Le conjugueur, които ти спрягат глагола във всички форми. Има и таблици от този род, но с този тип приложения е супер лесно и удобно. Аз от време на време проверявам някое спрежение на даден глагол.

Бъдеще време с aller е най-елементарното време. Трябва да знаеш само спрежението на aller в сегашно време и инфинитива на глагола.
    Кои глаголи трябва да знаеш в сегашно? А в минало само passé composé ли ти трябва?
    Абе според мен най-добре ще да си изнамериш таблица или приложение и на глаголите, които ти трябват да им научиш на изуст формите.
    [color=#B22222][size=3][b]

Savoure l’harmonie du ciel,
    Vois que tout est essentiel,
    Et comprends que, toi aussi, tu en

Futur Simple:
    J'irai
    Tu iras
    Il/Elle ira
    Nous irons
    Vous irez
    Ils/Elles iront

(Avoir)

Passé composé:
    J'ai eu
    Tu as eu
    Il/Elle a eu
    Nous avons eu
    Vous avez eu
    Ils/Elles ont eu

Imparfait:
    J'avais
    Tu avais
    Il/Elle avait
    Nous avions
    Vous aviez
    Ils/Elles avaient

Цитирай Първоначално написано от DarkTemplar Виж мнението
    ^Futur Proche
    Благодаря, хахахаха.

Цитирай Първоначално написано от Hayashi Виж мнението
    Ако имаш смартхон има приложения наречени Le conjugueur, които ти спрягат глагола във всички форми. Има и таблици от този род, но с този тип приложения е супер лесно и удобно. Аз от време на време проверявам някое спрежение на даден глагол.
    +

Цитирай Първоначално написано от pesho..xd Виж мнението
    Futur Simple:
    J'irai
    Tu iras
    Il/Elle ira
    Nous irons
    Vous irez
    Ils/Elles iront

(Avoir)

Passé composé:
    J'ai eu