- Форум
- По малко от всичко
- Политика
- Окупациите на Университетите
да, видях
просто си позволявам да пропускам мненията на Виоленца
сега се зачетох и видях, че изказването ми за вратичките в законите са били безумни
втф
като се източват пари, по какъвто и да е било друг начин ДДС или нещо друго, това не е ли вратичка?
омг... прогресивен данък
Ивааааа, цък-цак-цук
Последно редактирано от OoVasKoO : 11-02-2013 на 20:37
и какъв ти е проблема с този данък?
да, пак го казвам имаме сред най-ниските данъци в Европа, друг е въпроса, че не постъпват в бюджета, а това което постъпва отива в ръцете на всички знаем кои
това ти ли си? о.О
По принцип подкрепям протестите, но за мен окупацията на университет преминава границите на нормалното. Така и не можах да разбера защо дни наред не се намесва полицията? Как така една група хора (съвсем друг е въпросът дали са справедливи исканията им, или не) самосиндикално ще си реши да блокира работата на една официална институция, натоварена с обществена мисия, много по-важна от всекидневните дразги на българските политици. Не ми го побира акълът това да се случи в една нормална държава. Не че на никого няма да му хрумне да се опита да направи такова нещо, но реакцията на властимащите и последствията за окупаторите ще бъдат светкавични.
От доста време не бях следял в детайл какво се случва в българската политика и сега като попрочетох за какво става дума, установих, че всъщност за няколко месеца не се е променило абсолютно нищо – дневният ред си е все същият, проблемите са си все същите, напредъкът по тяхното решаване – нулев. Все същите караници на елементарно, почти битово ниво. Никаква визия за бъдещето, никаква отговорност пред него. Последен пример е въпросът за покачване на минималната работна заплата с цели 30(!) лева. Докато други страни дискутират за дългосрочно опазване на околната среда, за национална сигурност, за запазване и повишаване на благосъстоянието, за невзимане на нови дългове, за да не се натоварват следващите поколения, ние коментираме покачване на минималната заплата в размер на 30 лева, до цели 340 (!) лева.
Да не говорим, че като цяло тези протести според мен по никакъв начин не говорят за едно зряло общество. Пак казвам, че подкрепям каузата им и в никакъв случай не съм провърженик на никоя от управляващите партии или Атака (да не дава господ), но не е редно при проведени законни избори недоволната страна да излиза на протест само защото не е във властта. Утре тази страна като спечели, какво става? Излиза другата. И докога така?
Ако беше се обединил целият български народ в името на една кауза, това вече е обосновано (както при стачката на учителите). Но сега огромна част (може би дори по-голямата) не протестира и подкрепя правителството, затова другата просто няма основание на протестира, щом нейните искания, колкото и да са справедливи, не намират подкрепа от мнозинството. Защото все пак огромна част от българите са гласували за БСП, ДПС и Атака. Просто наистина трябва да приемем, че политиците в една страна са точно отражение на самото общество, и да се сърдим само на себе си.
не, що да знам...
изобщо не съм го чувала, камо ли да съм учила за него
абе въобще не съм чувала за данъци
Щото те хората вече се притесняват да направят нещо, щото протестиращите се изкарват пребити и не знам си какви.
Васко, не викай "омг", щото и на Запад се спори за или против въвеждане на прогресивен данък. Не е толкова еднозначно решението. За когото е, значи не е добър икономист, както правилно беше отбелязано във въведението на учебника ми :д
ок, ама ти приемаш ли в бг да е 10%
тва е нищо за богатите
и без тия 10% ще си живеят добре
лошото е, че дори да се въведе прогресивният данък пак ще се прибират парите, щото няма да имаме нормално правителство
Всъщност, прогресивният данък ще бъде в ущърб не на по-заможните, а най-вече на хората с променливи доходи, т.е. тези, които често сменят работата си, защото колко повече варират доходите през годините, толкова повече се плаща.
"Come and take a walk on the wild side,
let me kiss you hard in the pouring rain
you like your girls insane..."
Васко, нали сте учили за проценти в училище? Нали си наясно, че 10% от 100лв е 10лв, а от 100 000лв, е 10 000лв?
И мен ме влече комунистическата идея, но ако човека си ги е изкарал честно, защо да му се взема по-голям % просто защото е успял?
ощетява ги, но не достатъчно
става дума за милионерите, а не за тия, които взимат между 40-50 000 до към 10 000
за тях примерно данъкът ще е 15-20%
Последно редактирано от OoVasKoO : 11-02-2013 на 21:31
Ооо, не сме били прочели правилно, ти друго си имал предвид.![]()
"Come and take a walk on the wild side,
let me kiss you hard in the pouring rain
you like your girls insane..."
какъвто и да е данъкът, пак ще ощетява богатите с повече...
но има разлика, когато милионера плаща 100 000, а не 300 000, нали?!
Малко по-спокойно... Въобще не е обратното, това си е точно плоският данък, човекът и не твърди друго. Обратното на прогресивния данък е дегресивният.
Според теб целта на данъците е просто богатите хора да не живеят добре или по-скоро всички да живеят добре? Прогресивният данък означава, че с всеки изкаран лев данъчната тежест се увеличава, което унищожава стимула на хората да работят повече, съотвено да печелят повече и да допринасят повече за икономиката, което вреди на всички, не само на засегнатите от данъка. Допълнително всеки един данък унищожава част от потреблението, с което още повече се вреди отново на всички, не само на засегантите.
Последно редактирано от princo90 : 11-02-2013 на 21:38