- Форум
- Тийн интереси и проблеми
- Училище и приятели
- Как да продължа напред?
Не разбирам момче ли си, момиче ли си - уточни моля.
Друго, което не разбирам - "....могат да ми кажат как да продължа напред." от една страна съпоставено с: "най - добрият ми бивш приятел седи три чина зад мен и е един проспериращ човек"
Ако е ученик няма как да е проспериращ човек. Ако някога е седял три чина зад теб - това вече е друга история. Но все пак уточни, от значение е.
И друго - защо реши че той/тя е проспериращ човек*? (мъжа го смятам за човек, но не и жената. Ако искаш помощ не пиши двусмислени постове)
Кво каза?
За разлика от болшинството ученици, единствената цел, на които е да изкарат шест на поредното контролно,матура или някоя селска олимпиада, има деца будни за знание и мотивация. Има деца, които от рано изкарват разни курсове, сертификати, квалификации, бутат се самички насам-натам, пробиват в средите. Тези успяват, другите седим и ревем колко ни е скапана държавата и как не осигурява работа за младите. В най-добрия случай бачкаме за 500лв на месец и обсъждаме колко са напред другите, а ние тъпчем на едно място, с надеждата, че като изучим вишото ще се оправим.
Така кажи, чоджум! Добре че draid пита, мен това ми се върти в главата още като прочетох темата. Най-добре хвани се стегни, не се прави на кифла. Скарали се били ?!
Навлизам в оф-топик, обаче няма как да не се намеся. Болшинството ученици не целят да изкарат шест. Това е фикс идея на зубрачите, нормалните ученици се задоволяват и с по-малко, все пак говорим за болшинството. Тук говорим и за проспериращ "ЧОВЕК". А човекът може да е млад, може да учи висше, може да е завършил, но няма как да бъде ученик. Проспериращ ученик е едно, проспериращ човек - съвсем друго (но както и да го въртим проспериращ до ученик няма как да стои). По-скоро можем да говорим за ученик на който му върви ученето, но той не е "проспериращ". Будните деца са малцина, а разликата от това да се набуташ и да те набутат (както често се случва) е голяма и много често не зависи от конкретното "будно" дете. От успяващите/успелите малцина са истински будни и упорити, останалата голяма част е успяла благодарение на нечие друго събуждане или побутване. Въобще това кой успява и КАК в България е интересна тема, обаче аз спирам до тук.