- Форум
- Тийн интереси и проблеми
- Училище и приятели
- Учене в чужбина(Съединените щати)
Чудя се след 7 или след 12 клас се кандидатства в чужбина?? И къде може с не много високи цени и по-подробно за Съединените щати, Калифорния или там някъде?? Моля за помощ
Не, недей оди в САЩ, ще съжаляваш...
*GET TO KNOW*
THE UNKNOWN
Доколкото виждам по другите ти постове, ти си в шести клас. Рано ти е да мислиш за университет.
Средното образование (9-12 клас) има малка стойност, ако трябва да го сравняваме с висшето, и няма значение дали си го изкарал тук или в Щатите. Дори гимназията, която си завършил, не играе голяма роля, стига да не е закопан техникум с пияни учители и 30 ученици.
Ако толкова много държиш на американското образование, запиши се да учиш в Американския колеж в София след седми клас (за скромната такса от 5000 евро годишно). Но, както казах, си в шести клас и вероятно дори не можеш да си отговориш на въпроса "Защо искам да уча в Калифорния (!?!), а не в България?"
Поговори с родителите си по този въпрос, те ще знаят по-добре от теб.
След 7ми клас не можеш, освен ако нямаш много близки роднини в САЩ, или майка ти и баща ти нямат страшно много пари, понеже ще се водиш "international student" тоест независимо в какво училище ще си, ще трябва да си плащаш такса. Като цяло поне според мен, гледаш доста филми и си си изградила някаква представа за Америка, както и за Калифорния. Стандарта там е страшно висок и много малко хора могат да си позволят да живеят нормално там.
След 12ти клас пак е по-възможно, но все пак е трудно и скъпо. Но, така де, стигни до 12ти клас и пиши на лично, ще ти кажа какво да правиш и с кого да се свържиш.
"Някакъв щат с по-малки такси, например Калифорния"
Сладурка.
Там ли се развива действието на 90210 или нещо от рода? Гледала съм, но съм забравила.
Разбрах ви от първия път. Искам да уча там, защото харесвам Калифорния и си имам лични причини. И благодаря HollyGolightly ще ти пиша. А някой да знае къде другаде с Английски и евтино обучение??
Калифорния не само, че е един от най-скъпите щати, ами и в момента е може би този, с най-бързо западаща икономика. Освен ако не си пряко свързана с Холивуд или не намериш начин да изкарваш по над 300к на година, няма как да живееш в нормален квартал или поне в нещо по-различно от едностаен апартамент с още няколко съквартиранта.
Обучението пък е страшно скъпо, за справка давам моят "селски" южняшки щат, на семесър университета ми струва 20к, смятай за какви пари става дума там. Ню Йорк също не е много по-различно, от гетото който може-бяга, няма логика ти да дойдеш от другият край на света и да се заселиш там.
Това, което ще ти предложа аз е, 10-11 клас има програми за exchange students, кандидатствай, ще дойдеш, ще поживееш тук при нормално семейство, ще видиш как е и ще си решиш дали искаш да се върнеш по-нататък. Повярвай ми, Америка от тийн филмите и Америка в действително нямат нищо общо.
Евтино и английски... сещам се единствено за Шотландия, ама това едва ли ще ти се стори много атрактивно. P И все пак, там обучението за българи (с определени оценки) е безплатно. Ако толкова искаш да учиш в чужбина, защо наистина не се възползваш от това, че сме в ЕС и не запишеш нещо в Европа? Пак ще разориш родителите, ама няма да е в такава гигантска степен.![]()
Aз мисля,че където и в чужбинa дa решиш дa зaминеш,първо трябвa дa се посъветвaш с вaшите,зaщото все пaк колкото и дa е евтино обрaзовaнието,имa и други рaзноски.Товa сa пaри зa хрaнa,издръжкa,сметки,тaкси и т.н. Родителите ти могaт ли 1.дa те пуснaт нa 14 години сaмa/или в другия случaй ,aко имaш някaкви роднини/ в чужбинa и 2. могaт ли дa си позволят тaкaвa издръжкa?