- Форум
- По малко от всичко
- Кофата
- Изтече информация за матурата по БЕЛ
Социализмът още си оказва влияние, за съжаление. Като гледам и нашите кви виждания имат, за главата се хващам ...
А иначе е кофти, че се пада само българска литература. Има стотици разказчета, стихотворения и т.н, които надали и професорите ги знаят. Ако беше руска или западноевропейска литература, изчиташ 15-20 книжки и си готов.
Ми Насе, мен ако питаш като цяло този вид изпитване е адски глупав. Къв е някой да ми каже - ще пишеш за това произведение това, което е казал еди кой си литературовед? Това е зубрене, деградира творческата мисъл на децата и по никакъв начин не им помага по - нататък. Къде - къде по - добре би било да ги карат да разсъждават на някакви теми, които не са литературни, или да им дават да съчиняват свободен текст? Един път ще се види най - добре езиковата култура на детето в една не дотам формална обстановка, ще се види реално начина му на разсъждение, ще се стимулира въображението му, а за оценяване трябва да се вземе способност за построяване на текст, правопис, изразни средства, без да се замесват политически интереси и без да има влияние мисленето на проверяващия относно даден въпрос. Това сега е зубрене на некви теми от некви сайтове в интернет и от некви христоматии и учебници, щото ако не напишеш, че Вазов е велик, ще ти свалят единица, а ти може да мислиш, че е пълен кретен. Все едно на изпит по рисуване да те накарат да нарисуваш смисъла на живота, ма както го е описал еди кой си велик ум. Тъпо е.
"И гълъбът, сбрал топлина от кръвта,
под пазвата трепна полека,
удари с криле и натам полетя,
където не стигна човека."
Принципно си прав, но има и поле за свободно изявяване, особено на матурата по философия. А тия въпроси тип "Ганчо и Траянчо от кой разказ са?", са крайно глупави, защото дори да си го чул и назубрил, колко време след това ще го помниш и прилагаш? Зорът им е да си чел някви произведения, без да ги интересува дали ги разбираш и интерпретираш.
Да, ама само с едната матура доникъде не си. Иначе ти може да си чел всички произведения на света без тия в училище. Тогава какво правим, по - неграмотен ли си от съучениците си?
Винаги съм го правил, ма и класната, която ми беше по литература, велика жена, ме харесваше и не ми правеше сечено за тия работи.
Насе, а ти като учител хубаво правиш, то и системата притиска цялата работа, ама поне доколкото зависи от теб ги карай да мислят максимално. Щото иначе кво става, от зубрене накрая една година след като са завършили лапетата, не помнят какво са учили изобщо. Един колега ми заяви оня дни, че Гергана е героиня от Под Игото, произведение на Ботев.
^
K'vo shte re4e FILOSOFSKI CIKUL ?
*GET TO KNOW*
THE UNKNOWN
^ MERSAN
Обаче, как от нищото се появи Сона.
P.S. ZNAM TI ZODIQTA![]()
*GET TO KNOW*
THE UNKNOWN
Психология и логика, етика и право, философия, свят и личност.
^
Bliznaci. Kot ti kaja tova shte budesh
*GET TO KNOW*
THE UNKNOWN