- Форум
- Тийн интереси и проблеми
- Любов
- Стой далече от четящи момичета
Да, ама е така. Всяка книга има нещо за разбиране. Само че не в нея, а в теб вътре.
Аз например се отегчавам до смърт от фентъзита и изобщо не посягам към тях. Т'ва не прави жанра лош, а просто неподходящ за мен. Зат'ва толкова се дразня на комерсиалността на Куелю и Букай, примерно. А най-много ме е яд, че стана модерно всички да се приплюнчват по Малкият принц.
Както и да е, една добра история не прави книгата добра, ако не те кара да търсиш нещо.
А само мимоходом да спомена, че с богатия речник на сегашните тийнейджъри никак няма да е пагубно да почетат и малко художествена литература.
This world is spinning around me
This world is spinning without me
And every day sends future to past
Every breath leaves me one less to my last
Това какво трябва да доказва? Не твърдя, че обща култура и речник се придобиват само от научна литература, а че тя е по-добрият избор пред художествената, ако искаш да натрупаш такива.
Научната ще те въведе не само в различна терминология, а и ще ти даде знания и донякъде ще ти помогне да се изразяваш по-добре, докато в художествената ще четеш широко възхваляваните истории на някой автор и в края ще решиш, че си си извадил фундаментални изводи за живота, вселената и всичко останало.
Да, ама да разбереш книгата не означава, че трябва да я харесаш. Това имах предвид. А когато пред мен се изправи девойка, която ми хвали величието на Куелю и аз ѝ кажа, че не го харесвам, ме контрира с отговора: Не си го разбрала, затова
Малкият принц е хубава книга, проблемът с нея е, че повечето поуки са ясно формулирани, дълго предъвквани от всеки аспект и затова става лесна за "приплюнчване". Аз лично съм я чела 2 пъти - веднъж по задължение и веднъж, защото исках.
Но ако трябва да избирам, винаги ще посегна първо към Пипи![]()
Прочетох. И на мен не ми представляваше интерес, не можех да си го представя като на филм така добре, както си представях Принцът и просяка. И все пак не това казах. Книжлето е сдъвкано, за да е лесно за разбиране от деца, те рядко търсят скрития смисъл в каквото и да е и приемат нещата буквално. Точно поради тая причина на по-големите им се струва твърде очевидна и лесна. Всъщност това и ми се иска да запазя занапред у себе си, но вече навлизаме в съвсем друга насока.
Модата е странна, но изобщо нелоша.