- Форум
- По малко от всичко
- Кофата
- Какво мислите за злите гейове,
Какво ще видиш ти,бе? Сам си каза че си пълна нула по история![]()
Да, вярно е, че Сталин се застъпва за намаляване на санкциите след WW2 за България като съвоюваща страна.
Но, не знам защо цари тази заблуда, че ако го е нямало СССР, тук е нямало да има едва ли не нищо.
Да, вярно е също, че болните амбиции на оня педераст Фердинант, който в желанието си да се изяви като ориенталска принцеса и да седне на трона в Инстанбул (Цариград) ни набиват в две национални катастрофи, всъщност още един пример защо едновластието е лошо нещо. Ако някой беше сложил педала на мястото му, сега можеше да е друго положението.
Да, вярно е също, че 50-те години започва една тежка индустриализация на страната, което обаче откъдето и да го погледнеш е тотална глупост. Защото на държава, която има отчайваща нужда от лека промишленост, хората не са имали дрехи, вилици, изобщо стоки от първа необходимост, а Червенков решава, че ние ще развиваме тежка металургия и машиностроене. Без ресурси.
Аз съм много зле с икономиката като цяло и избягвам да говоря по тази тема, но от обща култура съм наясно, че за да съществува един завод трябва да има достъп до 3 неща:
1.Транспорт
2.Енергия
3.Суровина
Транспорта как да е, не сме чак толкова планинска държава, пък и немците са построили бая жп линии, строят се и нови.
Енергията е малко по-сложна, АЕЦ-а почва да работи доста по-късно, но се строят доста ТЕЦ-ове така че, положението горе-долу адекватно.
Със суровината обаче удряме голямата греда. Руда нямаме и я внасяме от СССР. Обаче тая желязна руда докато дойде от Урал до Кремиковци става златна. И като се преработи, понеже нямаме развито машиностроене желязото и чугуна го продаваме пак на СССР.
Изобщо какъв е големия принос на комунизма, че построиха едни огромни, монументални заводи и комбинати които няма как да бъдат натоварени до такава степен, че да станат рентабилни.
А това, че ни обрекоха на изолация? Това, че след срива на затворената им система тези предприятия загинаха, те бяха и ограбени де, но и загинаха защото не могат да се съревновават със западните им конкуренти.
Писателя Георги Марков, който е и инженер пише, че през края на 60-те години цената на синия камък произведен в Девня е два пъти по-висока от тази на Белградските химически заводи.