^аха, да, леко като ползва щайгата за видео обработка да не му трябва ССД

Аз съм с 2х на конфигурацията, която си предложил, и чакам по 2-3 минути да ми запази файловете. И при положение, че цъкам save през 10 минути смятай кво пилеене на време е това. Ама и хич не ми се дават 1/гигабай за ССД. Чист обир си е тва.

Как да е - основният проблем в нейния случай е харда. След тва видеото. Чак след това процесорът. Може и да съм в грешка, но имам някакъв спомен, че във вегаса CPU-то се ползваше за енкодинг - докато ръчкаш в самия софт се товари видео картата и, логично, хард диска, тъй като дърпа изображенията от там.

Ако сериозно се занимаваш, значи ти трябва нещо от рода на i7, 16GB или още по-добре 32GB памет, два харда - SSD за скорост и нормален за архива. С най-добрите честоти в днешно време. И тогава всичко ще е наред... поне за половин месец
Xeon-ите са по-евтини и не ти трябва З87/97 дъно (което си е още разход), че да клокваш и7-цата К серия, която и без това е 150 лева отгоре на ксеона.
Аз си взех един 1240в3 и дъно за 100 кинта и си свиркам. Само 4770ката струва толкова и още поне 150 за дъно за нея, смятай Същата производителност.