.
Отговор в тема
Резултати от 1 до 16 от общо 16
    Супер фен Аватара на oTPoBHa

Лицемерие ли е?

Напоследък все по-често попадам на следната ситуация - засичам се случайно със "стари приятели" от тийн годините (да кажем отпреди 5-6 години), с които все още си имаме координати и всеки може да викне другия когато иска общо взето, и се почва едно "оооооооо, (...името), ама кво ставаааа, ама къде сиии..", "айде с нас еди-къде си" или "аре да правиме тва тва и тва" и т.н., но реално през останалото време този човек не поддържа никакви контакти с тебе и дори и нещото, за което те кани да вършите заедно (примерно каране на колело, излет и т.н.) , да го прави с други хора, пак няма да се сети за теб да те извика, а само ще се прави на голям приятел като те засече.
    Мисълта ми е следната - има ли някакво количество лицемерие в това да видиш на живо някой човек, който не си виждал от много време, да му се усмихваш, да му се мазниш дори, прегръдки, мили думички и т.н., но реално без да се сещаш за него през останалото време?

Супер фен Аватара на SpiritInBlack
    Зависи адски много от ситуацията и хората. Замисли се , сигурно и самата ти го правиш често и се обаждаш на свои познати само когато имаш нужда от тях. Когато видя познато лице не гледам в земята и да го подмина , а спирам да си поговоря с него/нея. Не правя планове обаче за бъдещи излизания

Голям фен Аватара на toad
    Държат се приятелски, но не са ти големи приятели. Проста констатация. А това, че имало лицемерие тука е просто за добрия тон на срещата, страничен фактор. Лицемерието и етиката са доста близки в случая. Ако те отбягват и странят и ти хвърлят едни погледи само, като се разминавате тогава ще създадеш тема "Защо толкова добри приятели от училище сега не ми говорят" .

Мега фен Аватара на xoxi
    Според мен има голямо количество лицемерие.
    Въпрос на възпитание е да поздравиш човек, когото познаваш, дори да не сте се чували или виждали от години. Но да се правиш, че ти е пръв приятел и изгаряш от нетърпение да излезеш с него, това вече не го приемам за чиста монета. Особено при положение, че в днешно време може да се общува всекидневно в сайтове като фейсбук, програми като скайп и т.н. Човек ако държи на теб, няма да чака да те види, за да те покани да излезете или да се поинтересува как си, какво ново около теб и все от тоя ред неща.
    Аз такива покани никога не приемам, а на въпросите отговарям съвсем общо, без да конкретизирам каквото и да било. Да, добре съм, благодаря, всичко е наред, трябва да тръгвам, благодаря за поканата, но няма да мога, до скоро виждане, чао.

Супер фен Аватара на oTPoBHa
    Цитирай Първоначално написано от toad Виж мнението
    Държат се приятелски, но не са ти големи приятели. Проста констатация. А това, че имало лицемерие тука е просто за добрия тон на срещата, страничен фактор. Лицемерието и етиката са доста близки в случая. Ако те отбягват и странят и ти хвърлят едни погледи само, като се разминавате тогава ще създадеш тема "Защо толкова добри приятели от училище сега не ми говорят" .

Благодаря за мнението, toad. За мен лично то идва малко пристрастно и препращащо към определена група от хора, които търсят внимание и начин да бъдат забелязани от други, важни за тях хора, но този случай далеч не е такъв. С въпросните хора сме имали общо някога, но не и сега, и аз не пиша от позицията на човек, за когото това е проблем. По-скоро е нещо като допитване към напълно непознати, защото ми е интересно на кое днес се гледа като лицемерна проява и на кое не. Може би аз не съм обяснила добре в горния пост и грешката е моя. Случаят не е точно такъв, какъвто го описваш, защото аз не търся внимание от въпросните хора, по-скоро получавам твърде много внимание, все едно сме "големи приятели", защото всъщност не сме, и за мен това не е проблем. Надявам се да е станало по-ясно сега.

Колкото до това, че понякога търсим хората само когато имаме нужда от тях, смятам това за лицемерна проява и аз лично не го практикувам. Пример - сесия и лекции - въпреки, че имам липсващи лекции, не бих ги взела наготово от някой, защото това е чиста форма на възползване. Мога да се възползвам, но не бих. Онзи ден си говорихме с една колежка, която дори предложи да ми даде лекциите си, но аз отказах. Има и други начини да си набавя необходимата информация за изпитите, това определено не е единствения начин.
    Последно редактирано от oTPoBHa : 05-17-2014 на 16:01

Мега фен Аватара на yakuza_
    Град
    Niggaland
    Аз обикновено питам: -Как си? (кратка пауза) Не, сериозно не ме интересува.
    Като цяло чувствам само един от бившите си съученици като авер, а с него се познавахме от много малки. С останалите няма много какво да си кажем. А и аз по принцип не изпитвам нуждата да общувам с всеки. Бил съм 4 години с хора в един клас и не съм им казал повече от две изречения. Даже тая година правя 5 години откакто съм завършил, но като гледам почти никой, няма желание да вижда другите. (вкл и аз)
    n00bs

anonymous708973
    Guest
    Цитирай Първоначално написано от yakuza_ Виж мнението
    Даже тая година правя 5 години откакто съм завършил, но като гледам почти никой, няма желание да вижда другите. (вкл и аз)
    Хах, аз защо си мислех, че си набор или дори по-малък?

Мега фен
    Мда, могат изключително досадни да станат такива индивиди. При възможност се правя на луд и подминавам; ако ме забележат обяснявам, че бързам и се омитам. Не знам какъв кеф им прави на хората да плямпат общи работи и да ти губят времето с историите си.
    Честно казано си мисля, че и 'те' го възприемат като някаква досадна формалност и го правят по навик.

Има два начина да престане да те притеснява въпроса (или хората) - игнор или дезинформация. Второто може да бъде дори супер забавно, защото често се случва митовете и легендите, с които подхранваш лицемерите (ако са наистина такива) да се върнат при теб в невероятно извъртян или преувеличен вариант.
    А ти се опитай да гледаш подобни ситуации повече като страничен наблюдател, отколкото като пряк участник във "филма"

Мега фен Аватара на RapExotic
    Лицемерно е, ако едно време в гимназията не са ти обръщали чак такова внимание, а сега като те видят ти се правят на приятели. Иначе ако сте си били близки и сте се позабравили заради обстоятелствата не виждам нищо лошо да се даржът така като те видят. НО също така ако си постигнала нещо повече от тях, образование работа, а те са си останали със средното е доста често срещан феномен подмазването. Обикновенно голяма част от хората се сещат за някого само, когато имат нужда да им свърши някаква работа.

Мега фен Аватара на anonymous908491
    Хахахаха, срещнала някой в нета и веднага го смята за приятел.
    Не знам дали е лицемерие, но е олигофрения да очакваш някой да си мисли за теб.
    Научи разликата между познати и приятели, след това може да не те избягват, глупавите хора общуват главно с такива.

И при мен в повечето време е така,ама им тегля по една майна и ме оставят намира (:

Повече от фен Аватара на d-r.Zob
    Цитирай Първоначално написано от oTPoBHa Виж мнението
    Мисълта ми е следната - има ли някакво количество лицемерие в това да видиш на живо някой човек, който не си виждал от много време, да му се усмихваш, да му се мазниш дори, прегръдки, мили думички и т.н., но реално без да се сещаш за него през останалото време?
    Това е животът занапред - радваш се, когато някой ти се усмихва лицемерно, защото другият вариант да си напълно безперспективен и всички да те отбягват. Тогава си аутсайдер - бедняк, клошар, самотна майка и т.н.

hitrusha
    Guest
    Да лицемерно е, но това не трябва да те учудва, защото е често срещано особено при момичетата. Като цяло щом един човек не те търси не трябва да очакваш нищо от него.

Мега фен Аватара на EinGutesKind
    Град
    Пловдив
    Цитирай Първоначално написано от hitrusha Виж мнението
    Като цяло щом един човек не те търси не трябва да очакваш нищо от него.
    Това не е много точно, щото и двамата ако така мислят, ще реват сами в леглата си за другия, ама няма да се обадят, мислейки си че на другия не му пука ...

Повече от фен Аватара на didi_marin0va
    Цитирай Първоначално написано от oTPoBHa Виж мнението
    Напоследък все по-често попадам на следната ситуация - засичам се случайно със "стари приятели" от тийн годините (да кажем отпреди 5-6 години), с които все още си имаме координати и всеки може да викне другия когато иска общо взето, и се почва едно "оооооооо, (...името), ама кво ставаааа, ама къде сиии..", "айде с нас еди-къде си" или "аре да правиме тва тва и тва" и т.н., но реално през останалото време този човек не поддържа никакви контакти с тебе и дори и нещото, за което те кани да вършите заедно (примерно каране на колело, излет и т.н.) , да го прави с други хора, пак няма да се сети за теб да те извика, а само ще се прави на голям приятел като те засече.
    Аз никога не съм могла да разбера какво е това прегръщане и целуване на всякакви мастии, които познаваме и срещаме по улицата. Аз от де да знам тия какво са си слагали в устата, че ще им давам да ме целуват. В такива случаи се дърпам и ги моля да спазват дистанция. Така общо взето си решавам проблема, за който авторката говори.

Правила за публикуване

• Вие не можете да публикувате теми
  • Вие не можете да отговаряте в теми
  • Вие не можете да прикачвате файлове
  • Вие не можете да редактирате мненията си