- Форум
- Тийн интереси и проблеми
- У дома
- Роми, побоища, закрила на детето, скандали...
Не съм сигурна дали тук е подходящото място да публикувам темата.
Този проблем, който ще споделя ме изяжда отвътре тези дни и съм много неспокойна, заради случилото се. Запитвам се към по-информираните, които може би са попадали в такава ситуация и към тези, които могат да ми помогнат.
Преди няколко дни бях излезнала навън. Не беше обичайното ми излизане. Реших да намина с няколко човека до другата махала, та да видя приятелите си, защото не бях виждала очите им от месеци. Всичко беше добре, докато едни циганчета се появиха от някъде. Бяха малки. Да кажем - шест, седем годишни. Момче и момиче. Не им обръщахме внимание, докато те не започнаха да псуват и да обиждат. Момчетата с които бяхме са много избухливи и ги предупредиха, че ще си имат проблеми, ако не спрат да се заяждат.. И чак сега се замислям.. Как по дяволите едно седем годишно дете ще разсъждава както подобава?!.. Както и да е.
Дойде от някъде още едно. Беше по-голямо от другите и водеше за ръчичка малкото му братче. Всичко беше спокойно, като изключим лигавщините на другите две, докато по-голямото не започна да насърчава братчето му да се бие с момиченцето. И ние с приятелите ми, нали нямаше какво да правим взехме най-глупавото решение взимано някога - да снимаме побоя, вместо да ги разтървем... Едно момче все телефона и започна да снима. Аз по него.. В клипа не само снимаше ромчетата а и нас. Хванал ме е как държа телефона и ги снимам. Това не беше от значение, докато не взе, че го качи във facebook. Клипа е стигнал до социалните, явно и те са се обадили на баща им. Той е ходил при родителите на едно от момчетата и и е обяснил, че ние сме снимали боя. Днес бях пак по тази махала и бащата ни разпознал от видеото и дойде да ни се кара. Обясни ни, че ще ни викат от закрила на детето и ще си имаме големи проблеми. Определено разбрах,че не беше редно, но човек се учи от грешките си.. Бащата разказа, че клипът е записан на диск, и е подаден да се разглежда.. много се притеснявам.. Ромите за които говоря са бедно семейство, с доста деца. Разведено. Бащата се грижи за двете си деца. Социалните ще вземат едното. Не са и от най-добронамерените хора. Ходят и берат от градините на хората, крадат, даже си спомням за един случай, че не си бяха плащали сметката и човекът отиде да си иска парите, а те с едно желязо го бяха ударили по главата, та месеци се възтановяваше.. Искам да кажа, че не са много добри хора и се притеснявам, че може да направят нещо на някой от семейството ми. И наистина се опасявам, че ще имаме всички проблеми.. Някой би ли изказал мнението си? И би ли казал как да постъпя.. Много се притеснявам от случилото се..
първо спри себе си да обвиняваш задето се държат като животни тия и няма нито държава, нито полиция, която да ги вкара в правия път. Нищо нередно не сте направили нито ти, нито приятелите ти - изобщо не е ваша работа да ги разтървавате тия шимпанзета.
Точно както си го качила т'ва видео ако се случи нещо със семейството направи 2ро, в което ги обясняваш тези неща. Хората не са равнодушни в подобна ситуация и мангалът ако има наглостта да посегне на семейството ти ти гарантирам, че ще го скършат някоя вечер. Особено както полицията явно за пореден път никва я няма.
Аурис, тука не са виновни само мангалите! Те са си идиоти, че са снимали, та и във ФБ да го качват... Това е просто върха на простотията и с пълно право сега ще ги занимават, та белким им дойде акъла!
Иначе, нищо няма да стане... Ще дадат малко обяснения, най-много някоя глоба да платят и тва е...
Честно ли?! Баш от теб не го очаквах.
Малоумно извинение за успокояване на собствената съвест.
Поне като не са ги разтървали, да не бяха снимали - българинът верно е сеирджия, ама това надминава всякакви допустими граници! Още повече, че авторката е поне на 16, мисля, не й подхожда това поведение!
Много тъпа постъпка. Не знам какво да кажа. Но и това чудо ще мине, спокойно.
Вие ОК ли ще сте ако дойда и ви кажа, че сте длъжни да се намесвате в глупостите на някви отрепки. В крайна сметка нали за това си говорим - не дали ви кефи вас постъпката им, а дали носят отговорност в подобна ситуация. Аз не бих си усложнявал живота при такъв филм. Не бих си и извадил телефона, но т'ва няма много общо с темата.
//германците, дето толквоа ги хвалиш мога да ти извадя цяла страница линкове с баш същото поведение, каквото аз бих демонстрирал в подобна сутиация. Та недей го приписва на 'бъгларина'.
Не намесвай германците, както и аз не съм ги намесила.
Да не "разтървеш шимпанзета" на възраст 6-7 години е проява на определени качества, чиято характеристика ще запазя за себе си. Но да снимаш е пълно безобразие.
Никой не е длъжен да ги разтървава, но нямат право да снимат... дори законово... камоли да качват в интернет...
не, моля те, осведоми ме на какви качества е проява апатията ?
//Не намесвай българите и няма да намесвам германците.
Антракс, при положение, че въпросното 'незаконно' заснемане се извършва от непълнолетни сериозно ли си въобразяваш, че ще има каквито и да било последствия ?
Не, аз казах, че последствия няма да има... Просто са идиоти и сега си заслужават мъмренето и обикалянето по районни...
На егоизъм.
Утре, ако твоето дете се бие, няма ли да искаш да го разтърват?
И не ми казвай "аз ще го науча да не се бие".
Презирам апатичните. Винаги уважавам хора с мнение, дори да е напълно противоположно на моето. Но да си апатичен е слабост, евтино извинение, няма как да уважавам хора без позиция![]()
Пантерке, в случая не говорим за това какво е морално правилно, а юридически (не)допустимо.
чл. 32
(2) Никой не може да бъде следен, фотографиран, филмиран, записван или подлаган на други подобни действия без негово знание или въпреки неговото изрично несъгласие освен в предвидените от закона случаи.
Децата са били наясно с това и (вероятно) не са изразили несъгласие, но след като са малолетни, за това отговарят родителите им, които очевидно не са съгласни непознати да снимат как отрочетата им се бият и след това да разпространяват клипчето в публичното пространство. Затова ще има наказания.
О, моя грешка.
Аз говорих изцяло за морал тук![]()
Няма такова нещо в правосъдието.
Пантерке, моето дете няма да има речник на тираджия и няма да си позволява да псува хора 2-но на възрастта му.
Разбирам че ги виждаш тези ... ?? деца ?? ... като жертви в случая, но същите тези, за да имат подобно поведение на тази възраст, са обречена кауза.
Естествено че ще се намеся ако видя 2 хлапета да се мелят в пясъчника за някаква глупост. Ще се намеся, защото го считам за редно обаче - не защото съм длъжен. Но за бъдещата утайка няма да си повдигна и пръста, камо ли да си извадя телефона да ги снимам как се замерят с лайна. И преди да си помислиш нещо - не, не опира до етническия им произход. И бели да бяха щях да съм на абсолютно същото мнение.
От цялата ситуация излиза ,че от соц. службите са олигофрени, 'щото е трябвало и 3ти пишлемета, участвали в драмата да ги махнат от настойниците им, а родителите им директно да ги пращат към прокуратурата. Ама т'ва няма да се случи и тези 3-те ще израснат агресивни лекета.
За да окачествиш 6-7-годишни деца като утайка трябва да си абсолютно дебилен, да не казвам по-силна дума.
Извини ми о велика че не ме ебе за дебили и бъдещи престъпници. Къде да ти принеса в жертва фалоса си в знак на смирение?
Аз пак ще ти го напиша, че явно не вдяваш - бъдещи престъпници.
Като си толкова добродушна и нямаш проблем с т'ва жива и здрава да си, браво, радвам се за теб. Аз обаче не вярвам, че от лайно в септична яма излиза захарен памук.
на мен ще ми е кеф PinkPan7her да пътува с нощния влак за бургас в пълно купе с любимците и
да видим те така великодушно ли ще се отнесат с нея
/не, всъщност не го пожелавам на никоя
брат не го обръщай на расизъм. Въобще не опира до това. Просто съм убеден, че Пантерката дори не съзнава за каква арогантност от толкова ранна възраст става въпрос и какви са последствията от нея.
Никва деца не са т'ва. Малки извергчета, жертва на каквито като нищо може утре да е и нейното чаве или тя самата. Т'ва буквално не са хора, а някви безочливи примати и един ден ще възпитат баш такива.
И понеже съм сигурен, че позицията й идва от представа за великодушие и съпричастност не й се зъбя, но в Б-я решение на този проблем няма и буквално ми кипва кръвта дори като чета за подобна измет. Пък нека съм дебил.
принципно говоря, че те няма да се отнесат толкова великодушно към нея, ако имат възможност
Няма такова нещо като обречена кауза за дете на 7 години. Това, че в България няма нито общество, нито закони не означава, че при една по-нормална система социалните няма да ги вземат и да им се предложи нормална среда на живот.Бъдещ престъпник едно дете без психични отклонения може да бъде само, ако държавата и обществото не са му осигурили нормална среда, за да се развие. Типично тесногръдие и озлобеност виждам в тази тема. Щото, ако наречеш някое дете на запад по този начин ще си го отнесеш за расизъм.
Авторката каквото и наказание да получи си го заслужава. Някак си мога да приема, че не е искала да се меси в чуждите работи и да разтървава непознати деца. Даже не е толкова учудващо, че е решила да ги снима. Но да ги качи в интернет от собствения си телефон, това вече е липса на всякакво мислене и култура.
[color=#B22222][size=3][b]
Savoure l’harmonie du ciel,
Vois que tout est essentiel,
Et comprends que, toi aussi, tu en
Той каза, че щял да каже същото и за бели деца.
Аурисе, безумно разочарована съм. Няма защо да ти пука, ама аз да си кажа.
Чакай, да преговорим: виждаш две деца да се бият, знаеш, че семейството им краде и определяш тези 6-7-годишни ДЕЦА за боклук, обречена кауза и не знам какво си?
Идеално се вижда ти в какво семейство си расъл![]()
^И двамата съдите много прибързано.
Пантерке, опитай се да разбереш, че Аурис не взима под предвид възрастта на личностите, включени в темата, а тяхното държание/възпитание. Това го смущава/отвращава и затова той така силно се изразява. За теб, обаче, картинката е друга - щом се деца, ти отказваш да повярваш, че могат да бъдат толкова .... "лоши".
Нямаше ме 2 седмици във форума, а вие пак продължавате с абсолютно същите тинтири минтири. Пеете, без да слушате. (фалшивия тон на мелодията).
И не прибягвайте толкова бързо до изводи.
Колкото до темата - също толкова ужасно е да извадиш телефона си и да снимаш как някакви индивиди се бият, независимо от произхода и възрастта им. Бих била ужасно засрамена от себе си.
Идеално го разбрах, Маги.
Човек винаги трябва да си дава сметка за други фактори - например възрастта на въпросните, лошият пример, който имат сега. Не можеш и не е редно да съдиш деца и възрастни с един и същи аршин.
Аз поначало вярвам в доброто у хората. Аурис в лошото - с такива хора като цяло аз не общувам, защото ме зареждат с лоша енергия. Но не това е възмутителното. Възмутителното за мен е как не взима предвид един куп фактори и - чак тогава - това, което ти каза, а именно отношението му по повод деца.
Та, да, идеално разбрах какво казва.
Последно редактирано от PinkPan7her : 07-30-2014 на 06:56