Първоначално написано от
JustaLittleKid
Книгата, която привърших днес, беше "Птиците умират сами". Популярно заглавие, което според мен напълно заслужава славата си. Харесах разнообразните персонажи и начина, по който са изградени. Харесах историите и тяхната искреност и истинност. Харесах стила на Колин Маккълоу, пише красиво и чувствено. Успяваш да усетиш емоциите на героите, да споделиш болката им. Харесах, наистина харесах.
Има, разбира се, някои неща, които не ми допаднаха. Някои от героите си отидоха като, както се казва, "куче без история", някак внезапно, нелепо. И дългите времеви граници, в които е изграден романа, както и проследяването на толкова различни, макар и неразривно свързани истории, в някаква степен ми подействаха объркващо, сякаш историите се изместваха една друга и всяка нова превръщаше предишната във фон. Замислих се обаче, че това е книга, която разгръща живота на три поколения. Книга за живота и смъртта, за победата и поражението. И осъзнах, че това е, което се случва в реалния живот - годините минават, събитията се случват, хората се променят, остаряват и накрая изчезват. И всеки остава своя отпечатък върху света. Определено препоръчвам книгата. Силно.