- Форум
- По малко от всичко
- Информационни технологии
- Въпрос за зарядното на лаптопа!
Ток протича само в затворена верига. В твоя случай тя е отворена, а лампичката не вярвам да ти изгори много ток. На мен лампичката на монитора ми свети и когато е изключен.
Не е точно така. Зарядното е вид трансформатр с две намотки, поставени на общо ядро. В случая (както е показано на снимката) червената намотка е тази, която е включена към контакта, а синята към лаптопа. Когато зарядното е включено в тока през червената протича ток, защото е затворена верига и има някакво съпротивление - съответно консумация. В синята не протича ток, когато не е включен консуматор в нея, но в случая лампичката, която свети се явява такъв и затваря веригата. Съответно за да свети лампичката се консумира някаква минимална енергия.
Тоест при включено зарядно само в контакта се изразходва съвсем малко енергия, в сравнение, когато е включен в компютъра, но все пак се консумира.
![]()
Последно редактирано от RapExotic : 06-13-2015 на 17:40
Ами да затворена е от контакта до лампичката и отворена от лампичката до лаптопа.
Тц, лампичката е част от втората верига. Първата е затворена от намотката, а вторичната от лампичката. Нещо такова:
http://prikachi.com/images.php?images/815/8170815F.jpg
Знам бе човек. Опитвах се да го обясня на marilyn. Човека каза, че не разбира от физика. В случая не е нужна такава точност. Опитвах се да му кажа, че лампичката консумира, но не и лаптопа.