- Форум
- Тийн интереси и проблеми
- Здравни проблеми и болести
- Темата на Калпазанка - въпроси и отговори
Вирусните са по-упорити, защото предизвикват имунна преустройка, а препаратите срещу тях не са особено много, докато антибиотици - валяло. Вирусните обикновено се оредават чрез пряк контакт, докато бактериалните по-често възникват пид действието на флората, която нормално обитава човешкото тяло, при понижаване на имунитета. Такива ми ти работи...
нямате си представа колко сме близки до растенията ;д
Не.
winks11, не препоръчвам да ставаш вегетарианка просто така. Дай си известно време, чети по темата, научи едно 10 вегетариански рецепта за истински ястия, които да си въртиш междувременно (ако те интересуват идеи, можеш да ми пишеш на лично, аз се упражнявам). Ако станеш вегетарианка ей така или ще ядеш ориз и картофи до побъркване, съответно ще надебелееш, или ще ядеш други глупости.
Съученичка стигна до доста силна форма на анемия точно щото не беше подготвена да е вегетарианка. Точно затова Калпазанка ти препоръчва желязо.
Замисляла ли си се как ще си добавиш протеини, например? Отвори и прочети за пълноценни и непълноценни. И по-важното - как непълноценните се комбинират, за да станат пълноценни. Едва тогава ще можеш да си вегетарианка и наистина да разбираш как функционират нещата, за да не страда организмът ти или за да не се чувстваш ощетена и безидейна, щото изведнъж си отказала основен източник на храна.
Ти с по-обширен въпрос не можа ли да ме застреляш?!
Типа имунен отговор, например. При бактериална инфекция организмът изработва антитела, отговорът е В-клетъчен, докато при вирусите преимуществено имунитетът е Т-клетъчен, включват се лимфоцити естествени убийци и лизират/унищожават заразените клетки. Антитела се образуват и тук, но на по-късен етап. При някои вирусни заболявания след преболедуване придобиваш пожизнен имунитет /хепатит А например, шарките/, докато при други заради генетични изменения няма как да си защитен /грип е най-елементарният пример тук/.
За някои вирусни заболявания имаш етиологично /насочено срещу причинителя/ лечение, при други вирусни имаш патогенетично /насочено срещу отклоненията/.
При бактериалните заболявания имаш антибиотично лечение. Резистентността създава проблеми, затова някои АБ биват оставяни за 10-20 години настрани, непрекъснато се въвеждат нови на пазара или се изтеглят /прочети за Гатифлоксацин дилемите от 1998, когато заради сърдечносъдова смъртност е изтеглен, после пак влезе в употреба, даже май оглави и групата на пета генерация цефалоспорини/
Накратко това е. Ако се сетя още нещо, ще допълвам. Ако ти имаш още въпроси- давай![]()
Чудиш се дали си бременна? Кажи:
1. Дата на последна редовна менструация /ПРМ/ 2. Дата на рисков полов акт и 3. Продължителност на менструалния цикъл /МЦ/.
Списък на медикаментите, отпускани без рецепта- http://www.bda.bg/images/stories/doc...ed_inf/OTC.pdf За всички останали отнасяте БАН!
Шофирай разумно- стигни жив!
Супер.![]()
От какво се получават язвите? Освен стрес.
Хеликобактер пилори, ако питаш за стомах и дванадесетопръстник.
1. Дата на последна редовна менструация /ПРМ/ 2. Дата на рисков полов акт и 3. Продължителност на менструалния цикъл /МЦ/.
Списък на медикаментите, отпускани без рецепта- http://www.bda.bg/images/stories/doc...ed_inf/OTC.pdf За всички останали отнасяте БАН!
а на човешки? :д
имам предвид какво довежда до това в лайфстайла
стомах, да
Така се казва бактерият- H. pylori. Търсят се антитела в кръвта, самият причинител в биопсия при фиброгастроскопия/бъркане с маркуч в гърлото та чак до стомаха, търси се антиген в изпражнения или урея в издишан въздух.
Лекува се с антибиотици и инхибитор на киселинната секреция за 30 дни.
Благодаря за насоките..наистина не се бях замисляла по-сериозно
мога да ти кажа какво мама винаги ми казва на мен
от нередовно хранене, ядене на упорити или тежки храни тип чушки с люспите, пържен лук ( ама тва нон-стоп), много киселини в стомаха, от системни гастрити ( които да речем са пак от кофти хранене )
калпазанката може да ме наплюе, ама просто казвам като немедицинско лице какви митове се поддържат вкъщи :д
с твоето повръщане и неядене, може да си докараш проблеми със "стомаха", вече къде и в коя част на червата, нз
ако пиеш алкохол на гладно, също не е добре
ядене на плодове на гладно май също не е добре
Ама май язва получаваш като злоупотребяваш с години, ти си млада още
// калпазанке, извинявам се пак :д
Последно редактирано от NomNomNom : 07-28-2015 на 12:39
Девет кули дзидини,
девет враке железни.
Никой немой да отоври
да прерила, ей ей...
Зад високи дзидини
девет темни одаи
едно сърце те люби
заплетено, ей, ей...
а, една приятелка е на 29 и от няколко години има язва, още от ученическите години е започнала да се образува :д
затова подпитвам
е какво ми сипваш, то си е истина, и затова се притеснявам :д
Тая приятелка правила ли си е фиброгастроскопия? Изследване за хеликобактер правила ли е?
не разбирам сложните думи, които употребяваш :Д
не съм я азпитвала подробно, това, което ми каза беше, че в училище като е пушела е било на гладно много често, пила е кафе пак на гладно и 20 и нещо са ѝ диагностицирали язва, смисъл, тя каза, че е от режима ѝ тогава
^Пила е бариева каша.
ФГС ти обясних на предната страница какво е, както и как се установява инфекция с хеликобактер.
А, сега мисля че ще мога да си задам въпроса по друг начин - интересува ме тази бакерия откъде се появява и какво причинява като цяло началото на язва
Заразяването с бактерия става през устата.
калпазанке, кървяяя ;д
крайно необичайно е за мен да ми дойде толкова по-рано. да закъснее да, но по-рано - никога. какви могат да бъдат причините за това? наум ми идва само дуфастона, но съм го пила много пъти и досега така не се е случвало.