"Грозния", ти изчете ли отгоре до долу всичко, което съм написал? Явно не, защото иначе щеше да знаеш вече това, което ме питаш. Пак ще ти го напиша - борбата ми беше дълга и е минала през много лекари и специалисти, че и простотии (магнито и иглотерапии). Как мислиш - и те ли са бъркали акнето с алергична реакция?
Иначе не те разбрах съвсем - причините хормонални ли са или са генетични? Да се върнем назад в годините и да видим какво е ген и какво е хормон и гените ли са това, което ще ни определи дали ще имаме акне или не? И тъй като казваш, че хормоните не се влияят толкова от храненето ще ти дам много много простичък пример, за който вярвам, че всички сте чували, понеже е много популярен. Предолагам знаеш какво е серотонин? Така написано не знам, но ще ти го преведа на популярен език - "хормонът на щастието". Сега сети ли се? Сети ли се, че шоколадът може да предизвиква отделянето му? Шоколадът храната ли е?
Как разбрах, че акнето се повлиява от храната ли? Не съм го целял, не съм и мислил, че лекарите са прави относно сладкото. И аз съм си мислил като повечето, че това са глупости. Глупости са, защото лекарите не казват цялата истина - не само сладкото, а като цяло начина на хранене и особено прекаляването с бързите въглехидрати играе огромна роля. Да спреш сладкото просто не е достатъчно и Вие спирайки го, но хранейки се с онези боклуци продължавате да го имате и си викате, че лекарите са глупаци. Разбрах го, защото от 8 години редовно тренирам и дойде времето, когато трябваше да направя промяна, защото не се получаваше това, което исках. Наша републиканска шампионка ми каза един ден - "за да постигнеш нещо, което не си постигнал трябва да направиш нещо, което не си правил досега". Послушах я и се свързах преди няколко години с един човек, който в момента стана мега известен с постиженията си във фитнеса и прославя страната ни (не искам да го пиша, за да не става реклама). Поговорихме си доста за начина ми на тренировка, хранене, начина ми на живот и това, което той промени беше драстично храненето ми. След като започнах да спазвам стриктно хранителната програма, която ми даде и която с времето малко по малко коригирахме постиженията ми във фитнеса, както и визията на тялото ми се подобриха значително, да не кажа радикално. А то акнето...просто изчезна! В началото на миналата година имах закачка с разни пишман форумни фитнесджии, с които спорихме за това колко е важна храната във фитнеса и направихме експеримент. 2 месеца се храних по моята си схема, но с постепенно качване на калориите на 2 седмици и после 2 месеца се храних по "масовото" меню, което включва всички онези храни, които по-горе съм Ви препоръчал да избягвате. Резултата беше, че докато повишавах калорийния си прием по моята си схема се случиха 2 неща - покачих килограмите си с около 1,5 кг. за 2 месеца и вдигнах силата си изключително много, като си поставих лични рекорди във всяко едно упражнение. След като минах на втория тип хранене... качих килограмите си с още 6,5 кг. (пак за 2 месеца), омазних се изключително много, постиженията ми в залата се сринаха, а акнето се завърна със страшна сила. Реших да спра с този експеримент, защото се и разболях (нещо, което не ми се беше случвало няколко години). Все още си търпя последиците му, като поне акнето успях да спра, спирайки гадната храна.
Ако все още си убеден, че хормоните не се влияят от храненето, то ще ти препоръчам да седнеш и да четеш. Има толкова много полезна информация в нета, че лично на мен 2 години това ми е нещо като хоби и все още се уча и продължавам да се уча. Прочети:
- що е това метаблизъм и как може да се манипулира
- що е това панкреас и инсулин
- как се разграждат веществата в тялото ни, разграждане на въглежидратите, на белтъците, на мазнините
- влияние на ейкозаноидната и арахидоновата мастни киселини и взаимовръзката им, както и от какво решаващо значение е балансът им в организма и как може да се постигне
Ivaaaaa, не знам кого визираш с тази думичка, но ако е насочена към мен е добре след като някой се опитва по някакъв начин, съвсем добронамерено да помогне, поне да избягваш употребата на подобни епитети. Първо, че е грозно и второ, че някак си мнението ти увисва във въздуха. Ако пък е насочена към "Грозния", то определено мнението ми е същото, но пък отношението ти към него е дори още по-грозно отколкото псевдонима му. Така, че...добре е да си по-умна от време на време.