.
Отговор в тема
Страница 1 от 2 12 ПоследнаПърви
Резултати от 1 до 25 от общо 38

Почитане на мъртвите?

Според православните християни мъртвите трябва да се почитат ,да се раздава за тях и т.н.А според други ,като евангелистите ,не трябва, тъй като в Библията няма такова нещо.
    Искам да чуя мнението на православните ,отностно това и как те го възприемат.

Почитането на мъртвите е толкова старо, колкото и човечеството. И до днес в различни племенни първобитни/шамански култури може да се наблюдават различни ритуали свързани с почитането на предците. Има го и в Африка, и в Азия и в Лат. Америка, имало го е и в Европа. Спиритизмът или свързването с духовете на умрелите е силен и днес като практика под различна форма в различните култури. Дори в Библията се говори за това. (Саул когато се възползва от услугите на магьосницата от Ендор да извика духа на Самуил). На всеки му е мъчно когато загуби любим или близък и тъгата трудно преминава, а споменът почти никога не избледнява. Оттам са се наложили и подобни ритуали за възпоменание на починалите. Обаче християните не сме езичници! Не можем просто така да заимстваме езически практики за почитане на мъртвите и да ги пренасяме в християнството. Това с паленето на свещи за мъртвите, слагането им в сандъче с пясък и отправянето на молитви към тях е чиста форма на идолопоклонство. Чувала съм православни, уж вярващи, да казват „ Аз се моля на мама и тате да ме закрилят и пазят, ей така редовно им паля свещичка, много ми е мъчно“. Ей, алоо, вие Бог нямате ли си? За Божиите ангели да сте чували? Ако се надявате на мъртвите си родители да ви пазят, сте объркали вярата, ми се струва. А като се почне с тия курбани, панихиди, заупокойни молитви, ум да ти зайде. В православието почитането и служенето на мъртвите е почти толкова силно застъпено, колкото към живите, че чак и специални дни са им отделили за почитане. Само че ние служим на живия Бог, не на мъртви идоли! Да оставим мъртвите на мира, а ние да гледаме служението си към живите тук на земята, да вършим делата, които Исус вършеше. Да погледнем в Словото - не каза ли Исус на учениците си:
    „Но Исус му рече: Върви след Мене, и остави мъртвите да погребат своите мъртъвци.“ (Матей 8:22)
    Не знам дали разбирате тези слова, но те са невероятни силни. Господ ни казва да не вървим след мъртвите, а да вървим след Него т.е. да следваме Помазаника (със Святия Дух), който дава спасителното Божие Слово, което ние трябва да изпълняваме. Да не говорим, че няма случка, в която самият Исус да се е помолил на мъртвец за помощ, и така давайки ни пример и ние да го правим. Би било абсурдно. Исус се молеше винаги и само на своя Отец, толкова ли е сложно и ние така да правим?
    Последно редактирано от Ice77 : 01-06-2017 на 08:02

Не съм експерт, но предусещам, че в някои езични култури, смъртника се изпраща с веселие, защото се знае, че отива на друго място. Който е по-запознат да пише.

Ице77.. Не критикувай чуждата вяра. После да не се оплакваш, че доктора може да те насипе.
    Важни са делата спроед вашата вяра, нали?
    И нали Бог вижда всичко?!
    Тогава, ако искам, може да се моля и на кутрето си.
    Ако въобще се моля.

И за това, че не виждам смисъл точно в кое да се моля, са разнообразните богове.
    Не само.

Примери, в които хора са изгаряни и изколвани, докато се крият в свети храмове - има хиляди.

Османците, когато завладяват Константинопол, хиляди хора се скриват в църквата. Армията обаче нахлува и посича всичко живо.
    Последно редактирано от golemiq_korab_minava : 01-05-2017 на 13:14

Цитирай Първоначално написано от golemiq_korab_minava Виж мнението
    Не съм експерт, но предусещам, че в някои езични култури, смъртника се изпраща с веселие, защото се знае, че отива на друго място. Който е по-запознат да пише.

Ице77.. Не критикувай чуждата вяра. После да не се оплакваш, че доктора може да те насипе.
    Важни са делата спроед вашата вяра, нали?
    И нали Бог вижда всичко?!
    Тогава, ако искам, може да се моля и на кутрето си.
    Ако въобще се моля.
    Не разбрах малко какво искаш да кажеш под" вашата вяра"вярата на християните би трябвало да е една и съща.И не бих казала, че точно критикувам чуждата вяра ,просто не разбирам на какво основание се почитат мъртвите ,ще се радвам някой православен да ми обясни.

Католик ли си?

Аз лично бих почитал паметта им, за да не се забравят.

Православните ще се изкажат след малко.

Servus Dei Мега фен Аватара на inewton
    Град
    Sedes Sancti Petri
    Писано е: "Той не е Бог на мъртви, а на живи, защото у Него всички са живи" Лука 20:38.
    Протестантите изизат с аргумента, че възпоменаването не мъртвите не трябва да се прави с аргумента: "Но Иисус му рече: върви след Мене, и остави мъртвите да погребат своите мъртъвци." Матей 8:22, но Библията не си противоречи, което означава, че последният цитат не трябва да се чете буквално и точно протестантите трябва да го знаят най- добре защото той се отнася до това, което те наричат спасение.
    Въ науката намѣрихъ своитѣ граници, докато въ Църквата живѣя своята свобода.

Мега фен
    Цитирай Първоначално написано от _KATRIN_ Виж мнението
    Според православните християни мъртвите трябва да се почитат ,да се раздава за тях и т.н.А според други ,като евангелистите ,не трябва, тъй като в Библията няма такова нещо.
    Раздаваме на хората, като вид милостиня, да нахраниш гладния в името на починалия и те да се помолят за душата на нашия починал. Какво е казал Бог, не жертва искам, а милосърдие.

Евангелизма е секта.
    Последно редактирано от defender : 01-05-2017 на 21:10

Град
    Sedes Sancti Petri
    Цитирай Първоначално написано от defender Виж мнението
    Евангелизма е секта.
    Аз вече го наричам ерес, че е по- необидно.

Първо евангелизма не е секта,(и преди да говорите поне разберетe какво всъщност означава)те се стремят да спазват Божието слово.Аз съм православна ,но като прочетеш Библията мнението ти си променя.
    А колкото до цитата "върви след Мене, и остави мъртвите да погребат своите мъртъвци"под "мъртвите"Исус има предвид грешните,тези които са мъртви духом....а ти върви след мен.
    Но всеки има различни виждания не искам да споря.

Град
    Sedes Sancti Petri
    Знаеш ли колко пъти съм чел Библията и мнението ми, че протестантизма е секта/ерес (наречи го както искаш) се затвърждава все повече и повече.

Цитирай Първоначално написано от inewton Виж мнението
    Знаеш ли колко пъти съм чел Библията и мнението ми, че протестантизма е секта/ерес (наречи го както искаш) се затвърждава все повече и повече.
    Ще се радвам да дадеш пример ,че и аз да преосмисля нещата.

Мега фен
    Цитирай Първоначално написано от _KATRIN_ Виж мнението
    може би думата "почит" не винаги би била правилно възприета, в случая когато се говори за почитане на мъртвите, затова по-скоро е редно да говорим за зачитане на мъртвите, а най-вече да зачитаме факта, че те също са души като живите, които се нуждаят от покой и дори изобилен живот, затова и всеки час Светиите на истинския Господ Бог работят за спасение на всички, т.е. включително и на мъртвите, понеже ако душите на някои мъртви се намират в лошо положение, да речем, че ако са в някакъв ад, ще бъде добре да бъдат спасени, разбира се поне като се започне от най-малко лошите, след това по-малко лошите, и така в този ред стигайки накрая до най-злите, понеже ако не е възможно да се осигури спасение за всички мъртви съвсем директно без бавене, тогава ще може да се осигури спасение за тях поне по този (така да се каже последователен) начин, разбира се Бог не очаква всеки да бъде съвършен вярващ като Св. Апостоли представени в Библията, при все че винаги Му се е искало да няма зло за никого, но би било достатъчно ако човек поне има такова съзнание, признавайки тази (дори съвсем разбираема) истина, в случая за мъртвите, но така и за всички други неща истината е разбираема
    Последно редактирано от npp : 01-07-2017 на 20:54

Цитирай Първоначално написано от npp Виж мнението
    може би думата "почит" не винаги би била правилно възприета, в случая когато се говори за почитане на мъртвите, затова по-скоро е редно да говорим за зачитане на мъртвите, а най-вече да зачитаме факта, че те също са души като живите, които се нуждаят от покой и дори изобилен живот, затова и всеки час Светиите на истинския Господ Бог работят за спасение на всички, т.е. включително и на мъртвите, понеже ако душите на някои мъртви се намират в лошо положение, да речем, че ако са в някакъв ад, ще бъде добре да бъдат спасени, разбира се поне като се започне от най-малко лошите, след това по-малко лошите, и така в този ред стигайки накрая до най-злите, понеже ако не е възможно да се осигури спасение за всички мъртви съвсем директно без бавене, тогава ще може да се осигури спасение за тях поне по този (така да се каже последователен) начин, разбира се Бог не очаква всеки да бъде съвършен вярващ като Св. Апостоли представени в Библията, при все че винаги Му се е искало да няма зло за никого, но би било достатъчно ако човек поне има такова съзнание, признавайки тази (дори съвсем разбираема) истина, в случая за мъртвите, но така и за всички други неща истината е разбираема
    Добре, ама това е измислено от хората.Бог изобщо не ни е казал да го правим.В Библията много пъти е споменато ,че човек попадне ли в ада няма връщане.

Мега фен
    Цитирай Първоначално написано от Ice77 Виж мнението
    Добре, ама това е измислено от хората.Бог изобщо не ни е казал да го правим.В Библията много пъти е споменато ,че човек попадне ли в ада няма връщане.
    отгде знаеш какво е адът?!, къде?, кога?, за кого?!, кои от мъртвите са там сега?!, кои не?!, кой колко време ще престои от пратените там?!

а докато някои се лутат в такива дебри, в същото време има истински Светии, които се молят за всички души на вселената без да съдят за това кой къде е и за къде
    Последно редактирано от npp : 01-08-2017 на 19:57

Мега фен
    има истински Светии, които се молят за всички души на вселената без да съдят за това кой къде е и за къде
    Ти познаваш ли такъв истински светия?

Град
    Sedes Sancti Petri
    Защо изобщо питаш... "Той е такъв Истински Светия".

Мега фен Аватара на haritov
    Град
    системата дегоба
    празнувахте ли хелоин?

ако сте да знаете че сте почели мъртвите
    В живота си нивга не бях се надявал на толкова мил комплимент:покани ме Дявола — старият Дявол — в дома си на чашка абсент.Свещта очертаваше острия профил със ивица златни лъчи и пускайки кръгчета дим,Мефистофел ме гледаше с влажни очи.Наля от абсента,сърдечно се чукна със мен, и пускайки пушек на синкави ленти, прониза ме с поглед зелен.

Мега фен
    Цитирай Първоначално написано от inewton Виж мнението
    Защо изобщо питаш... "Той е такъв Истински Светия".
    светиите на библейските писания са такива

Мега фен
    светиите на библейските писания са такива
    Те вече не са между нас, в този свят.

отгде знаеш какво е адът?!, къде?, кога?, за кого?!, кои от мъртвите са там сега?!, кои не?!, кой колко време ще престои от пратените там?!

а докато някои се лутат в такива дебри, в същото време има истински Светии, които се молят за всички души на вселената без да съдят за това кой къде е и за къде
    Както казах аз вярвам на Библията ,отговорът на всички тези въпроси е там.Ти щом вярваш на друго ,добре. Не искам да споря.

Както казах аз вярвам на Библията ,отговорът на всички тези въпроси е там.

На всички въпроси? Спри да учиш тогава.

Нали всичко е ясно?

Отговорът може да е по-скоро в теб.

Мега фен
    Те вече не са между нас, в този свят.
    това означава ли, че те вече не са и не действуват като истински Светии?!, или че сега са с по-малко власт от преди?!, или че вече не работят за спасение на човечеството?!, как Исус е казал, че юдеите трябва да слушат Моисей и останалите Пророци векове след като те вече били починали?!

"И той му каза: Ако не слушат Моисея и пророците, то и от мъртвите да възкръсне някой, пак няма да се убедят." Лука 16:31
    Последно редактирано от npp : 01-10-2017 на 14:37

Мега фен
    Както казах аз вярвам на Библията ,отговорът на всички тези въпроси е там.Ти щом вярваш на друго ,добре. Не искам да споря.
    само не ми казвай, че Исус и Неговите истински ученици само са четели Библията и не са правили нищо друго освен това, защото аз лично съм чел как често са се молили, проповядвали, изгонвали бесове от обладани, изцелявали болни, и дори са възкресявали мъртви

Мега фен
    "И той му каза: Ако не слушат Моисея и пророците, то и от мъртвите да възкръсне някой, пак няма да се убедят." Лука 16:31
    Ами защото Стария Завет е написан от Моисей и пророците, а не че духовете им ще се явят и те да ги слушат.

Въпросът беше, че ти като каза, цитирам: "а докато някои се лутат в такива дебри, в същото време има истински Светии, които се молят за всички души на вселената без да съдят за това кой къде е и за къде" - човек остава с впечатлението, че говориш за хора между нас, в този живот и затова те попитах дали ги познаваш.
    Последно редактирано от defender : 01-10-2017 на 18:26

Правила за публикуване

• Вие не можете да публикувате теми
  • Вие не можете да отговаряте в теми
  • Вие не можете да прикачвате файлове
  • Вие не можете да редактирате мненията си