- Форум
- Тийн интереси и проблеми
- Училище и приятели
- висша математика
Здравейте, благодаря предварително за помощта.
Може ли някой да ми разясни как се намира изпъналост и вдлъбнатост на функцията, и кога расте и намалява при изследване на функции. Също така, когато инфлексната точка не принадлежи на допустимите стойности какво става. И критичната точка и тя ли се проверява дали принадлежи на Д. Ако някой ми помогне, ще съм му изключително благодарна![]()
За изпъкналост и вдлъбнатос намираш втората производа. Където втората производна е по- голяма от нула функцията е изпъкнала. Където е по- малка от нула е вдлъбната. Където втората производна е равна на нула, там имаш инфлексна точка/инфлексни точки.
Същата е работата и с растене и намаляване, само че там гледаш първата производна. Където е по- малка от нула функцията е намаляваща, където е по- голяма от нула е растяща, а където е равна на нула имаш потенциален екстремум.
Малко съм ги позабравил нещата, но доколкото ми е известно няма как инфлексната точка да не принадлежи на множеството от допустими стойности.
Въ науката намѣрихъ своитѣ граници, докато въ Църквата живѣя своята свобода.
производна се наричал деривативът на български
най-сетне да разбера, мс нютон
Учила съм го преди, ама съм го забравила. С метод на интервалите ли се измерва накрая за вдлъбнатост и изпъкналост. Демек + - + примерно, и на + е изпъкнало а на - вдлъбната. И проверявам с някое число от интервалите във втората производна, нали. Че нещо на мен ми се получава например изпъкнала, а реално след проверкс трябва да е вдлъбната. Това е нещото, което ми бърка целите задачи
И наистина съм ти страшно благодарна :*
Най- лесно е с метода на интервалите, да. Иначе има и други методи, ама не ги помня (това е показателно колко често се използват).
Щом така ти се получава значи явно започваш с грешен знак. Има и случаи, когато се започва с минус и след това си ги редуваш алтернативно. Зависи от конкретното неравенство.
Въ науката намѣрихъ своитѣ граници, докато въ Църквата живѣя своята свобода.
Знам, но и с минус да започна пак не ми се получава, това е странното. Правя си проверката и не се получава просто
на английски са курсовете които гледам, и като исках да видя в бг как се преподава и дали ще ми е от полза (доста неща по различен начин се преподават и понякога може да захванеш нещо) и нищо не успях да намеря 'щото не знаех какво да търся.
напиши дериватив в гугъл и ти излизат някакви финансови глупости
с интеграли окей поне е директен превод
Оправих се, оказа се, че не е задължително да се редува + -+, не знаех. Просто си пишеш като при метода на интервалите числата на оста, пишеш си всички интервали и проверяваш с число от интервала, оттам разбираш дали функцията расте в дадения интервал или намалява. Само, че това са пропуснали да ни го кажат и решавам едно и също нещо по 17491064 като гламава. Наистина много съм ти благодарна, за това, че се отзова.
:*