Изглежда, че не си отговаряш на въпроса, защо обратната сексуалност първоначално е била считана за болестно състояние, а после е била приета за нещо друго различно от болест?! - така аз също бих могъл да се заблуждавам и да лъжа публично следвайки някакъв световен модел (например защото на разни инстанции не им е пукало за съдбата на милиони хора за да намерят лечение за тях, но са предпочели да ги набутат в десета глуха).
Ти, ка(к)то си мъж, би ли правил секс с друг мъж, който с целия си тестостерон (включително с нисък/дрезгав мъжки глас) ти казва "пич, искаш ли да ти извъртя една св*рк*?"?! (защото аз например не бих, и не само аз, но и много други мъже). Ако и ти не би го направил, тогава защо трябва да казваш на другите да приемат такова нещо за нормално/естествено?
Не че досега на този свят не е имало такива терапевтични заведения, в които хомосексуалисти са били лекувани от хомосексуализъм, но са били пазени в тайна от обществото, защото, както и ти се досети, дейността им не е била съвсем легална (като не са били и много на брой, но малко) - ето в тази статия се говори за някои такива:
https://novini.bg/sviat/latinska-amerika/425394
Както и ти каза, имало е и насилие и дори изнасилвания в такива заведения, но е имало и такива, в които много от пациентите не са били вкарвани против волята им, а са постъпвали там доброволно, обаче терапията е била много скъпа, освен че и нещо подобно на проституция - като цяло този свят не разполагаше с достатъчно евтини, ефективни и достъпни методи за лечение от обратна сексуалност.