- Форум
- По малко от всичко
- Политика
- Либерализъм
Нежива материя няма стремеж към живот. Плода в корема на майката има заложен стремеж към живот, именно затова се развива до завършено същество за да реализира този вроден стремеж да живее. Аборта секва този стремеж.
Плода е нещо в което има заложен бъдещ потенциал за живот и аборта отнема този заложен потенциал.
Затова либералите по-скоро трябва да защитават правото на плода за живот, а не да одобряват аборта.![]()
Ефенди, когато една звезда като Слънцето изгори цялото си водородно гориво, тя се разширява, за да стане червен гигант. В зависимост от масата й, в продължение на около седмица, свръхновата е по-ярка от всички останали звезди в своята галактика. След това бързо избледнява. Всичко останало е малък, плътен обект - неутронна звезда или черна дупка - заобиколен от разширяващ се облак от много горещ газ. Този газ има потенциала да даде зародиш на нови звезди и слънчеви системи които да доведът до потенцилен живот в бъдеще. Но това което искам да ти покажа е, че потенциала не е ексклузивен фактор само в 'живи организми'. Всеки универсален закон има стремеж към това за което е узаконен да върши.
Всеки молекуларен организм/бактерия имат потенциал и стремеж да се развиват, мутират, еволюират и живеят. Това не прави бактерията или спермата/яйцето рефлексивен, морален и рационален агент. Бактерията/спермата/младия зародиш нямат нервната система и рецепторите които да ги направят съзнателни за своето съществуване. Според мен в аборта няма лошо, но това е в зависимост от колко е развит плода. Интересно защо анти-аборти като вас никога не се слагат в позицията на майката, нейното качество на живот и най-вероятното качество на живот на зародиша ако не бъде абортиран. Според теб по-добре ли би било ако не са абортира зародиша но бъде роден в позиция на супер-депривация, недохранване и семейство/майка неспособна да му даде един добър качествен живот? Би ли било правилно да подложиш детето си на цял живот мизерия и трудности само защото вселената има потенциал за живот?
Разбира се, вие с Грозния може би сте фундаменталисти (най-вероятно) и затова отричате тези неща, но това са факти, а те са малко понятно разбиране за вас. Затова Грозния пасивно си призна че съм прав и ретрактира към теологическа реторика.
Последно редактирано от Zlennox : 11-16-2018 на 09:16
His lack of education is more than compensated for by his keenly developed moral bankruptcy.
Но само живо същество притежаващо съзнание може да има права. А човешкият зародиш има потенциал за развитие на съзнание.
Например:
"Аз имам право на собственост върху моето колело. Това създава задължения в другите същества да не използват моето колело без моето изрично разрешение. В този смисъл, носител на права може да бъде само това същество, което е самоосъзнато, има свободна воля и може да носи отговорност."
Звездите и бактериите не спадат в тази категория.
Разбира се аз нямам нищо против либералите да се асоциирате с бактерии.
Последно редактирано от defender : 11-16-2018 на 13:19
Да, потенциал след определн период на развитие и социализиране в културни и социални норми. Искам да обясниш на 6 седмичен зародиш Кантовия морален императив или пък на 2/3 годишно концепцията за социален 'Хабитус' на Бурдийо! Децата попринцип затова имат толкова малко права освен малкото им дадени, най-вече защото нямат моралния и рационален капацитет - до такава степен че да е развит адекватно - който да им позволи да взимат важни решения сами. Тоест примера ти с колелото няма как да проработи, защото дори и родените малки деца не са до такава степен осъзнати че да взимат адекватни рационални решения сами камоли пък да носят някаква отговорност... Но разбира се фундаментализма не е базиран на логика и рационалност.
Ако искаш да докажеш друго яче, искам да ми обясниш подробно колко много си спомняш за своя морален компас когато си бил на 1 или 2 годинки? Искам да ми обясниш как си взимал рационални решения тогава, и каква морална логика и принципи си използвал за да вземеш тези решения?
За мен аборта е ок до степента в която нервната система почне да се развива.
Последно редактирано от Zlennox : 11-16-2018 на 16:37
His lack of education is more than compensated for by his keenly developed moral bankruptcy.