- Форум
- По малко от всичко
- Философия и Религия
- Православие
Дефенди, ясно е че нито ти, нито аз, знаем как ще прекараме последните си моменти. Но да речем че хипотетично ти остават 10 минути живот. Как ще ги прекараш? Ще се молиш като пу*ка в страх от това че Егото ти ще умре, или ще навлезеш смело в бездната без никакви угризения и страх? Ще се заблуждаваш ли с историики за задгробен живот и някакъв грандиозен смисъл от иначе незначителния ти живот, или просто ще си кажеш "Еха, това беше забавно" и ще умреш като пич. И аз не знам, но като за последно определено бих изслушал това
https://www.youtube.com/watch?v=y-E7_VHLvkE
Ами най-вероятно тези 10 минути ще искам да ги прекарам в пълна тишина от светското и утихване. Тогава едва ли ще ми е до това да слушам песни, защото в този момент сигурно ще чувствам толкова ясно суетата на света, в който съм си губил цял живот времето в простотии, че ще ми се повръща от него. Пълно потапяне в себе си, защото няма да искам нищо да седи между мене и Бога и да ми разконцентрира съзерцанието.
Да се смееш пред негативното за да не те смачка ми прилича все едно нацист да е опрял дулото на пистолета си в главата ти, а ти да се правиш на шут пред него за да го омилостивиш. Много жалкарска история ве - баси позитивния нихилизма. Негативния нихилист поне може да го напсува преди да умре.![]()
Ами нали каза, че се смееш, защото ако не се смееш и не отвориш широки обятията си, то негативизма ще те пречупи т.е. един вид надяваш се, че смеха ти ще умилостиви негативизма. Същото е и с примера с нациста, смееш се, защото се надяваш, че това ще те избави.
ПП: Смееш се назорлем, за да не се насереш. Но смеха ти е фиксиран всъщност в насирането, като център на ситуацията, той се явява първопричината за твоята реакция.
Последно редактирано от defender : 04-29-2020 на 19:25
Колко по-лесно щеше да е да си признаеш пред себе си, че си страхливец, вместо да се опитваш да го прикриеш със смях. Ето това иска Господ, човек да има реална преценка за себе си. Но без Господ, това няма как да стане, човек винаги ще си играе на криеница със себе си, изживявайки се изкуствено за смел, но така само още повече ще задълбочава проблемите си в бъдеще.
Последно редактирано от defender : 04-29-2020 на 20:03
Абе това "позитивен нихилист" ми звучи млко, като "розов динозавър" ве, или по-точно, като "сладникав хеви метъл".
Или пък Бритни Спиарс да пее Rammstein.
От де я извади таз екстравагантна, розова душевност ве братче.![]()
Нежна душа с бодили.![]()