- Форум
- По малко от всичко
- Кофата
- Задача
Ще ви дам една елементарна задача, на която днес 25 единадесетокласника 10-20 минути й мъдриха отговор. Да се надяваме, че няма да е толкова объркваща, като тези на изучаващия струнната теория...
За да решите задачата ще ви трябват няколко елементарни познания по математика.
Имаме поредица {an} с членове : 2,3,8,12,12,х
Мd=10
n = брой членове в редицата
Pmd(място на медианата в поредицата)=(n+1)/2
Мd е стойността на средния член, но след като поредицата има четен брой трябва да се ползва формулата за Pmd.
Ако се получи n.5, то се разглеждат членове [n+(n+1)]/2. На по-разбираем език - ако получите Pmd=3.5, то се разглежда 3 ел. +4 ел./2
Запитването е : Колко е Х и колко е Средноаритметичното за поредицата ( формулата: средноаритметично = сбора на всички членове/ техния брой).
Отговорите може да пращата на ЛС, за да се избегне плагиатстването, а ако има достатъчно хора ще изнеса и резултатите.
Respect my authoritah
Освен ако не пропускам нещо, средноаритметичното е (37+х)/6; х не може да се определи. Ще я поразгледам още.
Едит: може да се каже, че х >= 12. Струва ми се, че пропускаш нещо от условието.
Едит2: да уточня, че не виждам връзката с медианата и въпроса, който е даден. Да не би х и 12 да са с разменени места? Ако е така, тогава отговора би бил лесен (получава се по формулата ми горе в този пост)
Последно редактирано от StringTheoryPracticist : 12-02-2011 на 14:32
ima edna duma koqto nikoga ne kazvam i tq e nemoga
Отговора е 1*1=1
Creative Technologie
тия задачи съм ги рещавал преди малко повече от 5 години и съм ги позабравил :С
n00bs
Това 11 клас, но изобщо не ми е понятно. От кой урок е задачата?
Уаа, много сте напред.. или просто аз съм изостанала.
Ще ти кажа отговора, който бе приет от госпожата за верен.
С дадената информация може да се направи само едно - чрез Pmd се намира мястото на Md, което е 7/2 = 3,5 - ел.3 + ел.4
Ел. 3 е 8, следователно за да стане ел.3+ел.4/2(формула за Md)=10, то няма друг вариант освен x=12 и да го сложим като 4 елемент(член).
След това се намира средноаритметично и мода, ако се изисква от задачата.
Respect my authoritah
А защо няма друг вариант освен х=12? Не може ли да е х=13 или което и да е естествено число по-голямо от 12? За да са тези две числа средните, трябва х да е след тях, значи може да е всяко число по-голямо от 12, даже може и да е 8 или повече.
Би ли ми обяснил, защото пак не вдявам как ще е друго число? При правилна подредба 8-цата може да е само 3 член в редицата, за да бъде събрана с нещо (Х) и след като разделим на 2 да се получи 10?
Приемам възможността да съм допуснал грешка и да съществуват други решения, непонятни за малкия ми мозък.
О, ясно... разбрах какво си написал : >
Разбира се, че може. Ала това е единствения метод, чрез който задачата може да се реши напълно.
Всъщност, то х може да е всяко число до + безкрайност и след 12.
Частен случай си е все пак.
Respect my authoritah