- Форум
- По малко от всичко
- Кофата
- (лесна) Задача
(Знам, че задачата е много лесна, но искам да видя колко % ще я отговорят правилно - аз предполагам около 70%)
(Задачата няма уловка!)
Проведен е експеримент, за да се тества ефективността на ново лекарство. Взети са две групи - хората от първата са приемали от новото лекарство, а тези от втората не са приемали никакво лекарство. Представете си 2х2 таблица, която описва резултатите:
(00000000000000000)[С подобрение] [Без подобрение]
С лекарство00000000000002000000000000000075
Без лекарство000000000005000000000000000015
Лекарството дало ли е ефект?
(кажете ако не разбирате таблицата, не съм сигурен дали е достатъчно ясна)
ima edna duma koqto nikoga ne kazvam i tq e nemoga
нищо не разбирам на таблицата, кои хора къде са :Д
sapphire5![]()
lqlq: ima li efekt ot rasteja na hormona ... ?miroslav: zdr az sam na 23 i teja edva 55 kila kakvo da zema za da stana i az 4ovek
Лекарството е дадено на 200 човека, при които е имало подобрение и 75, при които НЕ е имало;
50 човека не са получили лекарство и при тях е имало подобрение, 15 не са получили лекарство и при тях НЕ е имало подобрение.
Не
1010101101
I believe that time destroys everything. You can take one beautiful apple, red. After a while, it becomes shrivelled and full of worms, just like what happens to us.
-M.B.
не слугувам на еврейските фармацевтични компании
n00bs
Аз им слугувам средно по час и двайсет минути всеки ден и се усещам вече като по-добър и чаровен млад човек.
Има 10 вида хора. Тези, които могат да четат двоичен код и тези, които не могат.
8 гласували, можете и по-добре.
Не. Статистиката е нещо толкова излишно, в което се наливат толкова пари, ще уважа първия статистик който покаже колко всъщност е безполезен на обществото.
Статистиката работи изцяло и щом я отричаш, означава, че не разбираш по поне една точка от всяка цифра:
1. Статистиката може да се докаже изцяло, единствено с логика.
1. Нещата, които са изцяло доказани логически, са винаги верни (стига да няма грешка в логиката).
2. Освен логични доказателства, за статистиката има огромен брой емпирични доказателства.
3. Водещи световни умове (нобелови лауреати, собственици на огромни компании и т.н.) разчитат на статистики.
3. Въпросните световни умове са далеч по-умни от теб.
Световните умове през вековете доста са грешили. Статистиката приравнява хората към един или няколко показателя, с цел минимални загуби на бизнеса. До тук добре, но статистическите агенции вече следят за прекалено много показатели, за което се харчат средства и се наемат все повече служители в изпълнението на тази задача, масовизирането води до неефективност.
Не е достатъчно ясна извадката, за да се покаже позитивен или негативен ефект.
Не си разбрал правилно въпроса. Пита се дали е ефективно, което означава дали прави това, което трябва да прави (т.е. дали има положителен ефект). Смятам ти отговора за "не".
Ако си искал да кажеш, че статистиката си работи, но хората я използват неправилно, значи съм те разбрал погрешно.
Иначе, има разлика между сегашните световни умове и тези преди векове - мога да се осъмня в "умността" на тези преди векове (освен някои от тях, които обаче не са грешили, или ако са, грешките им са били неща, които изключително малко хора биха забелязали). Според мен е напълно възможно шеф на преуспяла компания да не е много умен и да прави грешки, които ние можем да видим, но много от тях не са така, а и нобеловите лауреати и въобще хората, които се занимават с наука - надали всички те ще грешат в мнението си, че статистиката работи.