.

Вредни ли са електронните цигари?

Вредни ли са електронните цигари?
Снимка: freedigitalphotos.net

С влизането на пълната забрана за тютюнопушене на закрити пространства, много пушачи се ориентираха към електронните цигари. Те могат да се пушат и на затворени пространства, защото се смята, че не отделят вреден дим. Оказва се, че е спорно дали тези цигари са толкова вредни, колкото обикновените, или са приемлива алтернатива. В някои страни електронните цигари са забранени, защото са смятани за вредни. В други държави смятат, че това е наистина добър начин да се заместят вредните тютюневи цигари. През 2008 г. Световната здравна организация изрази становище, че електронните цигари не трябва да се обявяват за натурално средство за спиране на цигарите и настоя всички компании да прекратят рекламите с подобно твърдение.

 

Най-разпространените модели е-цигари имат приблизително същото количество никотин като обикновените. Затова ползите и рисковете от употребата им са предмет на редица изследвания. Поради сравнително скорошната поява на устройството проучванията са все още в начален етап.

 

Американската асоциация на общественото здравеопазване поддържа продажбите на електронни цигари за възрастни, защото съществува възможност да се спаси животът на половината от осемте милиона пушачи в Съединените щати, които според статистиката в противен случай ще умрат от свързани с тютюнопушенето заболявания през следващите двадесет години. Асоциацията обаче е против продажбите на малолетни и непълнолетни и препоръчва на официалните здравни власти да прекласифицират електронните цигари като тютюнев продукт.

 

 

Американската асоциация по белодробни болести е загрижена, че продажбата на е-цигари с аромат на захарен памук и дъвка може да доведе до трайно пристрастяване на младежите към никотина.

 

Асоциацията за обществено здравеопазване е много обезпокоена от уверенията на компаниите производители, че електронните цигари помагат на пушачите да се откажат от вредния навик. Тя не е одобрила електронните цигари като ефикасен метод, който може да помогне на пушачите, и настоява за закон, забраняващ подобни реклами, докато здравните власти не установят, че тези цигари са безопасни и ефикасни.

 

Всъщност има научни данни, че електронните цигари са ефикасно средство за спиране на тютюнопушенето. С тяхната употреба стотици хиляди пушачи са се отказали от порока или са намалили броя на цигарите, които изпушват. Въпреки тези данни много сдружения на противниците на тютюнопушенето се противопоставят на електронните цигари чисто идеологически. Според тях било невъзможно да се толерира поведение, което наподобява тютюнопушенето. Те подчертават, че с електронната цигара по никакъв начин не се премахва условният рефлекс на пушача, а това е съществена част от пътя към тоталното отказване от тютюневия дим.

 

Ако все още се чудите дали да отказвате цигарите, поне се опитайте, дори да не стане от първия път, имате шанс да се отървете от вредния навик.


Реклама Инвестор.БГ


Вход и регистрация
Влез или се регистрирай за да пишеш...