.

Алое вера: За гъста и дълга коса

Ето какви са ползите на растението

Ивета Иванова
Алое вера: За гъста и дълга коса
Снимка: Pixabay

Всички сме чували за растението алое вера, знаем, че то се използва широко в козметиката и че много хора твърдят, че е полезно за косата, кожата и т.н. Твърди се, че то кара косата да расте, а и помага в борбата с пъпките и акнето. Дали това растение е толкова вълшебно и кои са най-поледните му свойства, разкрива дерматолоцзите Нава Грийнфилд и Мишел Блейзър в интервю за американското издание на "Cosmopolitan".

 


Какво е алое вера?

 

То не е просто сладко цвете, което носи приятен аромат. То е тропическо растение от семейство Асфоделови. Отглежда се и като градинско културно растение, и най-хубавото е, че оцелява повече време, защото не е нужно да се полива често. Растението има  сочни дебели листа и редовно се използва за медицински цели. Листата му съдържат  антрахинонови гликозиди, биогенни стимулатори и гел, който е богат на полезни вещества, като в това число влизат всички важни витамини, минерали, ценни аминокиселини и протеини и много други. Алое верата има антимикробни и антивъзпалителни свойства, затова често се използва за лечение на рани от изгаряния и раздразнения на кожата.

 

Снимка: Pixabay

 


Възстановява и заздравява косата

 

Това растение е благоприятно не само за кожата, но и за косата. В интернет форумите много хора твърдят, че откакто използват алое вера косата им е започнала да расте по-бързо и става по-гъста и плътна. Д-р Блейзър казва, че няма проучвания и изследвания, които наистина да доказват това. Но алое верата има много добри ефекти върху кожата, затова д-р Грийнфилд предполага, че е възможно растението да помага и на косата, особено за по-бърз растеж. "Има много причини за бавен растеж на косата или спиране на растежа на косата, например, състояние известно като алопеция. Възможно е алое верата да стимулира растежа на косата, когато причината за бавния растеж е именно алопеция, тъй като това е възпалително заболяване", коментира тя. А както знаем, растението има антивъзпалително действие. Алое верата влияе добре на косата, защото я овлажнява, а тя трябва да е добре хидратирана, за да е здрава.

 


Как да използвате алое вера върху косата?

 

Д-р Блейзър съветва да нанасяте алое вера на скалпа, ако искате да усетите ефекти върху кожата си, а да слагате алое вера върху кичурите, ако искате да направите косата по-мека и блестяща. Алое верата омекотява косата и я почиства добре. Купувайте балсами за коса с алое вера, според типа на вашата коса. Например, ако имате тънка и сплескана коса, вземете си балсам с алое вера за обем. Може да купувате и маски с екстракт от алое вера.

 

Снимка: Pixabay


Колко често да нанасяте алое вера?

 

Балсамите могат да се нанасят при всяко миене на косата. Но ако сте си взели течен гел от алое вера, може да си слагате на скалпа и на кичурите по 2-3 капки от него веднъж или 2 пъти дневно. Ако косата ви остане лепкава, след 30 минути или 1 час я измийте с шампоан.

 


Има ли странични ефекти?

 

Някои хора са алергични към алое вера. Така растението може да причини дразнене на кожата и дори алергична реакция. "Ако кожата ви става зачервена, сърби ви и става на люспи, обърнете се към своя лекар и не използвайте повече този продукт", съветва Грийнфилд.

 

Снимка: Pixabay

 

6 храни за здрава коса

 

7 трика за по-бърз растеж на косата


Реклама Инвестор.БГ


Вход и регистрация
Влез или се регистрирай за да пишеш...