.

Пушачите сами си втълпяват, че цигарите имат успокояващ ефект

Пушачите сами си втълпяват, че цигарите имат успокояващ ефект
Снимка: Dreamstime

Наскоро направено проучване показва, че цигарите не потискат стреса, пише в. „Дейли мейл“. Ако попитате един пушач каква е причината да не се откаже от порока си, той ще отговори, че по този начин се успокоява. Да, но се оказва, че това е просто едно оправдание пред самия себе си. Ако наистина искате да потиснете стреса, откажете се от тютюнопушенето.

 

 

Учените направили изследване на нивото на тревожност сред 500 пушачи, преди и след като те направили опит да откажат цигарите.

 

20% от тях споделили, че пушенето им помага, когато са подложени на стрес. Всички участници се опитали да откажат цигарите с помощта на никотинови лепенки. Половин година по-късно 68 от 491-те доброволци все още не пушели и се чувствали по-малко тревожни от преди. Онези, които се опитали да откажат цигарите, но не успели, се чувствали значително по-стресирани, отколкото в началото на изследването.

 

Пушачите наистина си втълпяват, че цигарите помагат да се потиска стресът. Истината е, че тютюнопушенето предизвиква тревожност.


Снимка: sxc.hu

 

Според специалистите причината за объркването е в това, че отказването от цигарите води до раздразнителност. Хората, които пушат от години и по много, се чувстват по-добре, след като запалят. Пушенето наистина потиска стреса, но този, който е свързан с никотиновата зависимост и няма никакъв ефект върху напрежението, което е свързано с ежедневните проблеми.


Реклама Инвестор.БГ


Вход и регистрация
Влез или се регистрирай за да пишеш...