.

По-бавният биологичен часовник е виновен за трудното ставане сутрин

По-бавният биологичен часовник е виновен за трудното ставане сутрин
Снимка: sxc.hu

Много хора определят себе си за нощни птици. Те стоят до късно нощем и изпитват сериозни затруднения да станат рано сутринта. И макар доскоро да се смяташе, че единствената причина за това е просто привикването към подобен начин на живот, сега учените доказаха, че главният виновник най-често всъщност е по-бавният биологичен часовник, пише в. “Daily Mail”.

 

 

Специалисти от университета “Flinders” в австралийския град Аделейд установили, че около 15% от тийнейджърите имат проблеми с ранното лягане и съответно с ранното ставане. За много от тях тези затруднения продължават и в зряла възраст.

 

Изследвайки навиците за спане на няколкостотин души, австралийските учени стигнали до заключението, че при някои хора биологичният часовник е по-бавен и се нуждае от повече от 24 часа, за да се „рестартира”. Това пък, от своя страна, води до невъзможност за заспиване преди 2:00-3:00 часа през нощта.

 

„Повечето хора имат 24-часов биологичен часовник, което съвпада с едно денонощие. При други хора обаче той е значително по-бавен и това ги кара да си лягат и да стават по-късно от останалите. Биологичният часовник е естественият регулатор на съня. С неговата цикличност се свързват телесната температура и дори производството на някои хормони. Ето защо за нас е важно да открием как можем да въздействаме върху продължителността му”, коментират специалистите.


Реклама Инвестор.БГ


Вход и регистрация
Влез или се регистрирай за да пишеш...
SprayPaint
преди 11 години
1
10
!
Отговори
"Специалисти от университета Flinders в австралийския град Аделейд установили, че около 15% от тийнейджърите имат проблеми с ранното лягане и съответно с ранното ставане. "Само 15% o_O
Страница 1 от 1