.

Кои храни са вредни за зъбите

Кои храни са вредни за зъбите
Снимка: freedigitalphotos.net

Грижата за зъбите е изключително важна през целия живот на човека. Понякога не се сещаме за здравето на зъбите си, но ако ни заболи или усетим дискомфорт в устната кухина, се сещаме, че не бива да пренебрегваме тази част от тялото си. Освен ежедневните грижи, не бива да пропускаме и важността на храненето. Има храни, които се отразяват благотворно на зъбите, но и такива, които страшно вредят. Кои храни не са полезни за здравето на зъбите ни?

 

Цитруси. Тези плодове са освежаващи, също така са и полезни за организма, заради високото съдържание на витамин С. Проблемът е, че портокалът и лимонът са високо киселинни и увреждат емайла на зъбите. Според изследване, тези плодове могат да повлияят негативно на емайла, но не бива да се избягват, заради полезните си свойства и ползите за човешкото тяло. Най-добре е да ги консумирате под формата на фреш, разреден с вода.

 

Дъвчащи бонбони. Тези вкусни бонбони са пълни със захар. Проблемът не е само, че са нездравословни. Части от тези бонбони полепват по зъбите и стоят там с часове. Понякога дори четката за зъби е безсилна срещу тях. Така вероятността за кариес се увеличава.

 

Бонбони, шоколади. Сладкишите не са особено здравословна храна. Те имат високо съдържание на захар, а по-твърдите храни могат да увредят зъба, като нарушат целостта на емайла.

 

Кисело. Някои хора обожават кисели храни и не могат без тях. Особено сега, когато идва сезонът на туршиите, киселите краставички и зелето, трябва да се внимава. Киселините разрушават емайла, а когато са комбинирани с големи количества сол, става още по-опасно. Според изследване, киселите храни са основният причинител на кариеси и други зъбни проблеми, особено сред младежите.

 

Газирани напитки. Най-добре е да ги намалите драстично или да ги изключите от менюто си. Те са вредни и за стомаха, особено колата. Съдържат изкуствени подсладители, които могат да доведат до диабет, също така и наднормено тегло. Не бива да забравяме, че те подпомагат образуването на целулита. Оказва се, че са вредни и за красивата ни усмивка. Те съдържат киселини, които влияят на зъбите по-зле и от захарта.

 

Спортни напитки. Те не се различават особено от газираните напитки. Смята се, че те също вредят на зъбния емайл и улесняват образуването на кариеси.


Реклама Инвестор.БГ


Вход и регистрация
Влез или се регистрирай за да пишеш...