.

Защо диетите не работят [част първа]

Защо диетите не работят [част първа]
Снимка: freedigitalphotos.net

Има ли жена, която през живота си да не е спазвала диета? Вярваме, че отговорът на този въпрос е „не“. Всяко момиче иска красиво тяло с хубави форми и малко мазнини. Заседналият начин на живот, който тийнейджърите водят, е един от основните проблеми, които водят до наднормено тегло. Ако прибавим и бързата храна, която ни напомня за себе си на всяко място, оказва се, че да си слаб не е толкова лесно. Затова прибягваме до какви ли не диети, с надеждата да свалим излишните килограми. Но проблемът е, че няма вълшебна диета, с която да отслабнем до желаните килограми и после да не си върнем сваленото. Защо диетите не работят?

 

Забавяте метаболизма си. Свикнали сте да се храните по един начин, изведнъж коренно го променяте. Изключвате въглехидратите от менюто си, рязко намалявате количеството храна, порциите стават малки, а апетитът – същият като преди. Тялото ви е стресирано от внезапната промяна и се опитва да запази „резерви“. Тези резерви са мазнини, които то трупа, защото не знае кога пак ще получи храна. Освен това се забавя обмяната на веществата. Има голям шанс да получите и запек. Забавянето на метаболизма не води до нищо добро, гладувате, а реално не сваляте килограми.

 

 

Не пиете вода. Има много момичета, които пият много малки количества вода. Смята се, че здрав човек трябва да приема около 1.5 – 2 литра вода дневно. Разбира се, количеството се увеличава, когато времето е много топло или извършвате тежка физическа дейност. Малките количества вода могат и да са опасни. От една страна, метаболизмът се забавя, благодарение на недостигът на вода. От друга, вие сваляте не мазнини, а вода. Така си мислите, че отслабвате, а реално килограмите са по-малко, защото не сте хидратирани добре. Това наистина е вредно. Не бива да пропускате фактът, че тялото се очиства от токсините чрез отделителната система, съответно чрез водата. Старайте се да пиете вода, когато сте на диета, дори да не ви се пие.

 

Поставяте си непостижими цели. Искате да свалите 10 килограма за 2 седмици. Най-добре е да не си поставяте такива условия. Старайте се да отслабвате здравословно, а не рязко. Когато видите, че не сваляте планираните килограми, се демотивирате и смятате, че диетата не работи.

 

Храните се рядко. Когато сте на диета, не бива да се храните рядко, а напротив, възможно най-често. Така няма да оставяте стомаха си празен и няма да чувствате вълчи глад. Ако ядете само 2-3 пъти дневно, тялото се стресира, трупа мазнини, защото не знае кога пак ще получи храна. А през това време вие едвам се сдържате да не нарушите режима, защото умирате от глад.


Реклама Инвестор.БГ


Вход и регистрация
Влез или се регистрирай за да пишеш...