.
Отговор в тема
Резултати от 1 до 8 от общо 8

“Животът е агония - борба на човека със самия себе си”

Така поставен този необичаен поглед на живота може да шокира. Нима човешкият живот, всичко, което имаме e агония, предсмъртни мъки? Нима е свързан още от началото със смъртта? Тази формулировка изглежда жестока и анималистична. Всъщност хората, които твърдят, че животът е болка и вечна вътрешна борба, биват възприемани от обществото като неуравновесени и предразположени към депресия. Неправилно е да се твърди, че този мироглед е радикален, античовешки или противоположен на някои общоприети ценности, нито песимистичен и безполезен. Унамуно е направил обобщение, една онтологична оценка на живота.

Аз съм напълно съгласен с неговото твърдение. Според мен съществуването е съвкупност от страдания насочени към неговия край. То е мъки, свързани с усилията в намирането на истинското, доброто сред всичко останало. То е болка от съзтезанието с времето за намирането на крайната цел. Едновременно с това са терзанията и противоречията за смисъла на човешкото познание, отречено от християнския Бог, който според хората разполага , а човекът само предполага.

Всъщност хитрата змия живее в нас. Тя е онзи вътрешен глас, с който се борим цял живот. Човек носи в себе си целия рай състоящ се от растенията, животните, хората и забранения плод. И всичко, което трябва да направи е да открие силата да различи истинското, доброто от всичко друго.

Това е животът – да разбереш кое е то доброто, истинското и да обгърнеш единствената константа с него – душата.

Затова, ако борбата на човека със самия себе си е агония според Унамуно, то според мен е смисъл идващ от абсолютния и безкраен Космос.

Повече от фен
    Град
    В НечиЕ сЪрЦе :)
    Ei ti me kefi6 adski mo0o0o vinagi puska6 nekvi smisleni,qki temi...

Guest
    Свободата не е за прости хора! Да си свободен означава сам да си налагаш

Мега фен Аватара на miloto_girl_4e
    Град
    нА плАнеТаТа зеМя
    Цитирай Първоначално написано от Dead`Heart
    Ei ti me kefi6 adski mo0o0o vinagi puska6 nekvi smisleni,qki temi...
    ne znam s kakvo te kefi..
    vmesto da dade saita,ot kude vzima tezi ne6tata,za6toto si li4i,4e ne gi e pisala tq,puska 100 temi...
    Internet,Football,Friendship,Travel,Cinema,Animals ,Movies,Music,Horror movies,Love

Супер фен
    Град
    някъде...
    Еми ,Ели,верно незнам от де ги зимаш тия теми,а и не съм ги чела сори..

Обаче какво ги дразни някои - че пускаш 1000 теми от почти един и същ характер вместо да са в една или да дадеш сайта.Или пусни една ама да е хубава
    I'll be your dream,I'll be your wish
    I'll be your fantasy.I'll be your hope,
    I'll be your love,
    be everything that you need.

Фен
    Град
    U nas pred kompa.. ;)
    Men pyk slabo me interesuva tova Qvno goni broi mneniq ne za drygo

Голям фен
    Град
    Пловдив
    Цитирай Първоначално написано от [B
    aneD]Свободата не е за прости хора! Да си свободен означава сам да си налагаш

Цитирай Първоначално написано от Daqn4encetoo
    Men pyk slabo me interesuva tova Qvno goni broi mneniq ne za drygo
    abe ne mi e za tapite mnenia,prosto si misleh 4e naistina taka 6te e dobre,si4ki da go vidiat
    Avlee e sa ne moje6 da otre4e6 4e ima i edna,dve smisleni pone az ne moga

Правила за публикуване

• Вие не можете да публикувате теми
  • Вие не можете да отговаряте в теми
  • Вие не можете да прикачвате файлове
  • Вие не можете да редактирате мненията си