- Форум
- По малко от всичко
- Всичко тийн накуп
- “Животът е агония - борба на човека със самия себе си”
Така поставен този необичаен поглед на живота може да шокира. Нима човешкият живот, всичко, което имаме e агония, предсмъртни мъки? Нима е свързан още от началото със смъртта? Тази формулировка изглежда жестока и анималистична. Всъщност хората, които твърдят, че животът е болка и вечна вътрешна борба, биват възприемани от обществото като неуравновесени и предразположени към депресия. Неправилно е да се твърди, че този мироглед е радикален, античовешки или противоположен на някои общоприети ценности, нито песимистичен и безполезен. Унамуно е направил обобщение, една онтологична оценка на живота.
Аз съм напълно съгласен с неговото твърдение. Според мен съществуването е съвкупност от страдания насочени към неговия край. То е мъки, свързани с усилията в намирането на истинското, доброто сред всичко останало. То е болка от съзтезанието с времето за намирането на крайната цел. Едновременно с това са терзанията и противоречията за смисъла на човешкото познание, отречено от християнския Бог, който според хората разполага , а човекът само предполага.
Всъщност хитрата змия живее в нас. Тя е онзи вътрешен глас, с който се борим цял живот. Човек носи в себе си целия рай състоящ се от растенията, животните, хората и забранения плод. И всичко, което трябва да направи е да открие силата да различи истинското, доброто от всичко друго.
Това е животът – да разбереш кое е то доброто, истинското и да обгърнеш единствената константа с него – душата.
Затова, ако борбата на човека със самия себе си е агония според Унамуно, то според мен е смисъл идващ от абсолютния и безкраен Космос.
Ei ti me kefi6 adski mo0o0ovinagi puska6 nekvi smisleni,qki temi...
Свободата не е за прости хора! Да си свободен означава сам да си налагаш![]()
ne znam s kakvo te kefi..Първоначално написано от Dead`Heart
vmesto da dade saita,ot kude vzima tezi ne6tata,za6toto si li4i,4e ne gi e pisala tq,puska 100 temi...![]()
Internet,Football,Friendship,Travel,Cinema,Animals ,Movies,Music,Horror movies,Love
Еми ,Ели,верно незнам от де ги зимаш тия теми,а и не съм ги чела сори..
Обаче какво ги дразни някои - че пускаш 1000 теми от почти един и същ характер вместо да са в една или да дадеш сайта.Или пусни една ама да е хубава![]()
I'll be your dream,I'll be your wish
I'll be your fantasy.I'll be your hope,
I'll be your love,
be everything that you need.
Men pyk slabo me interesuva tovaQvno goni broi mneniq ne za drygo
![]()
Първоначално написано от [B
abe ne mi e za tapite mnenia,prosto si misleh 4e naistina taka 6te e dobre,si4ki da go vidiatПървоначално написано от Daqn4encetoo
Avleee sa ne moje6 da otre4e6 4e ima i edna,dve smisleni
pone az ne moga
![]()