- Форум
- По малко от всичко
- Всичко тийн накуп
- Въздействие на цветовете
Докато има Балъци ще има и Тарикати.
Има ли смисъл, когато няма значение?
Въпрос на глупост е да обещаеш, а въпрос на чест е да изпълниш!
Пите бира, защото от водата се раздясва.
ne mi otvaria(((((((((((
eee na men puk mi otvarq eee v toq sait ima obrazovanie![]()
Ся мисля за възглавницата и не ми е до тез работи. Ти няма ли да спиш вече? А и докога само ще "copy - paste"![]()
Въздействие на цветоветеПървоначално написано от Анонимко
Много учени – математици, физици, философи и хора на изкуството – са писали по темата за цветовете. Феноменът "цвят" е физическо явление, което влияе върху физиологията и психологията на индивидите.
Основни цветове са червеният, зеленият и синият. От тях се получават всички останали. Това се изобразява с класическия триъгълник на цветовете В ъглите му са разположени основните цветове, а между тях – производните – оранжев, виолетов и зелен. Ако се подредят триъгълниците с основни и производни цветове в логична последователност, се получава шестоъгълната звезда на цветовете Следващата стъпка е да се запълнят пространствата между шестте цветни триъгълника и да се оцветят с по два производни цвята, получени от смесването на цветовете в два съседни триъгълника. Така се изгражда шестоъгълник, който съдържа 18 цвята.
Това подреждане улеснява употребата на различни групи цветове, с цел получаване на хармонични или контрастни съчетания – например: светло-тъмно или студено-топло.
КАК ВЪЗДЕЙСТВАТ ЦВЕТОВЕТЕ?
Въздействието на един цвят е по-силно в присъствието на други цветове. Те се допълват и подчертават взаимно. В света на цветовете има безброй много хармонични съчетания, но за съжаление и още толкова дисхармонични. Тъй като цветовете влияят върху настроението, зле подбраните съчетания предизвикват лошо настроение, раздразнителност и гняв. Цветната среда трябва да се подбира внимателно.
КАК ВЪЗПРИЕМАМЕ ЦВЕТОВЕТЕ?
ЖЪЛТО. Най-светлият цвят предразполага към общуване. Той е лъчезарен и отморяващ. Създава ведро настроение, без да стеснява оптически пространството. Дневната светлина, която прониква отвън, засиява приятно, когато стените са оцветени в подходящ жълт цвят. Същевременно всички други цветове – на мебелите, интериорния текстил и картините – образуват хармонично единство.
ОРАНЖЕВО. Производен цвят от жълто и червено, който е жив и динамичен. Действува стимулиращо до възбуждащо. Интензивността на тона трябва да е съобразена с размерите на повърхността, оцветена в оранжево. Колкото по-голяма е интензивността, толкова по-малка трябва да е площта на нанасяне.
ЧЕРВЕНО. Този цвят издава самоувереност, арогантност, цинизъм. Това е цвета с най-силно въздействие и затова се възприема по-отчетливо и по-бързо от другите цветове. Той се вижда отдалеч и в зависимост от интензивността си и обкръжаващата среда въздействува затоплящо или предупреждава за опасност. В червено могат да се оцветяват ефектни акценти в интериора, например завеси, покривки, възглавници или килими. Червеният цвят успешно се използува и като символ на разкоша. В съчетание с бяло и златисто, той е ненадминат, когато трябва да се изрази власт и топлота. Ако желаем да "стоплим" помещението, по-добре е да използуваме светлите нюанси на червеното – златно-розово, кармин, керемидено. Също така той може да се използва и за подчертаване на важен дизайн в интериора!
КАФЯВО. Символизира земята и е подходящо за оцветяване на под, мебел, легло. Ако се използува и за стените, трябва да хармонира с цвета на мебелите внимателно. Може да спомогне за омекотяване на жилищната атмосфера, особено в съчетание с жълто-оранжеви и златисти тонове. Създава впечатление за достоверност, мъдрост.
ЗЕЛЕНО. Намира се на границата между студените и топлите цветове. Действува успокояващо, уравновесяващо, дори шумозаглушаващо. Символ на пролетта, той дава асоциация за младост, жизнерадостност, има положително въздействие и върху креативността!
СИНЬО. Това е цветът на разума и подпомага мисловната концентрация. Оцветяването на стените в топли и светли помещения в светлосин тон, може да охлади приятно въздуха и да разведри атмосферата. Небесносиньото създава много добра зрителна измама - увеличава пространството. Тази негова способност го прави идеален цвят за малки помещения.
ВИОЛЕТОВО. Този цвят никога не бива да доминира. Като умело подбран акцент може да влезе в сполучливо взаимодействие с другите цветове от интериора. Има подобни на червения цвят свойства.
СИВО. Това е относително неутрален цвят. Истинското "неутрално сиво" се променя в зависимост от останалите обкръжаващи цветове. Ако на врата от масивна дървесина с червеникавокафяв цвят се постави стоманен фриз, цветовата композиция се изпълва с напрежение. Ако фризът не е метален, а оцветен в топъл сив цвят, се подсилва мекотата и топлотата на естествения цвят на дървесината. Всякакви дървени мебели се вписват много уютно на сив фон.
КАК ЦВЕТОВЕТЕ ВЛИЯЯТ ВЪРХУ ПОМЕЩЕНИЕТО И НЕГОВИЯ ХАРАКТЕР?
Цветовете създават атмосфера. Съвместната им игра трябва да се планира внимателно. Един цвят никога не бива да се използва самоцелно. Обкръжаващата среда подсилва, омекотява и допълва неговото въздействие. Ако човек обича силните контрасти, допълнителните цветове в жилището му трябва да се използуват така, че да не се конкурират един с друг. Един основен цвят трябва да доминира, а всички останали да са върху малки площи, само като акценти. Така изпъква красотата на мебелите, декоративните предмети и интериорния текстил. Често срещана грешка е използването на силен или ярък цвят(ярко червено, морско синьо, елек трик и т.н.) в стай, където се пребивава повече време. Това създава напрежение и е добре да бъде избегнато!
При съчетаване на цветове, които са разположени един до друг в спектъра, в композицията не се получава такова високо напрежение. Съчетанията тон във тон винаги са хармонични и действуват успокояващо. Например: червено – оранжево – жълто или червено – виолетово – синьо. Хармония се получава и от финото нюансиране. Човешкото зрение улавя и най-тънките различия в тоновете. Здравото око може да улови до 10 милиона цветни нюанса.
Иначе статийката г/д бива![]()
The Devil Is Back! Beware, Enemies Of The Hell...
Чао, Алекс!
Това е супер вярно. На мен зеленото наистина ми действа така...затова съм се опитала всичко по компютъра като фон да е зелено дори ирц
...На колене той моли я,
не зная как да ти го обясня.
Става дума,че не искам нищо повече от това
да остарея заедно със теб,
да ме направиш по-добър човек!
Тръгваме боси,пътят не е лек,
но сега ще бъдеш мое слънце,
аз пък-слънчоглед!
интересно е браво!
emi gotinka e statiikata![]()
biva![]()
Internet,Football,Friendship,Travel,Cinema,Animals ,Movies,Music,Horror movies,Love
Аха, е вече ще знам с кои цветове да си служа и при какви случаи.
"Hominem te esse memento"
lelle s tebe 4ovek opredeleno ne moje da se razbere,ne vijda6 li 4e sam dala linka be????Първоначално написано от Аз съм БЪЛГАРЧЕ
Докато има Балъци ще има и Тарикати.
Има ли смисъл, когато няма значение?
Въпрос на глупост е да обещаеш, а въпрос на чест е да изпълниш!
Пите бира, защото от водата се раздясва.
Първоначално написано от пипс
Зеленото ми си е любимко, заедно с жълтотоИ сега разбирам защо!
No more pain... no more love... no more tears... no more me...
aresfa mi
registraciata mi na bif6a i nastoq6ta chupacabra e zapazena. c`est moi, obi4am fi pilenca /q elati pilenca pri batkoooooo haha/