Алкохолът – включващ бира, вино и твърди питиета – е най-широко употребяваният психоактивен наркотик в страната.
Около 96% от учениците между 15 и 18 г. Са опитвали алкохол по някакъв повод, а 52% от тях са се напивали поне веднъж.
Когато човек пие, алкохолът се абсорбира от стомаха, навлиза в кръвта и достига до всички тъкани. Ефектът от алкохола се влияе от множество фактори, включващи големината на индивида, тегло, възраст, пол, както и количеството поета храна и алкохол. Отпускащият ефект на алкохола е една от главните причини за използването му в най – различни социални ситуации. Други ефекти на умерено приетия алкохол включват неразположение или разговорливост; незабавните ефекти на алкохола, приет в големи количества, включват неясен говор, нарушен сън, гадене и повръщане. Алкохолът, дори в незначителни дози, остро засяга способността за преценка на ситуацията, а също и координацията на движенията – двата необхидими фактора за управление на кола.Махмурлукът е също един от негативните ефекти на големите количества алкохол; махмурлукът включва главоболие, гадене, постоянна жажда, общо неразположение и умора.
Продължителната, тежка злоупотреба с алкохол води до зависимост – алкохолизъм. Внезапното прекъсване на дълготрайната употреба на алкохол в големи количества причинява симптоми като крайна напрегнатост, халюцинации, конвулсии и треперене. Дълготрайните ефекти от консумацията на големи количества алкохол, особено ако е съчетана с бедно хранене, води до постоянно увреждане на жизнено важни органи като мозъка и сърцето. Майки, употребяващи алкохол по време на бременност, могат да родят увредени деца или такива с вроден алкохолизъм. Такива деца в повечето случаи страдат от забавено умствено развитие и необратими психически аномалии. Изследванията показват, че децата на алкохолизирани родители носят по – голям риск да станат алкохолици.
Абсент
Какво е абсентът?
Абсентът е силно-алкохолна напитка позната още от ранните векове на човешката история като лекарствено или тонизиращо средство, което през XVIII век става популярно във Франция и Швейцария като доставящо удоволствие и наслада. Името му произлиза от френската дума за пелин, поради факта, че тя е една от съставките на това силно алкохолно питие.
От какво се прави?
Абсентът е вид силен алкохолен ликьор, който за разлика от своите слаби и сладки събратя, се сервира като аператив преди вечеря. Основните му съставки са зеленият анасон, пелинът и флоренският копър, което обяснява силния му мириз на анасон. В чист вид абсентът съдържа от 45 до 72 градуса алкохол, затова се консумира основно като съставна част на множество коктейли.
Защо е интересен?
Абсентът е за продажба или разпространение в множество държави в Европа, в САЩ и други. През XIX век е бил официално забранен във Франция, тъй като се смятало, че предизвиква лудост у хората. Някои дори казват, че причината за лудостта на великия Ван Гог е била честата му употреба на тази мистична напитка. А защо – поради силното си алкохолно съдържание и съмненията, че влияе на човешката психика...
А всъщност...
Абсентът влияе като всеки друг силен алкохол, дори пиянството от него е по-приятно – човек чувства по-чист и ясен ума си. Абсентът е различен, защото на база химическото се съдържание сменя цвета си от жълто до тъмно зелено в зависимост от времето, което престои.
Coki:
Поради необективното излагане на негативните последици от използването на тези силно съсипващи здравето на приемащият ги наркотици и липсата на такова при някои вещества, темата няма да бъде важна.