- Форум
- Тийн интереси и проблеми
- Козметика и диети
- Идеалната усмивка!!!
никакви такива работи не съм носилазъбите винаги са ми били правички и никога не съм имала нужда
![]()
Когато човек силно желае нещо, цялата Вселена му съдейства.
Само времето доказва силата на Любовта.
Mitaka,otnosno tova povdigane koeto sa ti napravili...da i na men mi slojiha takiva "ohuzalni povarhnosti" mai se kazvat (abe lepilo ) na 6-te zabi,za da ne moga da opiram s gornite zabi v breketite otdolu i da ne gi razlepvam.I na men mi be6e trudno i stranno v na4aloto kato nqmah kontakt m/u 5,6-tite zabi,no s vremeto 6te svikne6 i nqma da ti pravi vpe4atlenie..a i ima veroqtnost da padne 4ast ot tova lepiloto no ne se pritesnqvai,6te ti slojat novono po dobre s tva povdigane da si,ot kolkoto non-stop da razlepva6 breketi..a kato gi otlepva6 po-4esto efekta e po-malak i vsi4ki zabi se zavartat,kakto sa si bili ..i trqbva da gi nosi6 pove4e vreme.
e?Първоначално написано от Анонимко
ei iskam da pitam ako nqkoi znae ne6to za izbelvane na zybite ama deto naistina gi izbelva?ili nqkoq takava pasta za zabi?
наколко си години, та си голям?Аз съмна 29 почти и слложих преди 2 месеца)
и верно скочили цените ,брееей
аз нося брекети вече година и 4 месеца и събите ми чувствително се подобриха, платих 600 лв за горната челюст , като в началото ме боля и след като свикнах, боли само след стягането на всеки две седмици. надявам се до няколко месеца да ги махам вече, че като отида в софия да съм нов човек![]()
Що за глупости?Първоначално написано от white_chik
![]()
Аз имах нещо като дъвки на кътницитеПървоначално написано от Резачка
и,да, падна! Вече ги нося от година и след още 6 месеца ги свалям!
![]()
вече дрои лепилото не пада, само казвам,,,хора,споко...носете брекети...нищо страшно,нито емайла пада, нито не ти сеоправят нито други глупости...Това, че някои зъболекари в България ги отричат води до тази заблуда..че не са никак ..good..))Dnes na men mi smeniha dygata...ne boli ..
Намерих една статия и мисля, че тук ще е подходящо да я копна
За изправянето на зъбите се използват два вида ортодонтски апарати - подвижни, или т. нар. шини и неподвижни - познати като скоби или брекети. Шините се поставят на деца от 6 до 13 г., а брекетите пък са слагат обикновено след 14-годишна възраст, обяснява стоматологът ортодонт Панайотис Канупакис.
Брекетите представляват метални или керамични пластинки, които се залепват върху зъбите и се свързват с метална дъга от никел-титанова сплав. Керамичните пластини са по-естетични, тъй като са по-незабележими от металните. Дъгата се фиксира на първите кътници с определена степен на натегнатост в зависимост от проблема. Чрез брекетите се определя накъде и колко да се завърти и /или наклони даденият зъб.
За разлика от брекетите шините се състоят от метална дъга, която пристяга зъбите. Тя се закрепва на повърхност, която прилепва по цялата повърхност на небцето. Така се въздейства върху челюстта като цяло, а не върху отделните зъби.
Брекетите се поставят само върху постоянни зъби, когато са пробили изцяло и растежът на корените е изцяло завършен, посочва д-р Канупакис. Не бива да се поставят на детски млечни зъби, защото техните корени са по-крехки и нестабилни и евентуалното слагане на брекети може да доведе до разклащане или преждевременно падане на млечен зъб. Брекетите не са препоръчителни, ако зъбите са силно разрушени и при тежка форма на парадонтоза.
Погрешно е мнението, че брекетите и шините са ефективни само в ранна възраст. Те могат да се ползват от 3 до 83 г., смята ортодонтът. Но колкото по-рано се сложат шините или брекетите, толкова по-лесно е да се изправят зъбите, защото костите на децата са по-меки и се поддават на моделиране в по-голяма степен.
Дали да се вадят зъби изобщо и точно кои, зависи от захапката, уточнява ортодонтът. Най-често се вадят мъдреци и предкътници. Могат да се вадят само зъби, които са двойки - мъдреци, кътници, предкътници. Изваждането става преди поставянето на брекетите.
При възрастни периодът за носене на брекети е от 6 месеца до 3 г. в зависимост от деформацията и от това дали са вадени зъби.
Докато трае лечението с брекети, не се препоръчва консумация на твърди храни и дъвка. Твърдите частици могат да заседнат в брекетите или да ги отлепят от зъбната повърхност. По-добре е да се ядат меки и течни продукти.
Докато се носят брекети, е нужно и да се полагат специални грижи за почистване на зъбите, защото в междубрекетните пространства се задържа храна, плака и зъбен камък, казва стоматологът. За целта се използва специална четка, която наподобява обикновена, но която от страната на дръжката има допълнителна малка четчица. Нейното предимство е, че косъмчетата й могат да минават под телта на брекетите и да почистват по-добре зъбите от обикновената четка. Ако обикновено миенето на зъбите трае около 3 мин., то при носене на брекети зъбите се четкат 5-6 мин.
При възрастните, за да се задържи изправянето на зъбите, предните 6 зъба се шинират, т.е. от вътрешната им страна се поставя метална тел тънка 1-3 милиметра. За задържане може да се използва и естетична лентичка от фотополимеризиращ материал.
Аз лично още се колебая за брекетиОт една страна имам нужда, не ефатално и без, но все пак щом може и по-добре... Но пък някои хора казват, че в това ми е чара
Ще помисля още и наистина ако някой може да даде по-актуална информация за цените и кординати на доктори, от които е доволен би било чудесно
Айде пожелавам ей такива зъбоци на всички -
![]()
здравейте, аз нося брекети вече от 6 месеца и половина и нямах мн. криви зъби, просто исках идеална усмивкаКогато ми слагаха брекетите, имаше една сладка пастичка,подобна на пластелин, хмм, да можеше да си я хапна
![]()
може ли да ви попитам за тея шини,понеже за пръв път чувам за тях, може ли да сложите една снимчица![]()
![]()
От зъболекари и приятели съм чувала, че при всеки носенето на брекети продължава в различен период от време, при всеки е индивидуално,в зависимост от това какви са зъбитенай-добре специалистите могат да го определят
но аз ви съветвам ако искате да имате красива усмивка, слагайте брекети колкото по-малки сте,защото тогава зъбите ви по-лесно ще се изместятпък аз съжалявам, че по-рано не съм ги сложила, на 17 г. съм
![]()
Защо не пробваш с "невидими" брекети? Забелязват се мн мн мн мн по-малко от обикновените? И то само след вглеждане. На сцената никой няма да види, нито ще фъфлиш.
i z sym ttaka imam dva krivi zubi i m chesto sum na scena i ne moga da sloja shini zashtoto inacche nqma da moga da peq i naskoro si slojih nahashti se kogato mi se nalaga gi mahamПървоначално написано от ~*~Chanel~*~
Живеи живота има смисал
живеи във всеки изминал ден
живеи защото те обичам
живеи но заедно със мен
Бърз въпрос-как вървят цените на брекетите в момента?
Ot kude puk go izmisli che trqbva da se nosqt poveche ot tri godini....az moite gi nosih 1 godini,edin priqtel gi nosi 2,a edna poznata i tq okolo 1 godina.Strogo individualno e,zashtoto na vseki problemite sa razlichni,nqma nikakva bolka osven purvata sedmica,no nikoi ne e umrql ot breketi,a shinite se nosqt samo prez nishta i ne vijdam kude e problema.Първоначално написано от white_chik
Само кислород искам за да мога да дишам,
само път свободен искам за да мога да тичам,
само една надежа искам свободен да пея
и една марихуана да се смея
razlichno e,zavisi ot problema imam priqtelka na koqto strubaha 1500,i priqtel na koito bqha 850,trqbva da se konsultirash s ortodon zashtoto i ot nego zavisi cenataПървоначално написано от Анонимко
![]()
Само кислород искам за да мога да дишам,
само път свободен искам за да мога да тичам,
само една надежа искам свободен да пея
и една марихуана да се смея
най-добре е на място да се отиде да се попита специалист, но на мен ми казаха,когато ми слагаха брекетите, че ще ми вземат 1500лвПървоначално написано от Анонимко
е заслужава си, но цените щяли да ги увеличават почти двойно ми каза ортодонтката ми
![]()
Ми тея шини кво предстваляват![]()
![]()
za vutr6nite breketi znam, 4e higienata se poddurja po-trudno .Sledovatelno riska ot vuzpalqvane, naru6avane na emaila i pro4ee e po-golqm.Za "sceni4noto" momi4e-Po dobre si sloji obiknoveni breketi i si gi poddurjai dobre, otkolkoto da ti se polu4i nqkoi gaden problem ot izbroenite.
аз имам вътрешни скоби и е супер ,в началото малко ти е някак гадно и има малко болка но после даже взе да ми хареса ,мн са скъпи но са ок е все пак аз не дадох пари щото моя е зъболекар![]()
![]()
![]()
Ами аз носих апартче 3 години-до 4ти клас някъде...ии зъболекарката 1вата година ми каза след половин година ше го сваляш,след тва след още една...ии....обаче сега знаеш ли зъбите ми горните как са наредени.Не съжалявам,че съм го носила : ) Таака че по-добре,носи-че ше ти е гадно,да,но после иначе цял живот ще си останеш с криви зъби (: А иначе брекетите съм чувала,че се носят около година и половина...то зависи и от зъбите,които трябва да се оправят.
Цените трябва да паднат, защото технологията май все повече навлиза. Иначе мисля, че обикновените вървят между 900 и 1300, а естетичните между 1300 и 1500. Абе скоро ще разбера, че утре ги слагам...