- Форум
- Тийн интереси и проблеми
- Училище и приятели
- Произведения за кандидатстване след 7-ми клас
Искам да помоля,някой,който знае да ми разясни за темите.Интересува ме кои произведения могат да се паднат.Само:"Немили-недраги, Маминото детенце, Българскяит език, На прощаване, По Жицата, Една Българка, Ангелинка, Опълченците на Шипка, До Чикаго и Назад" или и някои други?
Другия ми въпрос понеже си нямам и капчица представа от писане на темае самата тема върху цялото произведение ли се пише или само върху отказ?
Ти май изобщо не си в час... Следващата година изпита ще е тест. На 12.09.2006 в сайта на МОН ще пуснат примерни тестове и разяснения. Изчакай, виж ги и тогава задавай въпросите си.
И как може да стигнеш до 7 клас и да нямаш представа как се пише тема???? Увод -> Теза -> Доказателствена част -> Заключение.
Много добре знам,че ще е с тест,но тези въпроси не се отнасят за националния изпит.Не ми казвай в час ли съм или не,това аз си го знам.Това за темата естествено,че го знам,дург ми беше въпроса.
ПП:Все още чакам отговор.
Дано да не е тест . това е чиста дискриминация. Как може ? Значи дърти ще ги мъчат пък младите ще ги галят.Всъщност ако теста е върху всичко що се е учило през годината съм съгласен , щото това е доста много (мега) много информация.Добре че тая годинаа беше стандартноо.
100 въпроса ще мъчат кандидатите за елитни школа. Изпитите за гимназиите без история и биология
Изпитът за гимназия догодина ще бъде съчинение, ще бъде есе, ще бъде тест, ще бъде тест и есе... Само за година всички тези конфигурации се разиграха в родното просветно министерство.
Съобщено бе, че кандидатите още от тази година ще се приемат с набор от изпитни въпроси, после, че ще попълват тестове, но ще пишат и есе, а накрая, че изпитът остава същият.
Всяко ново предложение създава смут в бъдещите кандидати и техните родители, а и в преподавателите, повечето от които дават частни уроци.
Защото никой не знае как да подготвя за новите проекти на МОН.
"Кои са двете лебеници - две дини, Нено и Неновица или главата на Нено и неговото тяло?"
Така би могъл да изглежда от догодина новият тест за кандидат-гимназисти, изготвен от МОН.
Тогава се очаква да бъде въведено дългоочакването препитване, с което ще се изпитват кандидатите за елитни гимназии, за да замести остарелите съчинения разсъждения. Звеното по оценяване на МОН вече е предложило първи варианти, по които да се препитват децата. Засега министърът все още не е дал парафа си. Ако го сложи, проверителите ги чакат драстични изненади, защото в предишни изпити според преподавателите в 70 на сто от случаите "лебениците" са Нено и Неновица, а не "Нено и главата му", което е верният отговор.
Основното в новия изпит е, че той ще съдържа сто въпроса, но само в две области - литература и математика. Отпадат вариантите да бъдат включени теми от историята или биологията, за да се проверят знанията на децата по всички дисциплини.
В теста по литература няма да има въпроси от типа на "Кой е авторът на "Под игото", или други задания в стил "Стани богат". Когато децата трябва да отговарят на въпроси с различни версии, те ще трябва да попълват празното място в изречението според контекста (например дали дядо Йоцо или Моканина), както и да коригират нарочно зададени правописни грешки или запетайки. Очаква се, че тестът по български и литература ще е наполовина граматически, а другата част ще се състои от проверка на литературната култура и писане на кратки текстове. По този начин, без да се стига до изпитване чрез есе, ще може да се види мисленето на децата, както и умението им да съставят правилни изречения. Не е изключено да има една или две минитеми, по които децата да обяснят примерно в пет изречения какво мислят за някое явление от съвременния живот. Категорично няма да има въпроси, свързани с политиката или със спорни теми (като например "Биг Брадър", за който неотдавна една преподавателка си изпати, понеже дала съчинението за домашно).
Всички въпроси ще включват само изучаваното в 7 клас, няма да участват теми от предишните класове, но се предполага, че те индиректно присъстват в конспекта, поясниха от МОН. Засега замисълът е оценките да се поставят от машини, но не е ясно как подобно нещо ще се приложи при писането на разгърнат текст от типа на есе. Там машината може само да прецени дали има правописни грешки, но дори и тя не би могла да сканира непозната дума. Въпреки това в министерството ще разпространят примерните си сто въпроса на брошура в началото на учебната година, така че децата да свикнат с теста, а от друга страна - да има възможност за корекции. В началото на втория учебен срок ще се изготви нов примерен тест, който да свери дали министерството е успяло да избегне двусмислици и неясноти във въпросите към децата, казаха от МОН. До 2009 година пък ще се въведат и специалните тестове за оценяване в 4,7, 9 и 12 клас. Естествено, ако дотогава котка не мине път на министъра, министерството или оценяващите.
Това е,което знам аз.
ПП:Съжалявам за отклонението от темата.![]()
А какъв точно е въпросът и за кой ако не за националния изпит питаш? Тук май сме все глупави и не разбираме, та затова никой не ти отговаря на "дургия" въпрос.Първоначално написано от gostenka
Въпроса ми се отнаса за НГДЕК,където изпита по БЕЛ си остава тема.Ама както и да е,то е ясно,че едва ли ще ми отговори някой свестно,за жалост.
Така, произведенията са само тези, които си написала. А за обхватността на темата се казва от самото заглавие, по принцип са върху част, ако произведението е повест или нещо такова. По-често е върху цялото, когато темата е върху стихотворение или разказ. Този отговор устройва ли те?
Благодаря ти,отговора е повече от идеален.![]()
Поне един човек да ми отговори,без да задава излишни въпроси.Много благодаря!
Моля, пожелавам ти късмет
ami az chestno kazano sushto si nqmah na predstava kak se pishe tema..prepisvah ot nekvi tupi skapani sbornici kombinirah...ama tova beshe v shesti klas..shte vi kaja na vsichki da ne prepisvate ot tiq knijchici,zashtoto realno poglednato sa za konkursnata troika...bukani s teminologiq,koqto nito edno dete na nashata vuzrast ne bi moglo da napishe...a i sa mnogo bezsmisleni..az bqh pri edna uchitelka...mnogo dobra i sum i adski blagodarna,koqto ni zabrani sbornicite i ni nauchi sami da mislim vurhu samoto proizvedenie...pravehme analiz vurhu proizvedenieto i vsichko trqbvashe da si napishem sami...vqrno ne stavashe ot purviq put..edna tema sum q prerabotvala po 5-6 puti,dokato se poluchi,kakto trqbva.....no sum i adski blagodarna...ta tova iskam i teb da te posuvetvam..ne prepisvai ot sbornicite..purvo zashtoto ne struva nishto tova,koeto napisano v tqh i vtoro,zashtoto edva li zauchenite frazi shte te nauchat da mislish....a suchinenie se pishe ili po chast ot proizvedenieto ili po cqloto...zavisi duljinata mu![]()