- Форум
- По малко от всичко
- Всичко тийн накуп
- Компютрите увреждат ли зрението
Не съм забелязал да ги спират, ще ги спрат но поради финансови причини - по скъпо производтсвто, по голям обем и тегло и т.н.Първоначално написано от Анонимко
относно 1: Хвани и прочети малко теория за принципа на работа на LCD-то, там също имаш опресняване, само че става на редове (или колони въпрос на реализация) и имаш едно непрекъснато въртене на кристалите на 180 градуса, което ако не се извършва в рамките на 10-15 милисекунди кристала просто се стопява. Разликата между CRT и LCD e точно в това опресняване, при CRT-то целия екран е чер, свети в даден момент само една точка, докато при LCD е обратно, свети всичко с изключение на опреснявания ред. При LCD-то обече има друга особенно кристала има време за реакция, много по-голямо от това на лъча в тръбата, което също дразни окото!
относно 1:
На мен доколкото ми е известно и там си бъка с олово, все още са доста малко интегралните схеми които са lead-free. Имаше проект на ЕС който да забрани използването на интегрални схеми с олово но по план това трябваше да стане някъде към 2015 година (май този план отиде в девета глуха)
относно 3:
Има стандарти кое колко му е допустимата доза на излъчване на всякакъв вид лъчения, елмагни, алфа, бета, гама и т.н. Има хора занимаващи се със охрана на труда.
в крайна сметка лъчение винаги има, няма как да го няма, друг е въпроса каква е неговата сила(интензитет)
Като цяло не твърдя че са безвредни CRT-то.
Просто казвам че TFT-то не е чак толкова безвредно колкото ми твърдиш!
В крайна сметка и неправилното четене на книга е вредно за очите(предполагам няма да отречеш), така че всичко е въпрос на хигиена (не колко често се къпете, а как го използвате монитора).
И както един доктор беше казал на времето (май Хипократ):
"Няма полезно и вредно, има само доза"!!!!!
Е, добре. Съгласих се донякъде.
И сега какво, утре щях дя ходя за нов монитор, CRT ли да си купя?!
Vsi4ko v golemi koli4estva vredi!!!![]()
kompa ne ... ama monitora... i oshte kak![]()
Зависи от монитора, но всички увреждат малко или много![]()
The journey never ends.
Love is like the wind. You can't see it but you can always feel it!
Take a risk. Dare to move. Love is a leap of faith.