- Форум
- По малко от всичко
- Тийн Учител - есета, теми, съчинения...
- Трябва ми есе на тема "Съвест" или "Достойнст
Ако можете да ми дадете линк към някоя от тези ще съм ви благодарен. Те са не точно така, но може всякакви разновидности и да са включени съвестта и достойнството. мерси пак \/
Втората тема е "Достойнство"
everybody's singin'
Не намерих теми, но намерих един сайт, където различни хора казват, какво е за тях достойнството. Ето ти няколко мнения:
Достойнството е качество, което прави човека добър и предизвиква уважението на околните. То ни помага да се справяме с трудностите, да отстояваме убежденията си и да стремим към идеалите си. Без достойнство човекът е жалък.
Разсъждавам за достойнството и мисълта ми се лута в лабиринта на времето…
В миналото достойнство са имали рицарите. Дори когато губели някоя битка, те умирали с достойнство в бой.
В настоящето не всички хора имат достойнство. Някои превиват гърбове, за да получат облаги и не разбират, че така се унижават и губят достойнството си.
В бъдеще се надявам, че всички хора ще имат достойнство.
Мисля си, че “Приказка за стълбата” от Христо Смирненски ни показва как по пътя към властта и богатството човек продава душата си и губи достойнството си. Отдалечавайки се от корените си, героят се лишава от сетивата си и постепенно подменя ценностите си.
В лабиринта на времето използвах трите ключа на човешкия ум: знанието от миналото, разумът от настоящето и въображението от бъдещето. Сега моето убеждение е, че човек винаги трябва да има достойнство и да се стреми към доброто. Защото без достойнство и доброта никога няма да е щастлив.
Тодор Христов
28 юни 2003г.
Понятието “достойнство” има много лица, свързано е с безброй качества, които трябва да имаш, за да го притежаваш. Но едно е сигурно – всеки трябва да го носи някъде заровено като безценно съкровище в сърцето си.
Достойнството е това, което ни свързва и разделя, което ни отличава от останалите създания на Земята и ни прави личности. Всеки с положителните и отрицателните страни на характера си трябва да е достоен, да бъде човек.
Достойнството е много ценно, защото твърде лесно се губи. Не е важно колко пъти ще паднеш по стръмния си и тесен път, а дали след всяко падане ще имаш сили и смелост да станеш, да изчистиш дрехите си от калта и да продължиш без страх от следващо падане. Така, след всеки следващ удар, раните, нанесени от тежките ръце на съдбата, не са толкова дълбоки и болезнени. Точно тези рани всъщност изграждат достойнството у нас.
Често проявите на достойнство се възприемат като излишна горделивост. Но прекалената гордост и достойнството са съвършено различни понятия. Достойнството ни прави хора, а горделивостта ни кара да изглеждаме смешни и жалки в очите на другите. Нерядко именно недостойните хора са горделиви.
Ако приемем, че достойнството е отличително човешко качество, възниква въпросът доколко ние, хората, сме пълноценни същества и дали настина животът зависи от нас, малките прашинки в безкрайната Вселена. Не сме ли пионки в ръцете на съдбата, влезли да направят първия си и последен ход в една игра, чиито правила се определят свише? Не! Достойни могат да се нарекат именно онези, които с краткия си и уж нищожен ход, наречен живот, могат да променят резултата от играта, започнала и продължаваща в безкрайността.
Човек трябва да застава срещу лицето на съдбата, да я гледа в очите и да оспорва пътеките, които тя чертае. За да бъде сред онези, най-смелите играчи, които водят в житейската игра. За да бъде истински човек – достоен.
Достойнството е едно от най-ценните човешки качества, което обаче малко хора разбират, уважават и притежават. Живеем в свят, изпълнен с измама, лъжа и алчност. И се питам: къде е изчезнало човешкото достойнство? Може би уплашено се е скрило и чака мига, в който отново ще се прояви? Или ние сами трябва да го потърсим? Да отворим душите си за него. Въпреки подмяната на ценностите, то трябва да намери своя път в материалния свят. Защото ни е нужно.
Знаем, че не са достойни кражбата, лъжата, насилието. Но не успяваме да ги изкореним. А загърбваме доброто, красивото, достойното. Тъжно е, че злобата и лицемерието са се настанили сред нас, а достойнството не може да се открои. Но вярвам, че у всеки човек е останала поне капка достойнство и че именно чрез него хората ще се върнат към себе си, към истинските ценности, към доброто.
Ако ме прогониш, ще изгасна.
Ала доближиш ли се, ще се стопя.
Да те имам е така опасно!
(Да те нямам значи да умра.)
trqbwa mi ese na tema ''uwajenie''molq wii