Първоначално написано от
Dead inside
Замисляли ли сте се някога защо слушате чалга? Заради текстовете, говорещи за " всевечната, истинска, чиста" любов? Или просто не можете да устоите на певиците, страхуващи се да се покажат на слънце, да не им се разтече силикона? И двете не биха ме накарали да слушам чалга. За мен чалгата е помия и нищо повече.Помия, слушана от малокултурни хора, чиято представа за отпразнуване на годишнина, да речем, е "...води ме в някоя квартална кръчма.." Даже мисля, че не заслужава да бъде наричана "музика", защото музиката ме кара да плача, да се смея, да вярвам, да обичам, а чалгата буди в мен единствено съжаление. Съжаление към 2/3 от българите, които я слушат, съжаление към тези "момиченца" дето си размърдват и малкото мозък, за да преценят кое им стои по-добре - поличката или коланчето. Явно все още има мислещи хора в тая държава, които сметнаха за недопустимо Азис да пее в зала "България". Така или иначе, няма как да изкореним субкултурата, но можем поне да я намалим. Надали човек, чувал изпълнения на Armstrong, Charles, Sinatra, Bregovic, Cullum, Sting, etc. etc. etc. etc., би могъл да приближи място като Amor. Ще кажете " Та какво общо има музиката, която слушаме с това, което сме?" Много.....Прекалено много...Тя ни отразява като огледало...чалгата се свързва с евтини селски панаири, бира, кръчми, курви, цици.....Няма да продължавам, защото боли...Дори хората, слушащи чалга ги боли, но измислят оправдания.....Страх ги е да си го признаят...И мен ме боли...Боли ме като гледам тая помия, която се излива върху нас...Да, върху НАС! Защото и ние, хората които не слушаме чалга биваме слагани в същия кюп, а това обижда.Няма как да премахнем чалгата, но има начини да редуцираме появата и, стига само да имаме достатъчно желание за това.