Хора много ще съм ви благодарна ако ми помогнете с една задача по математика.Тя е следната:В правоъгълен триъгилник ABC (ъгъл C е равен на 90 градуса) ъглоповодящите на острите ъгли се пресичат в точка О.Ако OP и OQ са разстоянията от точка О до раменете на правия ъгъл , да се докаже , че тръгълниците ОСР и ОСQ са равнобедрени
Трябва ми решението на задачата + чертеж.Благодаря предварително!
if you see us in the club we'll be acting real nice
if you see us on the floor you'll be watchin all night
we ain't here to hurt nobody
so give it to me give it to me give it to me
wanna see you work your body
за чертеж - ще се пробвам след малко да пратя
А за самата задача - разст. от точка до права е ъгъл=90гр. + това че ъгъл C = на 90 град => CPOQ - правоъгълник. Постр от т.О разст до АВ - ОS и тъй като разст от една точка на ъглополовящата до раменете на ъгъла който тя дели са равни => ОР=OS. По същата причина OQ=OS. От двете следва че OP=OQ. и се получава че CPQS е правоъгълник със съседни равни стр. => е квадрат. От това че е квадрат => CQ=QO => OCQ-равнобедрен и OP=PC =>OPC-равнобедрен.
eto ti ti i po lesen na4in, tui kato O e prese4na to4ka na uglopolovq6tite to CO e su6to uglopolovq6ta, => ugul OCP=ugulOCQ=45grad, triugulnicite OCP i OCQ stavat pravougulni s ediniq ostur ugul 45 gradusa => 4e triugulnicite sa ravnobedreni