donna, поздрав за аватара Както и за примера с Вапцаров, въпреки че специално изречението "Какво тук значи някаква си личност?" го виждам по леко отместен от твоята интерпретация начин...но това си е моята гледна точка, не ми е целта да я натрапвам...
Сега тъкмо се занимавам с Гео Милев и поемата му "Септември"...и не мога да не се замисля за отношенията между маса и народ, индивидуалност спрямо масата...
Това понятие въобще ми звучи малко сбъркано, но както и да е...
На първо място изпитвам някакво огромно съжаление, че теорията не се покрива с практиката. Ако можеше масата да не е едно бездушно и статично...нещо, което стои като морален (или аморален) съдник на отделния човек...Винаги съм се дразнела от словосъчетанието "малък човек" - "обикновен човек"...
Само че не ми е ясно защо смяташ, че Muse of Madness греши. Нито си длъжна да ми обясняваш, нито изисквам някакъв отговор - всеки пише това, което реши. Просто това е нейното виждане, това е нейното разбиране - аз все още не мога да преценя дали смятам като нея, или смятам като теб. Пак поради онази причина, че има едно болезнено разминаване между идеал и действителност. "И хората ще се обичат като братя" - това, това...това е толкова красиво, по дяволите, въпреки че не обичам да използвам тази твърде захабена и изтъркана дума...но за мен наистина е! Къде виждаш онази тълпа, в която да можеш да потънеш, да се изгубиш, в която да чувстваш как пулсът на всички се изравнява в един общ пулс, тълпа, в която знаеш, че имаш точно свое място, маса - да, маса, - която върви дружно към някаква по-различна от моментното облагодетелстване цел? "Аз чукам на вашата съвест за нещо по-висше" - къде е това по-висше нещо в едно метафорично общество-тълпа, в което многото тела те задушават и този гигантски организъм е готов да те изплюе, когато вече няма за какво да те употреби, като мъртва клетка? Натиск, натиск и пак натиск - накрая или ти изскачат пружините и почваш да вървиш в ритъма на последния модел китайски менте-батерии, или се откъсваш, ставаш единак. Много опростено го казах...