- Форум
- По малко от всичко
- Всичко тийн накуп
- Да се събуваме ли? :Р
тема за много жесток размисъл ..
(заета от 10-ТЕ НАЙ;да бе,телевизия)
ограничено и просташко ли е
да караме гостите ни да се събуват?!
селско ли е да връчваме на чужденците по едни
терлички и да им казваме гордо "традиция,традиция" ..
/не че всеки ден ми идват на гости чужденци/
някакъв пичага се изказа,че ако му кажели да се събуе
директно си тръгвал без обяснения.
а някаква мацоранка се обясняваше,че не можело
хората дори да питат дали да се събуват след като и тя
чисти "тоя дом" ..
който е ходил по чужбината може
да сподели как е там ..
аз много се озадачих,за мен е съвсем
нормално да се събуеш като влизаш някъде
и не би трябвало да се възприема като недостатък или
тъмна,балканска байганьовщина .. напротив,признак
на някакво възпитание.
е,зависи,ако влизам в няква пълна кочина
не си и помислям да се събувам,защото не е необходимо ..
Събуването се прави за хигиена!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Все ми е едно дали ще се разсърдят.
аз повдигнах въпроса за националната черта,защото
така беше зададена темата в предаването:"10-те най вредни навика
на българина" .. като този да се оплаква винаги от всичко..
та така и с обувките..
да,ъъъ метълистите по-добре да влизат с кубинките. = )
Az puk ne go namiram za nedostaukTova si e li4en izbor ....ama si e mnogo gadno kogato nqkoi ti doide na gosti i ne se subye!
![]()
От самозагубени, празноглави, антиинтелигентни, прости, морално-деградирали, материално извисени, несъстоятелно ориентирани, префукани, нагли, нахални индивиди ми писна!
Обаче навън има доста микроби и не е хубаво да се внасят и да се набиват в пода на дома.
не,не говорим за скъпи килими и официални вечери..
или когато лазиш мъртво пиян към някой твой приятел,
за да си допиете или да се размажете..
става дума за съвсем нормална ситуация..
някой те кани у тях да .. играете карти примерно..знам ли. = )
да,зависи от това дали навън е кално
или дали вкъщи се гледат малки деца..зависи от много неща.
може би просто не трябва да се придава такава важност
и да определяме някого по това дали се е събул ..
и все пак всеки един българин би си помислил
"ебати простака,как не се сети да се събуе",а
не "ебах го в селянина,кво се събува да му мириша чорапите" ..
Въпрос на колтура и уважение е.
Light The Universe
Събуването варира от култура на култура. Примерно американците не се събуват, а японците и шведите се събуват. При нас събуването е прието за норма: много рядко са ми казвали да не се събувам. Предполагам, че защото тук има 2 сезона - кален и прашен. А примерно в америка е изключено да видиш кал по улиците, защото са оправени; сигурно затова не се събуват.
Аз лично държа когато идват у нас да се събуват, защото съм педантичен на тема чистота. Несъбуването тълкувам като неуважение и липса на възпитание. Когато отивам някъде се събувам без да питам и не го правя само ако изрично ми кажат да не се събувам.
аз не мисля, че това да не си събуеш обувките е признак на ниско възпитание или неуважение... но при мен си е като навик-винаги се събувам освен ако не ми кажат обратното, но когато някой ми е на гости не го карам да се събуе, защото и аз си ходя с обувки вкъщи.. зависи от домакина-ако той е по зарибен по чистенето и алабала ще приеме несъбуването за неуважение, но ако е някой като мен(по-разпилян и т.н.) няма да му направи лошо впечатление.
Абе според мен това е тъпа тема за "размисъл".
Зависи си от гостите,от домакина.......................
Не виждам защо събуването се приема за недостатък.За мен би било много по-нахално някой да ми влезе в къщата без да ме е питал дали може или не може да се събуе(във всички случаи ги карам).Аз обичам да си ходя боса,за тая цел обичам вкъщи да ми е чисто
не давам да се влиза с обувки по-навътре от антрето.Никoй не е задължен като мен да ходи бос(въпреки,че вкъщи - и при родителите ми в БГ,и тук във France,се чисти ежедневно) и точно заради това си имаме пантофки за гости
Нз,така съм свикнала,а и забелязвам тенденцията,че и в Germany и France е така - те даже по чорапи си ходят.Единственото,което ме ужаси при тях е,че нямат домашни дрехи..т.е. или си стоят(в повечето случаи) с дрехите за вънка,или взимат душ и си флякат пижамата,дори и да е 17h
(това не важи естествено за чуждестранните студенти
)
Feel my sin..Feel my sound..So baby,come on in...
Оо..на миналия ми РД казах на гостите да не се събуват. ОМГ. Каква кочина!? Каква кал?! Каква мърсотия?! Определено чистенето на следващия ден щеше да е по-леко ако се бяха събули.
Не може зимата да отида на гости и да нахлуя с цялата кал, киша и мърсотия.Или пък хубаво да се разтъпча на някой скъп килим.
![]()
Според мен зависи на какво точно стъпваш, като идеш някъде. Примерно у нас, в/у мокет, отгоре на който има скъп и огромен килим е малко неуместно да се влиза с обувки. Но у приятели с плочки или балатум си влизаме с обувки, то някак самата настилка предразполага към едното или другото.
Е, ако при втората ситуация видя до входната врата наредени няколко чифта чехли, ще се сетя, че се ходи по тях и ще обуя тях, но при никой случай няма да настивам на студените плочки бос![]()
и АЗ ГЛЕДах "10те най" и доста се озадачих... Оня фръцлъо , който каза, че ако го накарат да се събуе, щял да си тръгне... Сигурно не е чистил през живота си...
А и както каза Lake_bodom , по улиците в България е доста мръсно... В някои държави хората и улиците си метат, няма кал и мръсотия, която да внесат с обувките си...
Вкъщи има теракот в повечето стаи, и пак всички се събуват... Имаме сума ти чехли за гостите...
Единствено съм правила компромис когато не стигат чехлите за гостите... Казвам да влизат с обувки, но не и в стаите с килим(т.е двете спални)...
При положение, че чистя вкъщи всеки ден пода, и на другата сутрин пак е кочина, не мога да си представя как ще се пази чисто ако всички се намъкват с обувки...Не че съм някаква маниачка на тема чистота, напротив... Просто не се кефя да имам кал в кухнята или спалнята...
1. Човек се ражда изморен и живее за да си почине.
2. Ако видиш някой да си почива помогни му.
3. Работата е свещена. Не я докосвай!
4. Когато изпиташ желание да работиш,седни и чакай да ти мине.
Обикновено, когато има някакъв спор, се опитвам да се поставя на мястото на другия. Но въобще не очаквах за нещо толкова дребно въобще да не схвана какво ти е минало през главата, за да ти хрумне тва.Първоначално написано от ABSOLUT`me
![]()
![]()
"Домашни" дрехи? WTF?
слизам от тавана, бейбе, слизам от тавана
писна ми вече от тези беди
три коли мухи изяде и не се убеди,
че горе, на тавана, има само греди...
дрехи, с които си стоиш у дома??![]()
и на мен не ми побира акъла как може някой да няма домашни дрехи.
у нас хората се събуват по желание... все ми е тая. но, като отида у някой приятел, винаги се събувам... някво гадно ми е да стоя с обуща по чуждите къщи, неудобно.
Ще ти подаря ядрена глава,
влажен динамит, тротил, цветя!
Ако бях това, което си сега,
мой приятелю, бих се взривил...
Бате,аз имам супурнейсе стари тениски,анцузи и т.н.,чиято единствена цел е да ми служат като домашно облекло
а чехли имам още повече
събуваш се задължително,защото после аз ще чистя (по заповед на приятелката ми)
Хахаухаха..какъв важен проблем! \/
Аз се събувам,все пак е неприятно с обувките,с които до преди малко си настъпвал дъвки и мръсотии отвън ,да влезеш в някаква чиста къща.![]()
Не виждам смисъл да се преобличаш, за да си стоиш вкъщи.
Ма как да е, аз съм мързел![]()
значи,бате,искаш да кажеш,че както си с мизерията от кръчмата край даскало,примерно,която мирише на цигари и е евентуално олята с бира или ракия,си се прибираш и сядаш на масата за обед?!![]()
men ne mi sa nravi ne6to da iam "doma6ni drehi"...prosto nqkoi dni sa slu4va dosta 4esto da izlizam za malko ot nas i ne ma marzi postoqnno da sa preobli4am... a ina4e kat otida na gosti vinagi sa sabuvam daje bez da se zamislqm...
Do the impossible.
See the invisible.
Fight the power.
добре бе,аз като излизам от нас,например до магазина,да не мислите,че се преобличам? може да изглеждам като клошар (немит,небръснат,със свлечен анцуг без ластик и 2 номера по-голяма тениска на дупки),но съм горд със себе си!
освен това,едно скоростно навличане на дънки + произволно горнище отнема 1 минута....
баси,чак толкова да ви мързи
ти да не си фешън-мацка,която 2 часа да си слага грим?! :P
e da ama as ne izlizam do magazina a po rabota
i ne ne sam fe6an![]()
Do the impossible.
See the invisible.
Fight the power.
Аз по кръчми не ходя. Но да, с дрехите, с които съм се размотавал навън, си движа и в нас. И кво?Първоначално написано от quench
мързелан![]()