- Форум
- По малко от всичко
- За България и тези, които я напуснаха
- ,,За" или ,,против" чуждиците в българския език?
За чуждиците съм.
С изключение обаче на някои думи,за които има заместител на български[/quote]
И не само кюфтето е проблемът. То са кибрити, чешми, памуци, бинокли, оптики и така натакък...Не може без чуждици, можело е някога и да може...имайки предвид, че дори в латинския език има заемки от гръцкия, а в гръцкия от финикийския, а във финикийския от някъде другаде...
az sam i za i protiv spored men ima dumi koito nebiva da s v balgarskia re4nik a iskam da popitam koq e balgarskata duma za toaletna 6e vida kvo 6e pi6ete
Ами аз съм за но, не да се прекалява ще дам някои примери:
-примерно много по одобно е дакажеш 4ао, вместо довиждане, напоследак се използва и бай, само4е 4ао маи си е най-добре в този слу4ай;
-вместо 4удесно, може да се каже браво, евала(тук аз бих предпо4ел 4уждица)
В секи слу4ай е добре да се използват 4уждици но и да се приспособяват към българския език и на4ин на изговаряне, това е само от полза,как то има една поговорка си4ко което 4уя и харесвам смятам за свое![]()
Вие добре ли сте?Заемките са думите ,за които нямаме българска.Чуждиците са тези ,които мърсят родния език!![]()
Първоначално написано от bLiNdchY
Fall down seven times..
Stand up eight.
По принцип изцяло не могат да се избегнат, но трябва да се ограничат значително... Много се дразня като вземат да ми говорят за тишъртки вместо фланелки, да казват "кулл" вместо хубаво, приятно, "фул" вместо пълно и от рода да не изброявам, примерите са десетки... Дразнещо и тъпо, българския език си е нашия роден език и трябва да го опазим максимално много от чуждици.
Не мога да разбера защо някои потребители се правят на знаещи. Въпрос към тези хора:случайно да сте чели някъде нещо за Иван Богоров(който е предложил драсни-пламни клечицата и много думи ,които и до днес се използват-предимство,смет(боклук е от тур.)приемлив и тн.)??Имате ли представа ,че съществуват и други възможности за "кибрит"-паличе ,палерка(български думи),а и огниво???Друго нещо е ,че няма никакъв надзор в-у средствата за масово осведомяване.Във въпросните средства за осведомяване на масите се изпозват всякакви чужди думи.Ето няколко примера-бламират,боклук,проект,апе ирам,ня'ам пауър и тн.Според мен ,ако НИЕ не започнем да изчистваме собствения си език от чуждиците и да говорим правилно ,ще останем един народ без нищо свое и народ неуважаван от никого...
Когато видя някой да говори на БГ и да испуска по някоя чужда дума то значи той е идиот и аз повече не говора с него...Супер яко ме дразни!!!Първоначално написано от PaRkInSoN
Чуждицата е полезна, това е дума която се използва ако в съответния език няма аналог на тази дума. Но заемките са вредни, те разрушават езика ни, въпреки че и аз ги използвам, но при мен това е по-друга причина, не е за да се правя на модерен, просто българския ми е втори език.
Здравей приятелу, И на мене ми е втори език но не исползвам чуждици.... Всичко е въпрос на воля и култура....Първоначално написано от BGRUForever
Еми, драги съфорумници, това е цитат от уикипедия:
Тоест повечето подкрепяте идеята да "замърсяваме" езика си чрез употребата на думи като "фешънче", "фейс", "тишърт" и още мноого много други. Аз съм ЗА употребата на заемки, но не и на чуждици.Според някои езиковедци има чужди думи, които обогатяват езика, тъй като те нямат домашен еквивалент, докато други го „замърсяват”, опитват се да заместят съществуващи български думи. Първите се наричат заемки, а вторите чуждици.
“ Форум“ чуждица ли е или заемка?
Според мен е по-скоро заемка.![]()
Хм.Интересен въпрос.Честно казано българският език е достатъчно богат, доста по-погат от всички, които зная и си има супер много синоними, но все пак според мен не е чак толкова лошо като се използват думи от сорта на "мерси" ,мен никога не ми идва на устата да кажа "благодаря" едно ми е трудно такова.Или пък "Довиждане", това едва ли някой го казва на приятелите сиЗа други изхвърляния като шърт и тн вече наистина не съм "за".
Към теб и към всички тези, които си мислят, че чуждиците се приемат, защото няма такава дума в българския език: Хора, бъркате чуждици с думи заемки. Чуждица значи да има такава дума в езика ни, но да ползваме чужда. Пример: "манджа" е чуждица, "гозба" е българската дума.Първоначално написано от RoyTheReaper
Но все пак се нервя, когато видя в някое списание "шопинг", "рънинг", "джогинг" и тем подобни.
![]()
Против чуждиците, има едно особено популярна: "Мерси" (от френски), а си имаме толкова хубава дума "Благодаря"![]()
![]()
Ако не можеш да намериш истината в себе си,къде другаде очакваш да я намериш!!! Доген
Знаещия истината никога не се насилва да бъде убедителен, той е убедителен, защото знае истината!!
За
едва ли ще ни е по-лесно да използваме драсни пали клечка вместо кибрит ...
Раят и адът са единствено в ума ни !
Да кажем, че съм неутрална, клоняща към -за-
Българския език е доста богат, но аз лично не виждам нищо лошо в това като синоними на някои думи да използваме чуждици.
Важното е да звучат добре в контекста.
Who doesn't long for someone to hold
Who knows how to love you without being told
Somebody tell me why I'm on my own
If there's a soulmate for everyone
ПРОТИВ не см в америка та да ми говори с тъпи английски думи
kvo e tva ?
Само ако няма аналог или ако аналогът е нещо от типа на драсни пални клечица или ритнитопковец. Иначе е тъпо някой да ти каже "копеле, къф шит стана".
Не се обръщай...
Знаеш че е там... Усещаш дъха му... То те дебне... Идва от мрака... Води в мрака...
Не се обръщай...
Аз съм против. Това е БЪЛГАРИЯ и трябва да се говори само и единствено на БЪЛГАРСКИ !!!
В този форум всички са разгонени, но дотук !