- Форум
- По малко от всичко
- Всичко тийн накуп
- Straight edge и hardcore - малко нахвърляни мисли
Искам да започна с това, че знам за другата тема за straight edge и искам да помоля модераторите да запазят и тази..
Тук ще разкажа накратко какво е за мен sXe, как го възприемам и защо продължавам да бъда, такъв какъвто реших преди доста време..
sXe не е само отрицание на алкохол, наркотици и цигари, следва баналност - sXe е начин на живот и начин на мислене.
На първо място sXe е начин да управляваш собствения си живот, да поемаш отговорност за действията си. Не искам да взимам субстанции, които ме карат да се държа по друг начин - това не съм аз. Виждам как влияе алкохола на другите и за мен е тъпо - изглежда неадекватно.
Пък и виждам децата на 10-12 години как пушат и пият за да изглеждат готини и си мисля, че им трябва друг пример на подръжание..
Откакто направих решението за живота си се промених доста. Започнах да виждам нещата по друг начин.. Казват, че и характера ми се е променил.. Аз пък мисля, че има доста още да се променя..
Наскоро се запознах с едно момче.. което също си изкарва яко само със сокче и се разкарва по нощите с тромпет в ръка. Ей такива хора ме надъхват да продължа
Straight edge е активност. Непримиримост. Гордост. Сила.
Това значи за мен. Ако наруша обещанието си ще изгубя тия качества.. Ще падна в собствените си очи и ще си изгубя уважението![]()
Ще бъда такъв, какъвто си избрах до последния си дъх.
Май това движение вече не е на мода. Доста от приятелите ми се опитаха и се провалиха. Радвам се, че поне започнаха да се замислят. Но за мен няма такова нещо да си straight edge 1 година, или 1 месец, straight edge е клетва. Нарушиш ли клетва, как очакваш да те гледам със същото уважение?
Накрая, това за мен е отделно движение. Което се основава на мирен и здравословен живот, но и отстояване на позициите и на идеите в които вярваш.. Нещо като хипарите, пънкарите, кораджиите.. за мен всичко това е правилно, чувствам, че е така.
Да бъдеш straight edge и по-общо казано, да слушаш хардкор означава да бъдеш активен, непримир, горд... Винаги трябва да се поткрепят положителните идеи...Да си пръв в нещата, които смяташ за правилни, да не се страхуваш.
Да търсиш съвършенството, да се доближаваш до него всеки ден, да държиш на това, в което вярваш. Да си усмихнат и позитивен, да бъдеш себе си, различен и да си индивидуалност.
Това е за мен straight edge.![]()
А и straight edge в никакъв случаи не е примирение с властите... Напротив - вижте колко реклами за алкохол и цигари има, правителстово с всички сили си пази капитала...
Но за правителството няма страшно - това никога не е било комерсиално движение, а и не е създадено да бъде![]()
Това е начин - да се пазиш от проблеми - слагаш си слушалките на път за училище и музиката е всичко, което ти трябва. Няма друго движение, което да изразява толкова позитивни идеи по толкова агресивен начин (ако сте слушали по-съвременен sXe хардкор ме разбирате).
Забравям нещо, което исках да напиша, ако се сетя ще го добавя.
Поздрави![]()
Хм... интересно. Преди известно време, всъщност доста, четох някъде за стрейт еджа. И ми изглеждаше зарибително. Цигари не пушех (и все още не пуша), наркотици през живота си не съм пипвала, общо взето само на алкохол се отдавах. и се надъхах да спра да пия. Изобщо и завинаги. Уж някакъв стрейт едж (но аз не го наричам така, защото и ти каза, че не може да си еджър за година, примерно.) И си продължих така - не пушех, не се друсах и новостта беше - не пиех. Изоообщо не ми беше трудно. Не съм усещала непиенето си като проблем. Наистина можех да изкарам така цял живот. С времето обаче самата идея от стрейт едж се превърна в нещо друго - исках сама за себе си да преценя някои неща, да се погледна и такава - общо взето си беше един период на физическо и психическо прочистване (много лично ги приемам тези 14 месеца, през които не пиех). И в един момент си изясних всичко, което исках. Най-вече причината, поради която пиех, а именно - беше ми вкусно (тогава преживявах едни тийнейджърски драми дали не правя всичко в живота си защото и другите го правят и за да съм готина. Е, оказа се че поне не пия за да съм готина в очите на някой друг). След като ми се изясни ситуацията вече не намирах смисъл във въздържанието си, защото наистина обичам биричка, обичам текила, обичам ментичка и винце и още много много неща.
Та в крайна сметка исках да кажа, че един млад човек може да пие не само защото другите го правят. И че има хора, които можем да издържим и без алкохол, но защо да го правим след като ни е готино да пием и не пречим на останалите с пиянството си.
П.П. Съжалявам, че писах толкова много и че беше предимно за алкохола, но просто с останалите неща никога не съм се занимавала.
П.П.П.
Това е много хубаво казано, подкрепям със сто ръце.Няма друго движение, което да изразява толкова позитивни идеи по толкова агресивен начин (ако сте слушали по-съвременен sXe хардкор ме разбирате).
П.П.П.П. Малко обаче... банално звучи цялото това, което си написал. Преповторени за хиляден път думи, които съм чела навсякъде, където е споменавам стрейт еджа.
мда.
Saatana vittu perkele hate crew!
КОгато за първи път ми дойде на ум да напиша тая тема знаех точно какво ще напиша, но като седнах да пиша само баналности ми дойдоха
Важното е да се говори за това нещо, да има друга алтернатива, която да може да се избере. Всичко опира до личен избор..![]()
Ако някое хлапе ще се прави на такова каквото не е , най добре за него е да се прави на sXe![]()
Поздрави
Абе това е много позитивно. Ама сигурен ли си че искаш да ви се разводнява ррелигията по тоя начин?Първоначално написано от one_more_minute
Saatana vittu perkele hate crew!