- Форум
- Тийн интереси и проблеми
- Училище и приятели
- задача по геом за 8 клас
Около окръжност е вписан равнобедр.трапец с остър ъгъл 30гр.Средната отсечка на трапеца е 80см.Намерете радиуса на окръжността.
Моля ви ,спешно ми трябва за утре!
а може ли да те попитам Що е средна отсечка?
Some say that Time changes Best friends can Become strangers But I don't want that No not for you If you just stay with me We can make it through
-Отсечката която съединява две от страните на триъгълник се нарича средна отсечка.Теорема-всяка средна отсечка е успоредна на срещуположната страна и рвна на половината от нея.А сега по темата нямам си идея как се решава задачата.Обаче мисля,че се използва теоремата за ъгъл от 30 градуса в прваоъгълен триъгълник.Първоначално написано от lookatme
![]()
Who doesn't long for someone to hold
Who knows how to love you without being told
Somebody tell me why I'm on my own
If there's a soulmate for everyone
какво означава "около окръжност е вписан..."?
Boje! Tova go gledam kato kitaisko pismo![]()
![]()
![]()
♥ ♥ ♥
Описан е равнобедрен трапец, кво се лигавите.
А колкото до средната отсечка, това е, както каза ЦвЕтИтО, отсечката, успоредна на двете основи и свързваща средите им.
Колкото до решението на задачата, стигам до откриването на правоъгълен триъгълник с ъгъл 30 градуса, ама не знам какво да му ползвамСъщо така свържи центъра на окръжността с краищата на средната отсечка и виж какво ще стане.
Уфф, изложих се на задача за 8. клас![]()
Същото питам и аз.Първоначално написано от Анонимко
mesmer
Които са от Борово да драснат едно лс.
Така,пак не можах да реша задачата,но ето още няколко неща,които да помогнат или поне да подцетят,някой от по-знаещите,как се решавав това чудо.Така значи,щом трапеца,вписан в окръжността е равнобедрен-по условие=>двата ъгъла при основата са равни на 30 градуса.Бедрата са равни диагоналите също са равни.Щом средната отсечка е 80см=>голямата основа на трапеца е 40см-половината според Теоремата.Голямата основа е хорда и има съотношение с дъгите.Ох нищо друго не сещам![]()
ami dolnata osnova na trapeca e diametardo tuka vi pomagam opravqite se
![]()
-Извинявай,може и да греша,но нали даметърът минава през центъра на една окръжност...тогава как долната основа ще е диаметърПървоначално написано от sashoTo
![]()
Може да е диаметър в частен случай, ама ние не решаваме частен случай.
mi.. trapeca e vpisan v okrajnost ako ne se luja i .. dolnata osnova na trapeca e diametar namirate dolnata osnova na kolko e ravna i 1/2 dolnata osnova e ravna naradiusa
zle ste.
dolen ugul 30gradusa
p(polu-perimetur)=40
bedro1=a=bedro2=20
p=2a
pravish viso4ina kym edno ot bedrata koqto svurza 90gradusa ugul
30te gradusa shte sa s/y viso4inata
=> viso4inata=bedroto:2=10sm
Viso4inata = d na okrujnosta
r=d:2=5sm...
ehh iskam i az takvia zada4i da m idavaha v u4ilishte( i az sym osmi klas)![]()