- Форум
- Тийн интереси и проблеми
- Училище и приятели
- Moderated:Трябва ми анализ на две стихотворения от П. Яворов
Спешно ми трябва анализ на две стихотворения от ПЕЙО ЯВОРОВ казват се
-Към върха
-Без път
Моля Ви които може да ми помогне ... Ще съм му много благодарен
Moderated by ^npocTo^a3^f^
6 и 7 точка от правилника!
Позволих си да поправя една правописна грешка (в името), за да избегна безсмисления flood в темата ти.
Намали/смени аватара си!
Устаряхме и Полудяхме
АРЕ САМО ДА НЕ МЕ ЗАНИМААТЕ ЧЕ ИНАЧЕ ДЕДО ГОСПОД НЯМА ДА ВИ ПРОСТИ ЗА ГРЕХОВЕТЕ КОИТО ЩЕ НАПРАВИТЕ
Бъдещият народен поет, светлото лице на България, бяга от крайните песимистични идеи, настроения и абстрактни поетически построения. Неговият приятел проф. Шишманов също отправя своя горещ призив към Яворов: "Sorsum corda!" ("Горе сърцата!") - заради "бруталния регрес" в "Безсъници" (Яворов 1993: 404). И Вазов е доволен, когато Яворов превъзмогва онзи скепсис, който е херметизирал неговия дух (Яворов 1993: 399, 441).
Поетът, бог в себе си, и за двамата не е възторженият, възвишен романтик у някои представители на европейските литератури. В "Excelsior!" величествени образи на "мировата" скръб Вазов не демонстрира, нито пък Яворов прави това в "Към върха". В 1884 г. бъдещият народен поет е видял драматичния литературен човек, който не е само "плън с възторг". Възторгът от идеята за "път към върха" е свързан с човешки, не с титаничен "ужас". У Вазов дори "орлите/наравно с него фъркат из сините зари". Тази гледка направо вцепенява, картината за него става едва ли не апокалиптична и тайнствена:
И плън с възторг ужасен, той вижда, че орлите
наравно с него фъркат из сините зари.
покорно му се кланят отсрещните гори
и на реките тайни съгледва веч главите (итал. мой).
Дори посредством своя френетичен оксиморон "възторг ужасен" нашият поет като наш романтик през 80-те години на 19 в. щрихира представа за Славейковия тип "горд поет". В "Орисия" (1893) поетът от "Мисъл" "живее ден за ден", като за него животът е изконно синтезирана двузначна противопоставеност с ницшеанска версия: "За живот да му е свидно, от живота отчужден". "Върхът" - заветна цел, у Яворов не променя своя портрет. Вазовото "Надалече!" в "Към върха" става: "Нагоре, към върха!", което означава придвижване по абсцисата "axis mundy", но с посоката единствена: Върхът, горе, към Бога. И към себе си. Движението в себе си тук направо ранява душата:
И с кърви нозете
пътека бележат по урви, скали.
И той, сроден с полета на Вазовите орли, "лети към върха", без да открива във висинето недостижимо своето "аз":
Нагоре, към върха! И с кърви нозете
пътека бележат по урви, скали:
човек - на орела той няма крилете,
но ей го, надминал самите орли.
И в адския въздух на пладня гореща
от радост безумец умора не сеща (итал. мой).
У двамата поети пътуването по висинето вледенява, студът в душата направо поражда някаква мистичност - ненационална, която иска да промени напълно земната карта. Интересно е, че такива настроения у Вазов е наченало да създава и движението "по хоризонтала", защото вече се е появило онова духовно, което надживява битово-блатното, възземайки се над релефа на материалния свят. Но и усилието, което стои над човешките възможности, е на границата с пристъпите на лудостта. Силни, едва ли не шизофренични са набезите у двамата "напред" и "нагоре", към Върха. Вазовият "безумец" не смогва да извърви Пътя нито леко, нито докрай. Защото този "път" е осеян с ужаси и болки, ирадиирали от "страшинето" долу. Не като у ницшеанец, но и Вазовият взор надолу е "страшината", която наподобява едва ли не "ужасите" на Е. А. По от "Спускане в Майелстром" например. И погледът му към звездите също не радва, тъй като пътят към светлия Връх е колкото "стръмен", толкова и още повече загадъчно "плъзгав".
На всякоя минута той спира се, почива;
озърта се надолу и види: страшине!
Погледнува нагоре: ужасно вишине,
по-плъзгаво, по-стръмно - сърцето му се свива.
Другата реторична прослава на лудостта в следващата Вазова строфа от "Exelsior!" също няма ницшеански дух - колкото и силен да е смутът у Вазовия поет - безумец. Това е смут невероятен, който обаче не спира емоционалния порив. И все оцелява - подемът към върха, възхождането към него не спира. А лудостта дори активира:
И казва: "Луд съм бил! Кой други като мен
долината оставя - над ямите да лази?
Стремление безумно! Що диря тука ази?"
И казува: "Да, луд съм! - и пак върви смутен".
Превъзмогнатата у Вазов тленност отваря ефира за Върха - като слава и вечност. Последната строфа от "Към върха" на Яворов говори и за отделяне, и за общуване в концепцията за човешката личност като многоструйна космична безкрайност. Различността идва от това, че Вазов все пак, и въпреки всичко, превзема заветния връх към славата, макар че при него тя - две години само след това, в "Ековете", е съкрушителната измама:
"Лава! Лава!"
Всъщност и при Вазов мотивът "Връх" е дихотомна непостигнатост, той е апел в драматичното придвижване "нагоре" до истината, всъщност до блаженството на хармонията - на самата велика хармония на естеството, позната от "езерната школа" в Англия. И за двамата търсачи на Връх го има драматичното спиране по пътя към Върха, който вече носи и философски заряд: "върхът" става символ на недостижимо себепознание, мъчителен път по незатварящия се никога Кръг. Вазовото страдание е отправната точка, откъдето Яворовият Връх добива още по-драматичен облик като Път единствен към Истината: "В страданието истина познах". Там са заложени разминаващите се сенки, там са безпределните безсъници, преди да се поеме пътят към Върха. У него Страданието е залог за изграждане на цялостния философско-естетически модел на поетческата мисъл (Велчев 1979: 7-29). Не на Вазовия.
В последната строфа на "Към върха" страданието се превръща в ключ да разчетем целия цикъл "Безсъници". Там Върхът като вечност остава енигма. "Нощ безконечна", той води пряко към Яворовата "пустиня", която символизира едва ли не първичния хаос - Отвъдното, онова движение при нищото-нещо, което според Еклисиаст се повтаря, за да го има светът (Яворов 1993: 11, 22). Това е началото на дошлото незнайно кога и откъде познание "по" пътя (Живков 2001: 24). И у двамата срещаме апотеоз на страданието, върха апокалиптичен, който убеждава, че светът все пак е познаваем.
Източник - кабината.ком
благодаря много за услугата
Устаряхме и Полудяхме
АРЕ САМО ДА НЕ МЕ ЗАНИМААТЕ ЧЕ ИНАЧЕ ДЕДО ГОСПОД НЯМА ДА ВИ ПРОСТИ ЗА ГРЕХОВЕТЕ КОИТО ЩЕ НАПРАВИТЕ