.
Отговор в тема
Резултати от 1 до 12 от общо 12
    Guest

Има ли разлика между разум и интелект?

Възникна спор по този въпрос и лошото е, че нито аз нито някой друг може да се аргументира...Струва ми се, че има, но не мога да обясня защо.
    Как мислите?

Мисля, че интелектът по-скоро се придобива, т.е. чрез книги, вече Интернет, учебници и т.н. Виж разумът е нещо, което или го имаш, или (още по-зле) не знаеш как да го използваш, демек не мислиш разционално. А в днешните времена това е толкова необходимо...
    Rammstein, Manson, Lordi, Divine!

Guest
    Ми тука се опитват да ме убедят, че пазум и интелект е същото, раждаш се с малко или много и после го развиваш

Супер фен Аватара на _donna_
    естествено,че има.
    интелектът е набор от знания,а разумът абстрактно понятие,което ни помага да съобразяваме ситуации и да взимаме решения.

Хм....ами, като се замислиш има прилагателно РАЗУМЕН, което се използва за човек, който умее да взима правилните решения, да действа трезво в конфузна ситуация. Интелекта, според мен, е нещо, което се развива от самите нас - чрез образоване. Т.е. книги, интернет... и др. източници на информация...
    Т.е. мисля, че има разлика
    На който му се убива време...

Град
    Kill the kifla co.
    Цитирай Първоначално написано от _donna_
    естествено,че има.
    интелектът е набор от знания,а разумът абстрактно понятие,което ни помага да съобразяваме ситуации и да взимаме решения.
    +1
    "Отидох в горите, защото исках да живея смислено. Исках да живея задълбочено и да изсмуча целия костен мозък на живота..."

За мен интелектът е вроден. Разумът е друго и не е пряко свързан с интелекта.

Цитирай Първоначално написано от `Death`Whore``
    За мен интелектът е вроден. Разумът е друго и не е пряко свързан с интелекта.
    Точно !
    Много трудни въпроси на последък!
    Light The Universe

Guest
    Между другото, спора остана незавършен.Можете ли да се аргументирате? Примерно, не е ли разумът природната надареност-това, с което се раждаш?А интелекта...може да се нарече с него общата култура, а от друга страна е може би точно някакво умение да разсъждаваш, което си го имаш по начало но го развиваш?Много съм благодарна за отговорите

Прекалено сложно става. Зависи кой какво значение влага в тези думи и толкова.

Супер фен Аватара на HopeLesss
    Град
    В. Търново/София
    Всъщност двете неща може донякъде да се припокриват, но от друга страна може да бъдеш разумен, без да имаш кой знае какъв интелект и обратното - в много ситуации, дори най-надарените интелектуално, постъпват неразумно и глупаво.

Мисля, че и двете неща са вродени до една степен, в която ти трябва да ги доразвиеш. Така е и с всичко, не само с разума и интелекта. Пък в крайна сметка може да развиеш разума, но не и интелекта, и обратното. Т.е двете неща не са неразделно свързани

Guest
    Взимаш "Тълковен речник на думите в Българския език" и проверяваш двете понятия. Там е обяснено! Очевидно ви липсват и двете понятия на вас, да ви имам проблемите...

Правила за публикуване

• Вие не можете да публикувате теми
  • Вие не можете да отговаряте в теми
  • Вие не можете да прикачвате файлове
  • Вие не можете да редактирате мненията си